“Zöldebb” háztartás – mik azok az élelmiszerek, amiket sosem veszek meg?

cukorka_arusitas

Elég sokat írtam már arról, hogy mennyire fontosnak tartom, hogy tudatosan döntsünk az élet minden területén. Ma már minden információ elérhető, csak utána kell picit járni.

Így vagyok a csomagolások mániákus olvasásával is, ez annyira egyszerű és annyira alap dolognak kéne hogy legyen, és mégsem az sokaknál.

A múltkor annyira büszke voltam a kisfiamra, aki egy csokipapírt böngészve megkérdezte: Anya, ezen hol van hogy “Összetevők”? Virtuálisan jól vállon veregettem magamat 🙂

Néha nekem szegezik a kérdést: ti tulajdonképpen mit esztek? Megfordítanám a kérdést, kezdeném azzal, hogy mit NEM eszünk, mert szerintem ez is nagyon fontos.

Ha elvonatkoztatunk a szénhidrátmentes étkezéstől, akkor is marad rengeteg olyan élelmiszerféleség, amit egész egyszerűen sosem veszek meg. Egyszer láttam egy nagyon elgondolkodtató képet, egy hipermarket egyik polca volt lefényképezve, a következő felirattal: a jelenlegi élelmiszereink 80%-a nem létezett 100 évvel ezelőtt. Fogyassz VALÓDI élelmiszert!
Nagyon találónak tartom ezt a mondatot.

Kapcsolódnék az előző bejegyzéshez, ma már annyira el vagyunk kényelmesedve, hogy simán benyeljük, amit a fenekünk alá tesznek, és nem gondolkodunk el azon, jó-e ez nekünk.
A boltok polcain megszámlálhatatlanul sorakoznak a kényelmi termékek, az élelmiszeripar színes-szagos, ínycsiklandó nyalánkságai, nekünk csak bele kell tegyük őket a kosarunkba. Az, hogy a szervezetünk hogyan reagál rájuk, nem sok mindenkit izgat.
Ma már megtehetjük, hogy a tél kellős közepén érett epret eszegetünk, és azt hisszük, ezzel luxus kényeztetésben részesítjük magunkat – ami igaz az igaz, valóban luxus, de véleményem szerint több szempontból (hogy csak a környezeti és az egészségi oldalát említsem) is az. És ez csak a jéghegy csúcsa, a “junk food”-ról nem is teszek említést.

Ennyi hosszas bevezető után most jöjjön a lista, amit valószínűleg bővíteni is fogok, ahogyan eszembe jutnak még dolgok.

Egészítsetek ki bátran, ti mit nem vesztek meg a boltban és miért?

1. Chips és szénsavas üdítők:
Ez a csoport az első, ami eszembe jutott. Egyszerűen eszembe sem jut, szerencsére sosem fogyasztottam őket. Nem mondom, hogy sosem, évente kb kétszer jólesik egy fél liter kóla, de ez a maximum. A gyerekeimnek sem tiltom, de szerencsére nem járunk olyan társaságba, ahol ilyesmikkel kínálnának minket.
Hogy miért nem veszem? Nincs szükségem felesleges cukrokra, színezékekre, aromákra. Marad a tiszta víz vagy a tea, ha buli van, akkor saját készítésű szörp vagy néha volti 100%os gyümölcslé (ritkán).

2. Bolti kekszek, péksütemények, cukorkák
Kész sütit, kekszet, péksütit nagyon ritkán veszek. Előrecsomagoltat meg végképp. A transzzsírsavas lista óta egyáltalán nem vettem.
Mi van helyette: a saját sütijeim, amik ugyan nem olyan szép színesek és formásak (a férjem mindig heccel, hogy az én sütim az barna és lapos), de legalább tudom, mi van bennük.

3. Finomított étolaj:
Helyette mangalicazsír, kókuszolaj, olívaolaj

4. Margarin
Mi van helyette: vaj, zsír

5. Bolti felvágottak:
Nagyon ritkán, nagy mennyiségű szendvics készítésénél szoktam venni nagyobb hústartalmú gépsonkát. A gyerekeim nem tudják, mi az a párizsi (most már talán igen) :).Az egyetlen, amit viszonylag rendszeresen veszünk, a 80%nál magasabb hústartalmú virsli.

6. Kristálycukor
Helyette van méz, xilit, rizsszirup.

7. Bolti savanyúságok és cukrozott befőttek, lekvárok
Könnyen beszélek, mivel anyukám még aktív, így saját kertben termett házi zöldségsavanyúság többnyire tőle jön, bár tavaly nagy sikerrel vetettem uborkát, melynek termését mind egy szálig eltettem. A saját savanyítású káposzta és vegyes zöldség is nagy siker (recept a blogon korábban). A szezonban rengeteg lekvárt teszek el, korábban is minimális cukorral készítettem, tavaly pedig az összeset édesítés nélkül tettem el, természetesen tartósító nélkül, kibontva keverem be mézzel ha szükséges. Befőtt helyett pedig a natúr dunszt nálam a nyerő (recept a blogon korábban).

8. Nem veszek nem szezonális gyümölcsöt és zöldséget, tehát hiába kapható, nem eszünk télen szőlőt, epret, barackot, paprikát, paradicsomot, salátát stb.

9. Bolti májkrém: amióta rájöttem, milyen egyszerű itthon készíteni, sosem veszem meg a szójával, tartósítószerrel telenyomott boltit.

10. Leveskocka és Vegeta: ízfokozós dolgokat nem veszek, saját elkészítésű nyers vegetából (recept a blogon korábban) készítem az alapanyagokból főzött levest.

11. Bolti jégrémek: igyekszem minimalizálni a fogyasztásukat amióta elolvastam az összetételüket, a fiaimnak nyáron mindig van itthon a mélyhűtőben saját házi fagyi jégkrémformában.

12. Gyümölcsjoghurt (“eper ízű” pl):
Mi van helyette: mivel a kisebbikem nem jól tolerálja a tejtermékeket, ritkán fogyasztjuk, ha mégis, akkor natúr joghurt saját gyümölccsel keverve.

Első nekifutásra hirtelen ennyi jutott eszembe, végülis az a legviccesebb, hogy amit nem vesz az ember azt nem tartja számon, olyankor szoktam csak nézni bután, amikor nézem, hogy másoknak mivel van tele a kosaruk.

Lehet, hogy készítek majd egy ilyen listát a kozmetikumokra is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Annak érdekében, hogy a jobb felhasználói élményt tudjunk biztosítani, az oldalon cookie-kat használunk. Az oldalunk használatával, Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás