Barion Pixel

Zöldebb háztartás – mi mindenre jó a tojáshéj?

2014.01.24.


A fene gondolta volna, hogy ennyi mindenre :).
Az alábbi listát egy külföldi blogon találtam. Ebből néhányat én is ismertem, de egy csomó egyszerű tipp eszembe nem jutott volna. Fogadjátok szeretettel!

1. Komposztálható: azok, akik otthon vannak a komposztálásban, tudják, hogy a tojáshéj komposztálható. Mivel gazdag kalciumban illetve egyéb tápanyagokban, jótékony hatású.

2. Talajfertőtlenítés: törjük össze, és szórjuk az ültetés előtt a gödörbe. Rendszeres időközönként a későbbiek folyamán is érdemes megszórni vele a növény földjét is.

3. Palántanevelőnek:
ez zseniális ötlet!
A kimosott tojáshéj alján nyissunk egy pici lyukat, hogy a felesleges víz kifolyhasson, majd töltsük meg földdel, melybe héjanként 1-2 magot tegyünk. Ha a növényke elég nagyra nőtt, csak törjük össze a héjat, és máris átültethető.

4. Csigák ellen:
szórjunk összetört tojáshéjat a növények köré, hogy megvédjük őket a csigák támadásától. Persze ehhez jó sok tojáshéjra van szükség.

5. Szobanövények földjének fertőtlenítésére: áztassuk be egy éjszakára az összetört tojáshéjakat, majd ezzel a vízzel locsoljuk meg a szobanövényeket.

6. Mosogatás: a makacs szennyeződések eltávolítására, dörzsiként (érzékeny felületekre természetesen ne alkalmazzuk!).

7. Szűk szájú váza, üvegpalack tisztítása: olyan palackokba, melyekbe nehéz belenyúlni, szórjunk tojáshéjat, öntsünk bele vizet és néhány csepp mosogatószert. Rázzuk össze alaposan.

8. Kávé és teafoltok eltávolítására: ezt még nem próbáltam, ha valaki megteszi,szóljon! Áztassuk be a foltos textíliákat egy éjszakára, tojáshéjakkal együtt. Állítólag a tojáshéjak felszívják a szennyeződést.

9. Tyúkok etetésére kalciumhiány esetén: porrá őrölve, keverjük az ételükhöz.

10. Kálciumpótlás saját részre: az alaposan kimosott és megszárított héjakat őröljük porrá, majd tegyünk belőle joghurtba, turmixba, gyümölcslébe stb. Sajnos a pontos adagolás nem szerepel itt, de emlékszem, anyukám készített ilyet a nővéremnek is annak idején, szerintem egy tojáshéj/fő simán mehet.

11. Kalciumpótlás házi kedvenceinknek:
a fentiek szerint elkészítve, házi kedvenceink ételébe is belekevehető.

12. Kávé adalékként: aki filteres kávéfőzővel készíti kávéját, próbálja ki, hogy tesz a filterbe egy alaposan megmosott tojáshéjat. Állítólag elveszi a kávé kesernyés ízét.

13. Tojáshéj mozaik:
kreatív embereknek ajánlott, dekorációs célra 🙂

14. Desszertforma: ez is nagyon ötletes: a kimosott tojáshéjakat remekül használhatjuk zselatinos csemegék formájaként 🙂

15. Arcradír:
a megmosott, megszárított, majd finom porrá őrölt tojáshéjból keverjük bele egy kis mennyiséget tojásfehérjébe. Használjuk arcradírozásra.

Ki tud még egyéb felhasználási módot?

Eredeti cikk: http://happymoneysaver.com/20-things-to-do-with-eggshells/

Kapcsolódó bejegyzések

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Valódi kincs lesz a konyhádban, ezt garantálom. Már több éve, hogy a Chili és Vanília blogon olvastam az alapreceptet. Abban az évben sikerült jó áron hozzájutnom 10 szál valódi vaníliarúdhoz, és elkészítettem. Az esszencia azóta kitart, és mivel újratölthető és újra...

bővebben
Férfi hajfestés Dejavu barna hajfesték és indigó használatával

Férfi hajfestés Dejavu barna hajfesték és indigó használatával

Egyik kedves vásárlónk osztotta meg velem férje hajfestésének történetét. Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy megoszthatom! Az induló alap kétoldalt a halántéknál teljesen fehér, a fejtetőn és a tarkónál szürkés fehéres színű haj. Tőletek rendelt 2/3 barna keverék...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás