Barion Pixel

Viszlát, hűtőkáosz! Üdv, áttekinthetőség!

Viszlát, hűtőkáosz!
2015.11.04.

Háztartást vezetsz? Ismerős az alábbi helyzet?

A másnapi menü tervezésénél eszedbe jut, hogy fagyasztott alapanyagokból kéne valamit készíteni. Emlékszel, hogy néhány hete vásároltál csirkemellet, amit a fagyasztóba tettél, de nem emlékszel pontosan, hogy hová tetted. Nem tudod beazonosítani a fagyos csomagokat, ezért hosszú ideig tart, míg megtalálod.

A keresés közben felfedezed, hogy még van egy csomag fagyasztott málna, amiről már régen megfeledkeztél. Miután hosszú percekig turkáltál, megállapítod, hogy a fagyasztó már megint tiszta jég.

Hogyan lehetséges az, hogy vannak olyan háziasszonyok, akiknél ezek a problémák nem merülnek fel? Lehetséges, hogy ők a tökéletes háziasszony mintapéldányai?

Kapaszkodj meg: nincs szükség semmilyen képességre ahhoz, hogy könnyen és egyszerűen véget vess a hűtőkáosznak. Bárkinek sikerülhet!

Mindössze néhány apró praktikát érdemes bevezetned és következetesen betartanod, és máris átláthatóbb lesz a helyzet. Mik ezek a lépések?

  1. Kezdjük az elején, indulj tiszta lappal: készíts leltárt! Pakolj ki mindent a mélyhűtőből, és azonosítsd be a csomagokat! A hasonlókat tedd egymás mellé, tehát például a zöldségeket tedd egy kupacba. Ezután olvaszd le a fagyasztót.
  2. Végy egy egyszerű füzetet, nevezd ki hűtőfüzetnek, és írj bele egy listát a hűtőben található valamennyi adagról! Célszerű lehet az egyes ételcsoportokat külön listázni, de ez nem előfeltétel.
  3. A fenti listát minden új beszerzésnél frissítsd!Ha valamit felhasználsz, húzd ki a listáról!

Hűtőfüzet: zseniális találmány, pofonegyszerűvé teszi a fagyasztó átlátását. Anyukám hűtőfüzetét tudom felhozni tökéletes példának, amiben egy élelmiszerhez az alábbi rovatok tartoznak:

  • egy sorszám, amit kartonra írva az adott élelmiszer csomagolásakor a zacskóba is beletesz, így megkönnyíti a fagyott holmi beazonosítását.
  • az adott élelmiszer megnevezése és mennyisége (pl. fél csirke darabolva)
  • a fagyasztás időpontja

Néhány tipp az átlátható fagyasztóhoz:

  1. Ha több fiókos mélyhűtőd van, mindenképpen érdemes külön fiókban tárolni az egyes alapanyagokat (zöldségek külön a húsoktól és a készételektől- higiéniai szempontból is fontos). Ha kisebb mélyhűtőd van, használhatsz például jégkrémes dobozokat vagy erős zacskókat, amelyekben szortírozod a fagyasztó tartalmát. Nálam például a leveshez való zöldségek külön zacskóban, de egy dobozba téve helyezkednek el a hűtőben, így, amikor levest főzök, nem kell sokáig nyitva tartanom a fagyasztó ajtaját, míg előkeresem valamennyi leveszöldséget, elég kivenni a dobozt, és abban válogatni.
  2. Használj számozást az ételek beazonosítására. Ez a sorszám a hűtőfüzetben is szerepel. Nekem az a tapasztalatom, hogy a zacskóra alkoholos filccel írt szám nem a legszerencsésebb, mert könnyen olvashatatlanná lesz, ha a zacskó meggyűrődik vagy eljegesedik.  Éppen ezért én kiürült gyógyszeres dobozokból vágok karton négyzeteket, melyek fehér hátoldalára vastag filccel ráírom a számot, és beleteszem a zacskóba.
  3. A készételek tárolására kiválóan alkalmasak az egyforma mélyhűtődobozok, a tetejükre könnyen írhatsz számot, ha ragtapaszból vágsz le egy megfelelő méretű darabot. A ragtapaszt könnyen eltávolíthatod, amikor a dobozt kiüríted, és a doboz újra használható, nincs összefirkálva.

Amikor a menütervezésre kerül a sor, az embernek nincs szüksége arra, hogy hosszú percekig álljon a nyitott hűtőajtó előtt, és gondolkodjon azon, hogy miből fog főzni, hanem egész egyszerűen fellapozza a füzetet és kigondolja. Ezután pedig célzottan benyúl a hűtőbe, és kiveszi.

Neked milyen háztartáskönnyítő tipped van, ami bevált? Megírod nekem?

Kapcsolódó bejegyzések

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Valódi kincs lesz a konyhádban, ezt garantálom. Már több éve, hogy a Chili és Vanília blogon olvastam az alapreceptet. Abban az évben sikerült jó áron hozzájutnom 10 szál valódi vaníliarúdhoz, és elkészítettem. Az esszencia azóta kitart, és mivel újratölthető és újra...

bővebben
Tudástár – (Tartalomjegyzék)

Tudástár – (Tartalomjegyzék)

Itt összegyűjtöttük neked a blogon megjelent rengeteg hasznos cikket natúr szépségápolás, öko-háztartás, élelmiszer adalékanyagok témájában. Neked csak annyi a feladatod, hogy elolvasod! Aromaterápia, illóolajok, növényi olajok Az aromaterápia alapjai -...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás