Barion Pixel

Természetes test- és szépségápolás – Kezdjük az alapokkal: miért használjunk natúrkozmetikumokat?

Miért használjunk natúrkozmetikumokat?
2014.01.08.

Ha már natúrszappan készítésébe (is) vágtam a fejszémet, elgondolkodtam azon, ha megkérdeznék, miért érdemes natúrkozmetikumokat választani, mit mondanék. Először is, szögezzük le: alapból ne higgyük el, amit el akarnak velünk hitetni!

Ahogyan az élelmiszerekben, úgy a kozmetikumokban sem árt az alaposság, óvatosság, és az összetevők alapos áttanulmányozása.

A kozmetikum megnevezése, esetleges reklámkampánya, a hangzatos szlogenek nem mutatják egyértelműen, hogy az a kozmetikum valóban jótékony hatású összetevőket tartalmaz-e. Maguk a nagy nevű márkák sem jelentenek biztosítékot arra, hogy az általuk alkalmazott összetevők pozitív hatást gyakorolnak a szervezetünkre (sőt!).

Mindig javasolt az apró betűket, kiegészítéseket is elolvasni, gyakran abban rejlik a lényeg! Aki rendszeresen olvas engem, az tudja, hogy szinte megszállott vagyok abból a szempontból, hogy pontosan utánanézzek a dolgoknak. Alap, hogy mielőtt valamit beleteszek a kosaramba, elolvasom az összetevőit.

Szerencsére el tudom olvasni az apró betűket is, akinek romlik a szeme, javaslom egy zsebben is hordható nagyító beszerzését, bár például a DM bevásárlókocsijain már található ilyen praktikus kis eszköz.

Natúrkozmetikumnak tehát nem az önmagát annak kikiáltó terméket nevezem, hanem azt, amelyik valóban nem tartalmaz káros összetevőket, és ezt bizony csak alapos ellenőrzéssel lehet kijelenteni. Alapból az a véleményem, hogy minél egyszerűbb egy termék, annál jobb, annál könnyebb átlátni, hogy pontosan miből áll, tehát véleményem szerint az “egyszerű nagyszerű” elv itt tökéletesen érvényesül.

Fel szokott merülni az az érv, hogy a natúrkozmetikumok drágák.Hadd menjek bele a kérdésbe mélyebben. Ha az ember végigszámolja, hogy mennyi mindenféle flakon sorakozik a polcán, minden egyes célra szánt más-más termékkel, akkor már nem is kevés pénzt költött a szépsége ápolására. Fenntartom azon véleményemet, hogy nincs szükség annyi szerre, amennyivel a reklámok szerint ápolnunk kéne a testünket, és  az egyszerű szerek tökéletesen tudják ugyanazt nyújtani, mint az agyonreklámozott márkás társaik.

Nagyon jó példa erre a testápoló-mizéria: testápoló helyett a zuhanynedves bőrbe masszírozott bármilyen hidegen sajtolt olaj tökéletesen ápolja a bőrt, ha az szükséges. Mint minden termékkategóriában, a természetes kozmetikumoknál is hatalmas a választék: a többezer forintos bio krémtől az egyszerű, házilag készített szappanig hatalmas a szórás. Mindenki ki tudja választani a pénztárcájának megfelelő terméket, némi utánajárás után.

Hozzáteszem, a bőrproblémák eredete nagyon sokszor messzebbre nyúlik, hiszen az életmódunk, a bennünket körülvevő körülmények, lelkiállapotunk (pl stressz nagyon jó példa) mind-mind meghatározzák bőrünk állapotát. A gondok sem egyszerre alakulnak ki, ne higgyük el, hogy egy csapásra eltüntethetőek bármilyen  csodaszerrel!

Minden anyag, amely a bőrünkkel érintkezik, azon keresztül (kisebb vagy nagyobb részben) felszívódik és rövid időn belül bejut a véráramba. Hosszú távon ezeknek a szereknek az alkalmazása komoly egészségügyi következményekkel járhat, gyakorlatilag senki sem tudja pontosan megjósolni, hogy a bennünket körülvevő és a szervezetünkbe jutó rengeteg vegyi anyag “koktélja” milyen hatással lesz ránk, illetve az elkövetkező generációkra. Ki szeretne magának néhány év múlva betegséget, allergiát, egyéb, megjósolhatatlan gondokat?

Nagyon nem mindegy tehát, hogy milyen szereket használsz saját magad és családtagjaid testének ápolására! Különösen fontos ez a gyerekeknél, akik még sokkal érzékenyebbek. Ne használj az ő ápolásukra problémás termékeket!

Ellenőrizd, hogy kedvelt és rendszeresen használt kozmetikumad milyen összetevőket tartalmaznak, és ha nem megfelelőek, váltsd le őket!

Hoztam néhány gyakran előforduló összetevőt, amelyeknek semmi keresnivalójuk bőrápolási termékekben, mégis gyakran előfordulnak (a felsorolás korántsem teljes!):

Sodium Laureth Sulfate: az egyik leggyakoribban alkalmazott szintetikus tenzid, amelyet erélyesen szárító olcsó habképző anyagnak tartanak. Rendszeres használata irritálhatja a nyálkahártyát és a szemet, s egyes vizsgálatok szerint még a belső szervekre is veszélyes lehet. Ez a vegyület, illetve ennek hasonló hatású változatai (Sodium Lauryl Sulphate, SLS) sajnos a legtöbb folyékony állagú samponban, tusfürdőben, folyékony szappanban szerepel, ne lepődjön meg ezen senki. Javaslom, hogy ha kifogy a flakon (ha nem dobod ki rögtön), inkább szerezzetek be a helyére egy jól szellőző szappantartót, és térjetek át szappanra 🙂

Fontos: például a szappanoknál sem mindegy, hogy milyet veszünk, ebben a kategóriában is kaphatóak olyanok, amelyeket szintén nem ajánlok. (Nagyon jó példa erre az egyik olyan szappan, mely neve alapján babáknak ajánlott, de amit én személy szerint nem használnék sem babáknak, sem pedig felnőtteknek, de gyakorlatilag bármelyik, a hiperek polcán található nagy márka szappanjáról elmondhatnám ugyanezt.)

Methyl, Propyl, Buthylparaben: konzerválószerek – allergiaveszély!

PEG -ek (és egy szám)– mesterséges emulgeálószerek – átjárhatóbbá teszik a bőrt, könnyebben bejutnak a káros anyagok.

Ha paraffin, petrolatum, vazelin, mineral oil, ceresin, microkristalline wax, polyisobutane, polydecence nevek valamelyike szerepel a felsorolásban, akkor jó, ha tudjuk hogy a termék nagy mennyiségben tartalmaz ásványi zsírokat, olajokat. Ezek az olcsó kőolajszármazékok nem szívódnak fel a bőrbe.

Aki a fentiekkel kapcsolatban részletesebb információra éhes, javaslom a Tudatos Vásárló oldalát átböngészni, rengeteg hasznos információval lehetünk gazdagabbak (www.tudatosvasarlo.hu)

Remélem, ennyi előzetes után már senkit sem kell arról meggyőzni, hogy érdemes váltani. Szerencsére egy flakon hamar elfogy, és utána “tiszta lappal” indulhatunk.

Merre induljunk, ha minőségi és megbízható terméket szeretnénk?

Sok helyen van lehetőség arra is, hogy megtanuljuk saját kozmetikumainkat házilag elkészíteni. Véleményem szerint nagyon jó móka, számtalan ötletet találhatsz ezen a blogon is, de akinek erre nincs ideje, kedve, energiája, annak sem kell feladnia, ma már számos jó minőségű készítmény kapható a piacon. Csak az elején kerül egy kicsivel több utánajárásba, utána már automatikussá válik a választás!

Ma már a nagy hipermarketekben is lelhetsz “nagy” natúr márkákat, akik megbízható termékeket gyártanak. Persze itt sem árt az óvatosság, az utánajárás a vásárlás előtt.

Én személy szerint azonban szívesebben vásárolok olyan gyártótól, akit személyesen is ismerek, ha csak “virtuálisan” is. A kis kézműves, kozmetikumokat gyártó vállalkozások örömmel osztják meg információikat, tapasztalataikat a vevőkkel. Keressünk olyan gyártót, aki szívesen ad információt termékeiről. Ha valami nem világos, nem egyértelmű, ne habozz, kérdezd meg!

A vevőszolgálat színvonala sem utolsó szempont egy termékválasztási döntésben.

Kézműves, magyar termék vásárlásánál ráadásul magyar vállalkozást, kisvállalkozást tudunk támogatni, sok esetben nők munkába (vissza)állását támogatjuk ezzel. Mégiscsak jobb érzés, mind egy multi pénztárcáját dagasztani, nem?

Jó szívvel ajánlom saját webáruházunk választékát is, általam válogatott termékekkel: DEJA VU világ webáruház

Kapcsolódó bejegyzések

Férfi hajfestés Dejavu barna hajfesték és indigó használatával

Férfi hajfestés Dejavu barna hajfesték és indigó használatával

Egyik kedves vásárlónk osztotta meg velem férje hajfestésének történetét. Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy megoszthatom! Az induló alap kétoldalt a halántéknál teljesen fehér, a fejtetőn és a tarkónál szürkés fehéres színű haj. Tőletek rendelt 2/3 barna keverék...

bővebben
Természetes hajfestés információk – (Tartalomjegyzék)

Természetes hajfestés információk – (Tartalomjegyzék)

Ez a bejegyzés a blogon található valamennyi saját és vásárlói tapasztalatot tartalmazza, rendszerezve a természetes hajfestés és hajápolás témájában. Remélem, hasznosnak találod. A bejegyzés rendszeres időközönként frissül, ahogyan új bejegyzések kerülnek fel a...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás