Barion Pixel

Természetes egészség – Hogyan készítsünk otthon gyógykészítményt gyógynövényekből? III. rész

2014.03.31.

kutya_borogatas

V. BOROGATÓVÍZ ÉS BOROGATÁS KÉSZÍTÉSE
A borogatóvizek vizes alapú gyógynövénykészítmények, például forrázatok, főzetek vagy hígított tinktúrák, amelyekben megfürdetik, vagy amelyekkel lemossák a beteg bőrt. A borogatások borogatóvízbe áztatott ruhák, amelyeket a bőrre tesznek. A borogatóvizeket lezárt üvegekben két napig lehet eltartani a hűtőszekrényben. Ha szükséges, készítsünk frisset, ha kihűlt, vagy ha megszáradt a bőrön.

V. 1. Forrázatban áztatás
Készítsünk borogatóvizet 500 ml forrázatból illetve főzetből, vagy 500ml vízben hígított tinktúrából. Mossunk kezet, és áztassunk be egy puha ruhát, vagy egy tiszta flanelanyagot a borogatóvízbe.

V.2. A borogatás felrakása
Kenjük be olajjal a sérült területet, hogy ne tapadjon rá a borogatás, aztán tegyük rá a borogatást a bőrre. Fájdalom és duzzadás esetén rögzítsük a borogatást, és hagyjuk rajta 1-2 órán át.

VI. MELEG BOROGATÁS KÉSZÍTÉSE
A sérült területeket befedő meleg borogatás (dunsztkötés) friss és szárított, valamint porrá őrölt gyógynövények keverékéből készül. Az ideg- és izomfájdalmak csillapítására, a rándulás vagy a csonttörés okozta fájdalmak enyhítésére és a fertőzött sebek, kelések, fekélyek gennyes részeinek nyugtatására szolgáló gyógykötés gyorsan elkészíthető. Körömvirág- vagy mirhatinktúrával kevert vörös szilikonporból készült meleg borogatás jótékony a kelések gyógyulására.

VI.1. A gyógynövények főzése
Főzzünk 2 percig annyi gyógynövényt, amennyi szükséges a beteg felület befedésére. Csavarjuk ki a növényekből a felesleges folyadékot. Dörzsöljük be olajjal a beteg felületet, majd borítsuk be a meleg gyógynövényekkel.

VI.2. A borogatás rögzítése
Rögzítsük szilárdan a gyógynövényes meleg borogatást géz vagy pamutkendő és biztosítótű segítségével. Hagyjuk a borogatást a beteg felületen három órán át. Két-három óránként tegyünk fel új borogatást, ha szükséges.

VII. KENŐCSÖK KÉSZÍTÉSE
A kenőcs olajat vagy zsírt és vizet tartalmazó emulzió. Ha elsietjük az elkészítését, az olaj különválhat a víztől. A balzsammal ellentétben a kenőcs felszívódik a bőrbe, és megvan az előnye, hogy mialatt hűsíti és nyugtatja a bőrt, egyúttal hagyja természetesen lélegezni és verejtékezni. Könnyen romlandó, ezért legjobb légmentesen zárt üvegekben, sötét helyen tárolni, hűtőszekrényben három hónapig megőrzi hatását. A kis mennyiségű adalékanyagok (tinktúrák, porok és illóolajok) az üvegbe tétel előtt vagy után keverhetőek a kenőcshöz. Forrázatok, tinktúrák és illóolajok felhasználásával is készülhetnek kenőcsök. Szokásos adagolása napi két-három alkalommal kis mennyiség felvitele a kezelni kívánt bőrfelületre.

VII.1. Viasz főzése
Olcasszunk fel 150g viaszt egy forrásban lévő vízzel telt edény fölé állított üvegedényben. Adjunk hozzá 70g glicerint, 80ml vizet, 30g szárított vagy 75g friss gyógynövényt. Lassú tűzön, állandóan kevergetve főzzük három órán át.

VII.2. Leszűrés és keverés
Szűrjük át a keveréket szőlőprésen vagy szűrőkendőn, és hagyjuk, hogy a gyógynövényes emulzió átszivárogjon. Kevergessük folytonosan, de óvatosan az átszivárgó emulziót, amíg ki nem hűl és kenőcs állagú nem lesz.

VII.3. Üvegekbe helyezés
Kis kés vagy fémspatula segítségével tegyük a megszilárdult kenőcsöt tiszta, sötét üvegbe. Zárjuk le a tetejüket, és lássuk el felirattal. A gyógynövényes kenőcsöt tegyük hűtőszekrénybe, ahol három hónapig eláll.

Kapcsolódó bejegyzések

Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Éljen a bodzaszezon! Hoztam nektek egy különleges receptet. Első hallásra furcsának tűnik, de nagyon finom, érdemes kipróbálni! Növényi tejből is készíthető. Hozzávalók: 4 frissen szedett bodzavirágzat (lehetőleg por- és szmogmentes helyről) 1/2 liter friss (növényi)...

bővebben
Öko-tipp: A legegyszerűbb természetes kézfertőtlenítő

Öko-tipp: A legegyszerűbb természetes kézfertőtlenítő

Bármilyen vírussal, kórokozóval szemben az egyik legfontosabb teendőnk a fertőzés megelőzése. Nyilvános mosdók szappan nélkül, játszóterezés, ahol nincs kézmosási lehetőség, orvosi váró látogatása... ugye, ismerős helyzetek? Ha nincs lehetőség alaposan kezet mosni,...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás