Barion Pixel

Szürke a reggel? Hívd segítségül a citrusok illóolajait!

Szürke a reggel? Hívd segítségül a fényhozókat!
2019.01.18.

Hűvös, hideg, szeles, sötét reggelek? Netalán eső és szél is? Brrrr……

Nagyon nehezemre esik ilyenkor felpörögni, vidáman indulni neki a napnak vagy a hétnek, pedig hangulatom befolyásolja az egész család reggeli készülődését.

Mi az, ami segíthet? Az én bevált módszerem ilyenkor: a “fényhozók” segítségül hívása.

Rejtélyesen hangzik? Pedig egyszerű. fényhozók alatt egyszerűen a citrusfélék illóolajára (vagy más néven esszenciájára) gondolok.

Mely illóolajokat és hogyan használd a hangulatjavításra?

Máris mutatom!

Az egyik legelső illóolaj, amely ilyenkor eszembe jut, a bergamott. Ez az olaj adja az Earl Grey tea jellegzetes illatát is, így talán többen ismerik. Ez az egyik legjobb illóolaj a depresszió, a szorongás leküzdésére, illata oldja a hangulati ingadozásokat és nyugtató hatású.

A bergamott után karöltve érkezik a többi citrusféle: a mandarin,  a citrom és a narancs olaja.

Ezek az olajok segítenek felidézni a nyár napjait, stimuláló, frissítő hatásukkal felpezsdítik a borús reggeleket, elűzik a rossz hangulatot, a nyomottságot.

A citrom illóolaja ezekben a kórokozókkal terhes időszakokban kétszeresen is jó szolgálatot tehet: erőteljes légtérfertőtlenítő hatása révén segít a kórokozóktól is megszabadulni.

HOGYAN HASZNÁLD ŐKET?

1. Párologtass!

Ha felébredéskor meggyújtasz egy aromamécsest, néhány perc alatt már érzed is illatát, és az egész család egészen más hangulatban fog készülődni.

Ne felejtsd el eloltani lángját, ha elindultok otthonról!

(Vigyázz, a boltban kapható illatosított gyertyák nem ez a kategória – a legtöbb esetben nem illóolajokkal illatosítottak, így a hatásuk -finoman fogalmazva is – megkérőjelezhető.)

A legjobb, ha nemcsak otthon, hanem a munkahelyen, a munkaasztalod mellett is tartasz egy párologtatót, így munka közben is mindig a hangulatnak megfelelő illóolajokat tudsz használni.

Nagyobbacska gyerekeknél a tanulóasztalon is elhelyezhetsz egy mécseses párologtatót. A citrom illóolaja a pluszban jó szolgálatot tehet: növeli a koncentrációt, így például vizsgaidőszakban is ideális.

Nem utolsó sorban a mécses fénye is segít a rosszkedvet messzire küldeni.

EXTRA TIPP: Ma már sok helyen elérhetőek ultrahangos illóolaj-párologtatók, melyek még hatékonyabban tudják a levegőbe juttatni az illóolajokat, ráadásul a nyílt láng használata nélkül – kisgyerekeknél ez a megoldás abszolút biztonságos.

2. Gyors belélegzés:

Ha nincs lehetőséged párologtatni, úton vagy éppen vagy gyorssegélyre van szükség, akkor az alábbi gyors és egyszerű módszert ajánlom figyelmedbe: cseppents a tenyeredbe 2-3 csepp illóolajat (lehet vegyesen is), dörzsöld össze tenyeredet, majd képezz egy “sátrat” tenyereidből az orrod előtt, és néhányszor mélyen lélegezd be az illatot! Ismételd kedved szerint!

Próbálj meg közben egy kicsit elcsendesedni, befelé figyelni. Koncentrációnövelőnek, nyugtatónak sem utolsó módszer.

(Ebben az esetben ügyelj a fényérzékenyítő hatásra, a citrusfélék olajával kezelt bőrfelületet néhány óráig ne érje közvetlen napfény!)

Kisgyermekeknél a mandarin olaját ajánlom erre a célra, mely számukra is biztonsággal alkalmazható (a fényérzékenyítő hatásra itt is ügyelni kell!).

Szívből ajánlom webáruházunk 100%-os tisztaságú illóolajait a fenti célokra! ide kattintva érheted el a választékot

Kapcsolódó bejegyzések

Öko-tipp: A legegyszerűbb természetes kézfertőtlenítő

Öko-tipp: A legegyszerűbb természetes kézfertőtlenítő

Bármilyen vírussal, kórokozóval szemben az egyik legfontosabb teendőnk a fertőzés megelőzése. Nyilvános mosdók szappan nélkül, játszóterezés, ahol nincs kézmosási lehetőség, orvosi váró látogatása... ugye, ismerős helyzetek? Ha nincs lehetőség alaposan kezet mosni,...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás