Az erjesztett zöldségek segítenek regenerálni a bélflórát, és hasznos vitaminokkal látnak el bennünket. Nem véletlen, hogy szinte minden népnek megvan a maga tradicionális receptje.
Sajnos a boltban kapható savanyított termékek sok esetben már nem tejsavas erjesztés során nyerik el savanyúságukat, valamint sok esetben tartalmaznak tartósítószereket is. Aki teheti, érdemes ezért saját készítésűt fogyasztani.
Az alábbi recept a mi savanyú káposztánknak egy kicsit “felturbózott” változata. Donna Schwenktől származik a recept, mely segít a téli időszakban is hasznos tápanyagokkal ellátni szervezetünket.
Narancsos-almás savanyú káposzta
Hozzávalók:
1 kisebb fej káposzta
1 alma
1 narancs (lehetőleg bio, vagy alaposan megmosott héjú)
jódozatlan tengeri só (káposzta kilójára vetítve kb 2,5 dkg)
1. Távolítsuk el a káposzta külső leveleit. Az almát és a narancs héját alaposan mossuk meg.
2. Gyaluljuk le a káposztát (a torzsáját célszerű megtartani, ha kézzel gyaluljuk, mert könnyebb gyalulni, de legyalulni nem kell), aprítsuk fel az almát.
3. Keverjük össze a gyalult káposztát és az almát a sóval, hagyjuk állni kicsit, míg levet ereszt.
3. A narancsot szeljük vékony szeletekre.
4. Valamennyi hozzávalót nyomkodjuk bele egy üvegbe, és öntsük rá a levet, amit eresztett. Ha nem lepi el a lé, tiszta vízzel pótoljuk.
5. Fedjük le, majd néhány napot hagyjuk szobahőmérsékleten erjedni. Ellenőrizzük a víz szintjét, ha kilógnának a darabok, öntsünk rá ismét kicsit. Tányért tegyünk alá, mert kifolyhat.
6. Ha az erjedés lezajlott, hűtőben tároljuk.
Egészségünkre!
Forrás: culturedfoodlife.com
0 hozzászólás