Barion Pixel

Roppanós ecetes uborka télire, tartósítószer nélkül!

2018.07.29.

Nyár van, itt a befőzőszezon! Érdemes télire bespájzolni, hiszen a saját készítésű termékeknél biztosan tudjuk, mi van a befőttesüvegben, szemben a boltban vásárolt termékekkel.

Uborkát télire alapvetően kétféle módon tehetünk el: vizes uborkaként (melyben az uborkát egész egyszerűen sós vízzel leöntve megsavanyítjuk), vagy ecetes felöntőlével, melynek elkészítési módját szeretném most megosztani.

Ezzel az eltevéssel finom, roppanós marad az uborka, és sokkal finomabb, mint a bolti (na és nem utolsósorban egészségesebb is).

Lássuk tehát, hogy mire kell figyelni!

Ahogyan szinte minden készítmény esetében, itt is rendkívül fontos az alapanyag minősége.

Fontos, hogy lehetőleg minél frissebb uborkát vegyünk, azaz minél közelebb legyen az eltevés és a leszedés egymáshoz. Ha a saját kertben termeljük, egyszerűbb dolgunk van, mivel akkor tudjuk, hogy mikor szedtük le az uborkát, míg ez a piacon vettről nem mondható el minden esetben. Persze azért némi tapasztalattal megállapítható, hogy mennyire friss az áru, ha fonnyadt, hibás, a szára elszáradt, inkább érdemes tovább keresni.

Az uborkánál fontos, hogy jól legyen megtisztítva, én rövid ideig szoktam áztatni, majd dörzsis szivaccsal vagy körömkefével egyenként alaposan meg szoktam őket sikálni. Ez azért fontos, mert a rücskös héjon könnyebben maradhatnak szennyeződések, melyek befolyásolják a végeredményt.

Egyik évben nem volt elég nagy üvegem, ezért kisebb üvegekben tettem el a savanyúságot, viszont a kis méretű üvegbe nem fért el sok egész uborka. Gondoltam egy merészet, és feldaraboltam néhány üvegnyit próbaképp. Jelentem, semmi különbség nem volt az ízében az egészben eltettekhez képest, és így jóval gazdaságosabb volt a befőzés, mivel több uborka fért egy üvegbe. Azóta is így készítem, ezért látszanak a fotón néha uborkabelsők.

Mutatom, hogyan készül!

A fentiek szerint megtisztított uborkák végét levágom, majd hosszában négybe vágom őket. Ha van nagy üveg, nem kell felvágni őket, mehetnek egészben is, ez esetben átvágom őket, hogy majd könnyen lehessen szeletelni, de nem vágom teljesen szét (nehéz leírni: a végük egyben marad, de a közepüknél átdöföm őket a késsel.)

A kimosott üvegek aljára kaprot teszek, majd beleteszem az uborkákat, és üvegenként kb 10-15 szem mustármagot és koriandert teszek rájuk.

Aki szereti, tehet az üvegbe néhány gerezd fokhagymát is, elrontani nem fogja, sőt, a fiaim versengenek a fokhagymákért.

Ezután felöntöm az alábbi lével, melynek mennyiségét az üvegek méretétől függően készítek elő.

Felöntőlé: 1 l vízhez adok:

A lé elkészítése: A vizet a sóval és az édesítőszerrel felforralom, majd amikor langyosra hűlt, belekeverem az ecetet. Az elkészült üvegek számától függően készítem el a levet, ha sok maradt, egy flakonban simán eláll a következő adag elkészítéséig (sőt, akár következő évig is).

Az üvegeket színültig töltöm a lével, majd (jól záró, az üvegre passzoló, sérülésmentes és tiszta) kupakkal lezárom.

Ezután befőzős lábosba teszem az üvegeket, felöntöm a lábost az üvegek nyakáig vízzel, és nedvesdunsztolom őket, a külső, lábosban lévő víz forrásától számított 15 percig (nedvesdunszt leírás itt).
Digitális hőmérővel megmértem, amikor a lábosban forr a víz, akkor az üveg belsejében kb 85 fok van, ezen a hőmérsékleten 15 perc egyszeri hőkezelés az ecetes felöntőlé miatt elegendő.

ubirka_labosban

A 15 perc forralás után a lében hagyom kihűlni, vagy ha a lábosra még szükségem van, szárazdunsztba teszem.

Ha kihűlt, a zárásukat ellenőrzöm, és ha rendben, mehetnek a kamrapolcra.

Finn xilit, európai eritrit akciós áron webáruházunkban itt: Édesítőszerek

Kapcsolódó bejegyzések

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Valódi kincs lesz a konyhádban, ezt garantálom. Már több éve, hogy a Chili és Vanília blogon olvastam az alapreceptet. Abban az évben sikerült jó áron hozzájutnom 10 szál valódi vaníliarúdhoz, és elkészítettem. Az esszencia azóta kitart, és mivel újratölthető és újra...

bővebben
Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Éljen a bodzaszezon! Hoztam nektek egy különleges receptet. Első hallásra furcsának tűnik, de nagyon finom, érdemes kipróbálni! Növényi tejből is készíthető. Hozzávalók: 4 frissen szedett bodzavirágzat (lehetőleg por- és szmogmentes helyről) 1/2 liter friss (növényi)...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás