Barion Pixel

Receptjeim – Párolt lilahagymás vöröskáposzta aszalt szilvával és almával (paleo, vegán)

2016.12.21.

Néha érdemes köret terén is elvonatkoztatni a régi, jól bevált krumpli/valamilyen gabona/tészta kombinációtól.

Inspirációkért sokat olvasgatok különféle recepteskönyveket, blogokat. Többnyire szabadon értelmezem a recepteket, mivel általában emlékezetből, nem szakácskönyvből főzök.

Az alábbi receptet azonban szinte egy az egyben így készítettem, és nagyon ízlett. Igazi téli étel.

Önmagában, salátaként is megállná a helyét, de mi sült hús mellé ettük köretnek.

Semmi édesítés nem került bele, mégis nagyon kellemesen édeskés íze lett. Máskor is el fogom készíteni, az tuti!

Mindjárt mutatom, hogy készül, de előtte kedvcsinálónak egy közelkép:

Isteni lett!!

Hozzávalók:

1 kis fej vörös káposzta (tisztítva kb fél kiló)
2 lila hagyma
10 dkg magozott aszalt szilva
2 kisebb hámozatlan édes alma
1,5 evőkanál libazsír
1/4 kk őrölt fahéj
2 csipet őrölt szegfűszeg
2 csipet őrölt kömény
1 dl száraz vörösbor
1 fél narancs leve
só, bors

Elkészítés:

A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, félbevágjuk, torzsáját kivágjuk és vékonyan felszeleteljük (legyaluljuk). A lila hagymát meghámozzuk, félbevágjuk, és vékonyan felszeleteljük. Az aszalt szilvát felszeleteljük, az almát felkockázzuk.
Felhevítjük a libazsírt és a lilahagymát elkezdjük pirítani rajta. Gyakran kevergessük, és vigyázzunk, ne égjen oda, hanem üvegesre párolódjon.

Ha már kicsit megdinsztelődött, dobjuk bele a szeletelt káposztát, a fűszereket, és jól keverjük át (a fűszereknél javaslom, hogy inkább kisebb mennyiséget tegyünk először, és szükség esetén kóstolás után pótolhatjuk – akkor jó, ha érződik az ízük, de nem domináns.).

Hagyjuk pirulni kb. 15 percig. Én itt fedőt tettem rá,hogy a saját gőzében párolódjon. Gyakran kell megkeverni, mert az alja mindig egy kicsit odakap, de annál finomabb lesz a végén.

A 15 perc leteltével adjuk hozzá az aszalt szilvát és az almát, a bort és a narancslét.

Először fedővel, majd anélkül pároljuk még 10-15 percig.

A recept Szendi Gábor-Mezei Elmira: Paleolit szakácskönyv című könyvéből származik.

Kapcsolódó bejegyzések

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Valódi kincs lesz a konyhádban, ezt garantálom. Már több éve, hogy a Chili és Vanília blogon olvastam az alapreceptet. Abban az évben sikerült jó áron hozzájutnom 10 szál valódi vaníliarúdhoz, és elkészítettem. Az esszencia azóta kitart, és mivel újratölthető és újra...

bővebben
Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Éljen a bodzaszezon! Hoztam nektek egy különleges receptet. Első hallásra furcsának tűnik, de nagyon finom, érdemes kipróbálni! Növényi tejből is készíthető. Hozzávalók: 4 frissen szedett bodzavirágzat (lehetőleg por- és szmogmentes helyről) 1/2 liter friss (növényi)...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás