Kedvenceim a krémlevesek, mert gyorsan és könnyen elkészíthetőek. Ha kevés időm van, gyakran készítek ilyet. Szinte bármilyen zöldségből elkészíthető, az egyik kedvencünk a zellerkrémleves.
Apró tipp: ha húslevest vagy csontlevest főzök, rendszerint marad a levéből akkora mennyiség, amiből egy kis edényben le lehet fagyasztani egy adagnyit. Ez a fagyasztóban eltett alaplé bármikor előkapható, és nagyon finom ízt ad bármilyen ételnek, így például a zellerkrémlevesnek is isteni zamatot ad.
Így még az a gyerek is megeszi a húslevest, aki egyébként nem szereti. Pedig a valódi, minőségi alapanyagokból elkészített húsleves igazi gyógyétel, tudták ezt már nagyanyáink is, és a mai kutatások igazolják ezt a tényt. A GAP diétának például igen fontos része a bélregeneráló húsleves, lehet, hogy erről is írok majd egy posztot. De térjünk vissza a recepthez!
Ahogyan megszokhattad már, nálam általában nem szerepelnek pontos mennyiségek, hiszen úgy gondolom, ennyi rugalmasság belefér a főzésbe.
A zellerkrémleveshez szükségünk lesz
zellerre (egy nagyobb gumóra)
vöröshagymára (legalább egy nagy fejre)
valamilyen zsiradékra (zsír, olaj)
sóra, borsra
és opcionálisan húsleves alaplére
Elkészítés:
A hagymát és a zellert megpucolom, kockákra vágom (nem szükséges nagyon apróra). Megsózom és a zsiradékon megdinsztelem kicsit, ez 5-10 percet jelent, fedő alatt.
Ezután felöntöm vízzel (vagy húsleves alaplével), kb annyi kell hozzá, hogy kicsivel több legyen a folyadék, mint ami ellepi. Ha ennél sokkal több, akkor nagyon híg lesz a leves, és mivel krémlevest szeretnék, de nem használok bele semmilyen sűrítést, az alapanyagnak kell ezt a funkciót ellátnia.
Felforralom, majd addig főzöm, amíg megpuhul a zeller. Ezután botmixerrel pürésítem.
A tálalásnál mi tökmagolajat locsolunk a tetejére, petrezselyemzöldet vagy zellerzöldet aprítunk bele, és megturbózzuk napraforgómagokkal és tökmagokkal. Levesgyöngy vagy julienre vágott zöldség is illik hozzá.
0 hozzászólás