Receptjeim: fahéjas almalekvár (almapüré) cukor és tartósítószer nélkül

Ha már almaszezon, akkor megmutatom, mit készítettem legutóbb a rengeteg hullott almából.

Készült már almaecet, reszelt alma sütitölteléknek, állandóan almát eszünk (még a fiaimnak is csomagolok tízóraira, dióval isteni csemege), de csak nem akar elfogyni a termés. És mivel romlik, ezért nem bírja ki a telet.

Ha gyümölcsről van szó, akkor egyből eszébe jut az embernek a lekvár. Bár még soha nem készítettem almából lekvárt, nekivágtam, persze megint a magam “csak semmi cicó” módján. Pontos arányokat tehát nem tudok mondani, viszont fotókat hoztam.

Nagyon egyszerűen készítettem.

Az almák sérült és rohadt részeit és a csutkáit kivágtam, de nem bajlódtam a hámozással. Hogy könnyebben megpuhuljanak, lereszeltem őket (tehát nem daraboltam, mivel úgy nehezebben fő át), majd feltettem főni. Tettem alá kevés citromlevet, és folyamatosan kevergettem, mert nem sok levet eresztett. Ha valaki nem lédús almából készíti, javaslom, hogy vizet vagy almalét tegyen alá, nehogy lekapja az edény alját (és hogy legyen miben párolódjon).

Így nézett ki, amikor elkezdtem:

almalekvar1

És ilyen lett, amikorra késznek nyilvánítottam:

almalekvar2

Ez körülbelül háromnegyed órát vett igénybe attól a ponttól, amikor felforrt. Közben kóstolgattam, hogy elég puha, lekvárállagú-e már. A rostokat nem főztem szét teljesen, ahhoz több idő szükségeltetett volna, ami nekem most nem volt.

Ezután őrölt fahéjat szórtam bele, megkóstoltam, hogy kiérződjön az ízén, jól belekevertem és még rottyantottam vele egyet-kettőt. Majd forrón tiszta üvegekbe töltöttem, lezártam, és szárazdunsztoltam.

Jó lesz télire csemegének, joghurtba, kenyérfeltétnek, vagy csak magában.

Vélemény, hozzászólás?

Annak érdekében, hogy a jobb felhasználói élményt tudjunk biztosítani, az oldalon cookie-kat használunk. Az oldalunk használatával, Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás