Receptjeim – citromfűszörp tartósítószer és cukor nélkül

Régi vágyam volt, hogy citromfűből szörpöt készítsek.

Vegyesen bodzavirággal már készítettem, de önmagában még nem próbáltam. Idén annyira burjánzott a citromfüvem, hogy ezt jelnek vettem és kipróbáltam.

Egyáltalán nem bonyolult,  mindenkinek sikerülni fog!

Egy dolgot azonban előre kell bocsássak: nem lesz igazán intenzíven citromfű ízű a végeredmény, így az aromás szörpök kedvelőinek javaslom, hogy bodzavirággal felesben készítsék, úgy finomabb lesz a végeredmény. Mentával kombinálva is finom lehet.

Íme a recept:

Egy jó csokornyi citromfüvet alaposan megmostam, az esetlegesen sérült leveleket eltávolítottam, és egy fazék vízben, hogy ellepje, beáztattam.
Nálam ez 3 liter vizet jelentett.
Két egész citromot karikáztam mellé héjastul, itt fontos, hogy csak akkor tegyük, ha hozzájutunk bio citromhoz, ellenkező esetben csak a levét facsarnám bele.
Lefedve egy éjszakát állni hagytam, majd másnap kihalásztam a citromfüvet a léből és a maradékot felforraltam.

Miután felforrt, kb negyed óráig főztem, majd ízlés szerint édesítettem és tovább ízesítem (az enyémbe fél kilogramm xilit került és egy harmadik citrom), majd ismét hagytam felforrni.

Néhány percig forraltam, majd azon melegében tiszta (és előmelegített) üvegekbe töltöm (a töltésnél szűrtem ki belőle a citrommaradványokat), jól lezártam, és szárazdunsztban hagytam kihűlni.

Ennyire egyszerű, próbáljátok ki ti is!

Vélemény, hozzászólás?

Annak érdekében, hogy a jobb felhasználói élményt tudjunk biztosítani, az oldalon cookie-kat használunk. Az oldalunk használatával, Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás