Barion Pixel

Receptek – Kovászos uborka

2013.07.13.

Itt a nyár, itt a kovászos uborka szezonja!

Egy nagy befőttesüveg az erkélyen is elfér, és a kovászos uborka tökéletes frissítő a nyári melegben. Nincs is finomabb a magunk által elkészítettnél.

Hogyan készítem? 

Egy nagy befőttesüveg aljára egy csokor megmosott kaprot teszek.

Az üveget megtöltöm a megmosott, levágott végű és bevágott uborkákkal, közéjük fokhagymagerezdeket dobálok.

Az uborkák tetejére az üveg szájához egy kenyércsücsköt teszek.

Leöntöm felforralt és langyosra hűtött vízzel, melybe literenként egy evőkanál sót teszek, és meleg helyre teszem érni. Nem teszem egész napra ki a tűző napra, elég, ha néhány órára süti a nap.

1-2 nap után a kenyércsücsköt kiveszem, az uborkákat még néhány napig hagyom az üvegben érni.

Mi úgy szeretjük, ha még roppanós, de már jellegzetesen “kovászos-uborka” -ízű. Ha késznek nyilvánítjuk, akkor hűtöben tárolom, hogy ne érjen tovább, mert túlpuhul.

Figyelni kell, 3-4 nap után (időjárástól függően) már el is készülhet.

A kovászos uborka leve kefírrel kikeverve frissítő és egészséges ital a nyári hőségekben.

Ha télire szeretnék vizes uborkát eltenni, akkor szinte mindenben a fenti megoldást alkalmazom, csak kenyér nélkül, és nem napon erjesztem.

Az erjedést hagyom lefolyni, majd amikor már nem zavaros a lé, kupakkal rázárom a tetőt, és elteszem a kamrapolcra.

Tapasztalatom szerint az így eltett uborkából kb 10% penészedés előfordulhat, ezért ha biztosra akarsz menni, az elkészült uborkát hőkezeld (nedves dunszt, 15 perc) – igaz, így a jótékony baktériumok is elpusztulnak.

Kapcsolódó bejegyzések

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Valódi kincs lesz a konyhádban, ezt garantálom. Már több éve, hogy a Chili és Vanília blogon olvastam az alapreceptet. Abban az évben sikerült jó áron hozzájutnom 10 szál valódi vaníliarúdhoz, és elkészítettem. Az esszencia azóta kitart, és mivel újratölthető és újra...

bővebben
Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Éljen a bodzaszezon! Hoztam nektek egy különleges receptet. Első hallásra furcsának tűnik, de nagyon finom, érdemes kipróbálni! Növényi tejből is készíthető. Hozzávalók: 4 frissen szedett bodzavirágzat (lehetőleg por- és szmogmentes helyről) 1/2 liter friss (növényi)...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás