Receptek: Cukormentes, egészséges gumicukor házilag!

gumicukor_hazilag

A fiaim imádják a gumicukrot. Én viszont nem szívesen veszek nekik, mert szinte alig van benne olyan alkotórész, amit szívesen veszem, ha fogyasztják.

A múltkor az egyik paleo oldalon egy receptet olvasva jött az ötlet, hogy készítsem el házilag.

A hétvégén kipróbáltam, és azt kell mondjam, pofonegyszerű megcsinálni, csupa egészséges alkotóból készül, körülbelül egy óra alatt hűtéssel együtt már ehető is! Nincs benne semmi más, csak gyümölcs és zselatin.

Állagát tekintve nem annyira kemény, mint a bolti gumicukor, inkább egy nagyon gumis pudinghoz tudnám hasonlítani, de a lényeg: nagy sikert aratott, és én is örültem, hiszen nem cukorral, mesterséges színezékekkel és aromákkal telezsúfolt csemegét adtam a fiaimnak, hanem egészséges nassolnivalót.  A zselatin fogyasztása jót tesz a beleknek, a gyomornak, bőrnek, csontoknak, idegeknek, tehát érdemes rendszeresen fogyasztani.

Ha gyümölcsléből készíted a zselét és van hozzá szép szilikonformád, akkor nézhet ki úgy, mint a valódi gumicukor, az enyém most gyümölcspépből készült és csak “fapadosan”, tepsibe öntve szilárdult meg, így nem lett annyira fotogén. Ennek ellenére a fiaimnak nagyon ízlett, és végre nyugodt lehetek, hogy nem gond, ha ilyet majszolnak.

Hoztam a készítéséről fázisképeket is.

Mivel a kertben most érik a sárgabarack, és már annyi van, hogy nem bírjuk megenni, ebből készítettem most, de biztosan fogok más gyümölcsből is készíteni.
A szinte lekvárpuhaságúra érett barackokat megmostam és beledaraboltam egy edénybe héjastul. Körülbelül másfél- két kilónyi lehetett a gyümölcs, de nem mértem meg.

Épp azért, mert ennyire érett volt a barack, egyáltalán semmilyen édesítést nem tettem bele. Ha savanykásabb lett volna, mézet, xilitet, eritritet használok valószínűleg, és egy csipetnyi fahéj is megbolondíthatja.

gumi1

Ráöntöttem kb 2 dl kókusztejet (utólag azt gondolom, teljesen feleslegesen, az ízén nem érződött, sima víz is elég lett volna).

gumi2

Felöntöttem vízzel, és krémállagúra turmixoltam botmixerrel. A zselatint (4 evőkanálnyi mennyiséget ennyi gyümölcshöz) a használati utasításnak megfelelően egy másik edényben kikevertem hideg vízzel és egy kis barackpéppel.

gumi3 gumi4

A barackpépet feltettem a tűzre, és éppen hogy felforraltam, majd összekevertem a zselatinnal (botmixerrel dolgoztam egyneműre). Majd lapos tepsibe öntöttem, ez körülbelül két liternyi mennyiség lett, két tepsi alját töltötte meg kb 2 cm magasan.

gumi5 gumi6

Ezután mélyhűtőbe tettem, és negyedóránként ellenőriztem az állagát. Ez a mennyiség körülbelül 50 perc alatt dermedt meg zseléállagúra.

Kenőkéssel kiszeltem, és a fiaim máris befalták 🙂

gumi7

Fontos kiegészítés: azóta elkészítettem már más gyümölcsből is, és a bolti gumicukorral ellentétben sajnos itt nagyon fontos a hűtés. Sajnos ha felmelegszik, simán szétfolyik a cucc, ha nem sikerült elég gumis állagúra készíteni.

Ezért tehát kiemelten fontos, hogy ha nem fogy el, hűtőben kell tartani!!!

Vélemény, hozzászólás?

Tisztelt Vásárlóink!

 

A koronavírus intézkedések miatt az érdi személyes átvétel lehetősége bizonytalan ideig szünetel.

 

Megértéseteket köszönjük!

 

A Deja-vu világ csapata

Annak érdekében, hogy a jobb felhasználói élményt tudjunk biztosítani, az oldalon cookie-kat használunk. Az oldalunk használatával, Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás