Barion Pixel

A 16 legszuperebb háztartási praktika ecettel – mindegyiket ismered?

2015.01.14.

Az ecet olcsó, könnyen hozzáférhető és környezetbarát háztartási tisztítószer.

Biztos vagyok benne, hogy néhány megoldást te is kapásból fel tudsz sorolni, hogy milyen célokra vethető be. Van azonban néhány olyan helyzet, amelynek orvoslására szintén segítségül hívhatjuk. Nem kell rögtön vegyszerekhez nyúlni!

Hányat ismersz az alábbiak közül?

Tudod folytatni a sort?

 1. Hűtő szagtalanítás: tegyünk egy kis tálkában ecetet a hűtőbe, segít elvenni a kellemetlen szagokat.
 2.  Vágódeszka szagtalanítása és csíramentesítése: egyszerűen mossuk le ecettel a vágódeszkát, majd öblítsük le vízzel.
 3. Vörösréz tárgyak fényesítésére: ecet és só keveréke remekül kifényesíti a vörösréz tárgyakat. Egyszerűen keverjük össze e két összetevőt, dörzsöljük rá a felületre és hagyjuk néhány percig rajta. Ezután bő vízzel öblítsük le, a felület visszanyeri fényét.
 4. Hangyák ellen: ecettel lemosva a hangyák útvonalát elriaszthatjuk őket.
 5. Muslincacsapda: Egy tálka ecetbe cseppentsünk néhány csepp folyékony mosogatószert, amely filmet képez a tetején, és a bele repülő apró rovarokat foglyul ejti.
 6. Gyomirtás: permetezzük le hígítatlan ecettel a járda téglái között kinövő gyomokat! Az ecet remekül elpusztítja őket mérgező vegyszerek nélkül.
 7. Vágott virág tartósságának növelésére: 2 kávéskanál ecet és egy fél kávéskanál cukor a vázába meghosszabbítja a virág élettartamát.
 8. Szappanmaradványok eltávolítása: szódabikarbóna+ecet kombináció segít eltávolítani a kádról a szappanmaradványokat, és fényessé teszi a felületet.
 9. WC tisztítóként: hígítatlanul alkalmazva tisztítja, fertőtleníti és vízkőmentesíti a WC kagylót. Hagyjuk legalább fél órát hatni, mielőtt leöblítjük.
 10. Vízkőmaradványok eltávolítása a fürdőből: ecetbe mártott szivaccsal töröljük át rendszeresen a víznek kitett felületeket, segít a foltosodás ellen.
 11. Fertőtlenítő a fürdőszobába: permetezzük hígítatlanul a felületekre, hogy megakadályozzuk a kórokozók elszaporodását. (Érzékeny felületeknél, mint márvány, gránit, végezzünk előzetes próbát!)
 12. Fugatisztítás: permetezzünk hígítatlan ecetet az elszíneződött fugákra, hagyjuk hatni legalább negyed óráig, majd töröljük le. Különösen makacs szennyeződéseknél használjuk a szódabikarbóna+ecet párost!
 13. Darázs- és szúnyogcsípés, napégés tüneteinek, duzzanatának enyhítésére. Nedvesítsünk meg egy törlőkendőt, és helyezzük az adott felületre.
 14. Korpa ellen: Víz: ecet 4:1 arányú hígításával öblítsük hajunkat hajmosás után.
 15. Ruhák öblítésére: hígítás nélkül egyszerűen öntsünk ecetet az öblítőtartályba.
 16. Mosogatógép öblítőrekeszébe: a ki tudja, miből álló bolti öblítő helyett használjunk egyszerűen ecetet! Én személy szerint inkább ecetet nyalok le a tányérokról (ha valamiért mégsem mosódna le tökéletesen), mint valami szintetikus vacakot.

Kapcsolódó bejegyzések

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Valódi kincs lesz a konyhádban, ezt garantálom. Már több éve, hogy a Chili és Vanília blogon olvastam az alapreceptet. Abban az évben sikerült jó áron hozzájutnom 10 szál valódi vaníliarúdhoz, és elkészítettem. Az esszencia azóta kitart, és mivel újratölthető és újra...

bővebben
Tudástár – (Tartalomjegyzék)

Tudástár – (Tartalomjegyzék)

Itt összegyűjtöttük neked a blogon megjelent rengeteg hasznos cikket natúr szépségápolás, öko-háztartás, élelmiszer adalékanyagok témájában. Neked csak annyi a feladatod, hogy elolvasod! Aromaterápia, illóolajok, növényi olajok Az aromaterápia alapjai -...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás