Barion Pixel

Mosási aranyszabályok, avagy 7+4 tipp a helyes mosáshoz

Mosási aranyszabályok, avagy 7+4 tipp a helyes mosáshoz
2016.02.15.

Gyakran előfordul, hogy ilyen-olyan okból hosszabb ideig nem érsz oda, hogy bekapcsold a mosógépet?

Mikor pedig mosásra kerül a sor, az utolsó zokniig mindent megpróbálsz belegyömöszölni a dobba?

Sajnos így ahelyett, hogy több legyet ütnél egy csapásra, és egyszerre mosnál ki mindent, pont az ellenkezőjét éred el.

Gyűrött, foltos ruhák kerülnek ki a dobból, hiszen helyszűke miatt nehezebben nedvesedtek át, és a mosószer sem tudott érvényesülni a szorosan egymásra tapadó textilek között.

A készülék erőlködése ráadásul a villanyszámlát is megnyomja.

Ha azt szeretnéd, hogy a mosógéped sokáig hibátlanul működjön, a ruhák pedig tiszták legyenek, tartsd be a következő tippeket!

 1. Programindítás előtt ellenőrizd a töltet mennyiségét. A dob teteje és a szennyes közötti távolság legyen legalább 10cm. Ha túl sok ruhát préselsz a készülékbe, akkor nagyobb terhelésnek teszed ki, ha viszont keveset, akkor azt is mondhatjuk, hogy feleslegesen megy. Ha kapacitás problémák vannak (a családnak már kicsi lett a régi mosógép), nagyobb töltetsúlyú készülékre van szükséged. A piacon ma már 10-12 kilós családi mosógépek közül is választhatsz.
 2. Egy fontos óvintézkedés, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések mosás után: ürítsd ki a zsebeket!
 3. Figyelmesen válogasd szét a ruhákat anyag és szín szerint. Erősen szennyezett ruhaneműt sose moss együtt a fehérneművel!
 4. Ha nagyon sokféle anyagú szennyest készülsz kimosni, a legérzékenyebb ruha címkéjén található utasítást kövesd!
 5. Magas fordulatszámon ne moss érzékeny ruhaneműket! Hosszútávon károsítja a szöveteket, így azok néhány mosás után elveszítik eredeti kinézetüket.
 6. Szintén kerüld a meleg/forró hőfokot az érzékeny ruháknál, hiszen megnyúzhatja őket és a színűkkel sem kíméletes. Ha ugyanolyan eredményt szeretnél elérni, a piacon ma már vannak olyan Whirlpool mosógépek, amelyekkel 15°C-on is olyan eredménnyel moshatsz, mint egy klasszikus mosógépben 40°C-on.
 7. Ne tedd bele a gyöngyökkel, flitterekkel rendelkező ruhákat a gépbe, mert a díszek lepotyoghatnak. Jó szolgálatot tehet a mosóháló is.

Így teregess!

 1. Nem árt tudni, hogy a nap kifakítja a színeket, ezért az élénk színű ruhákat célszerű az árnyékba teregetni, amíg a fehérek maradhatnak a napon.
 2. Ha mégis a napra teregetsz, fordítsd ki a színes ruhákat!
 3. Abban az esetben, ha az otthonodban szárítod a ruhákat, az érzékeny szöveteket ne tedd közvetlenül a fűtőtest közelébe.
 4. Amennyire csak lehet, simítsd vagy rázd ki a ruhákat, mert ha így száradnak meg, kevesebb vasalásra lesz szükség.
 5. A csipeszeket ne a jól látható részre tedd, mert nyomot hagynak, amit még vasalással is csak nehezen tudsz majd eltüntetni.

A bejegyzést készítette:

Varga Ildikó,  az OnlineMárkaboltok Háziasszonya

varga-ildiko-portre

Ildikó bemutatkozása: “Több éve vezetem saját kis háztartásomat. Imádok a konyhában sürögni-forogni, új recepteket kipróbálni. Szerencse, hogy a modern konyhagépekkel a munka nemcsak egyszerűbb, de élvezetesebb is. 🙂 A gasztronómia mellett szabadidőmben legszívesebben egyedi dekorációkat készítek, amelyek barátságosabbá varázsolják az otthonomat. Igyekszem egészségesen és (környezet)tudatosan élni. Mosáskor, vasaláskor, takarításkor az ÖKO alternatívákat részesítem előnyben, amelyek egészségesebbek, és környezetet is kímélik. Szépségápoláskor is ragaszkodom a természetes anyagokból készült termékekhez. Az OnlineMárkaboltok Háziasszonyaként rendkívül gyakorlatias munkám van, ami egyben a hobbim is. Nap mint nap olyan kérdésekkel, problémákkal találkozom, amelyek a mindennapi életemhez is szorosan kapcsolódnak, sőt amelyekkel a szabadidőmben is szívesen foglalkozom. Gyakorlati tapasztalataimat és tudásomat örömmel osztom meg mindazokkal, akik életstílusuknak és otthonuknak megfelelő háztartási gépre vágynak. Elérhetőségem: varga.ildiko@onlinemarkaboltok.hu”

Kapcsolódó bejegyzések

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Valódi kincs lesz a konyhádban, ezt garantálom. Már több éve, hogy a Chili és Vanília blogon olvastam az alapreceptet. Abban az évben sikerült jó áron hozzájutnom 10 szál valódi vaníliarúdhoz, és elkészítettem. Az esszencia azóta kitart, és mivel újratölthető és újra...

bővebben
Tudástár – (Tartalomjegyzék)

Tudástár – (Tartalomjegyzék)

Itt összegyűjtöttük neked a blogon megjelent rengeteg hasznos cikket natúr szépségápolás, öko-háztartás, élelmiszer adalékanyagok témájában. Neked csak annyi a feladatod, hogy elolvasod! Aromaterápia, illóolajok, növényi olajok Az aromaterápia alapjai -...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás