Barion Pixel

Mángold, ismered? Mit készíthetsz belőle? Megmutatom!

2015.06.22.

MángoldIdőnként elcsábulok a kertészetekben apró pohárkákban néhány száz forintért árusított kis palántákra, és hazaviszek magammal belőlük. Így jártam tavaly, amikor egy sárga és egy piros szárú mángoldocska boldog gazdájaként tértem meg kertészeti látogatásomról.

A növénykéket a magam egyszerű kertész módján elültettem a kert szélébe, ahol kaptak bőven locsolóvizet, de a nap is sütötte rendesen őket. Ezt a komoly törődést szépen meghálálták, és a két kis apró palánta hatalmas méretű növénykévé serdült.

Tavaly még csak ismerkedtem velük és főként gyönyörködtem bennük, zöld turmixba és salátába használtam fel belőlük, de idén, mivel abban a szerencsében volt részem, hogy a tavalyi növények alaposan elszórták a magjukat, és idén gyakorlatilag a fél kert tele velük, újítottam, és kísérletezek a konyhai felhasználásával.

Ha te is nyaraltál már Horvátországban, akkor talán te is találkoztál köretként, főtt krumpli mellé adott kis párolt zöld kupaccal, nos, ezt mángoldból készítik. Ha a a szívemre teszem a kezemet, nekem önmagában így elég íztelen, de most már tudom, miből készül.

A hozzám hasonlóan lusta (vagy időhiányban szenvedő) kertész igazi barátként tekinthet erre a növénykére, mivel kártevője kevés, komoly gondozást nem igényel, és mégis nagyon látványos. Beltartalmi értéke is magas, tehát érdemes beilleszteni az étrendbe.

Bálint gazda honlapján ez olvasható a mángoldról:

“A mángold levele és nyele viszonylag sok nyers cukrot, pektineket és értékes szerves savakat (oxál-, alma-, citromsav) tartalmaz, ezért jelentős a táplálkozás-élettani értéke. Vitamintartalma se jelentéktelen: A-vitamin-értéke a sárgarépának a felét teszi ki, és annyi C-vitamint tartalmaz, mint a paradicsom gyümölcse.

Termelési értéke abban jelentkezik, hogy a mángold termelésével akkor van spenótfőzelékhez alapanyagunk, amikor a kora tavasszal vetett spenót szezonja már elmúlt, a spenót felmagzott.

A levéllemezeket tehát spenótszerű főzelék készítésére lehet hasznosítani. A levélnyeleket pedig spárga módjára készítik el. Mindkét hasznosítási módja ízletes és egészséges, könnyen emészthető ételhez juttatja a fogyasztót.

A levéllemezek átpasszírozva igen praktikusan – kis téglácskák formájában – lefagyaszthatók, így télen is fogyaszthatunk friss mángoldfőzeléket.

Ha a gondos kertész egy szép, jól kifejlett tövet meghagy a kertben a következő évre, akkor a továbbtermeléshez elegendő vetőmagot is gyűjthet.” (Megjegyzésem: gyűjteni sem kell, elszórja magától)

A fentiek alapján mindenképpen fogok belőle főzeléket is készíteni, sőt, a töltött mángoldlevél is nagyon izgalmasan hangzik.

Ebben a hőségben azonban az ember lányának nem nagyon van kedve hosszan időzni a könyhában, megmutatom, hogy mit készítettem legutóbb: egy egyszerű és finom nyári levest. Paleo és vegetariánus módon is elkészíthető.

Kapros-tejszínes mángoldleves

Kapros-tejszínes mángoldleves

Hozzávalók:

  • egy nagy csokor mángold
  • egy fej vöröshagyma
  • egy nagyobb répa
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • zsiradék
  • húsleves alaplé (elhagyható)
  • kb 0,5 dl (növényi) tejszín
  • egy szál kapor (elhagyható, vagy tárkonnyal helyettesíthető)
  • 3-4 (édes)burgonya

Elkészítés: a lehető legegyszerűbb.

A megpucolt, ízlés szerint darabolt zöldségeket (kivétel a krumpli) zsiradékon megdinsztelem (addig dinsztelem, míg a mángold megfonnyad), majd felengedem vízzel. Ha van a hűtőben eltéve húsleves alaplé, még finomabb ezzel felengedve. Ha felforrt, beledarabolom a krumplit, beleöntöm a tejszínt, és körülbelül negyed óráig, amíg a krumpli megpuhul, főzöm.

Gyors, egyszerű és isteni! Váljék egészségedre!

kapros-tejszines-mangoldleves2

Kapcsolódó bejegyzések

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Valódi kincs lesz a konyhádban, ezt garantálom. Már több éve, hogy a Chili és Vanília blogon olvastam az alapreceptet. Abban az évben sikerült jó áron hozzájutnom 10 szál valódi vaníliarúdhoz, és elkészítettem. Az esszencia azóta kitart, és mivel újratölthető és újra...

bővebben
Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Éljen a bodzaszezon! Hoztam nektek egy különleges receptet. Első hallásra furcsának tűnik, de nagyon finom, érdemes kipróbálni! Növényi tejből is készíthető. Hozzávalók: 4 frissen szedett bodzavirágzat (lehetőleg por- és szmogmentes helyről) 1/2 liter friss (növényi)...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás