Kozmetikum összetevő elemzés – Regeneráló sampon 1.

galambok_szivecskevelA mai bejegyzésben egy nagynevű márka intenzív regenerálást ígérő samponját veszem górcső alá. A legelső sokkoló tény az volt, amikor ránéztem az összetevőlistára.

43 összetevőből (!!!) áll ez a sampon, ami már előrevetíti, hogy egészen biztosan van benne olyan is, amelyiknek használata nem feltétlenül ajánlott. Döbbenetes.

A második sokk, ami ér, ha csak egy cseppet is tájékozódsz a káros összetevők világában, a következő tény: a második összetevő a víz után a Sodium Laureth Sulfate (azaz SLS). Gyakorlatilag ezen a ponton már teheted is vissza a polcra a terméket, hogy keress egy egészségesebb alternatívát.

Én azonban becsülettel végigmazsoláztam valamennyi alkotóelemet. Ha érdekelnek a részletek, bátran olvass tovább! Vigyázat, csak erős idegzetűeknek!

Jöjjön hát a feketeleves!

1. AQUA (víz)
Megítélése: semleges
Miért használják: egyéb alapanyagok feloldására

2. Sodium Laureth Sulfate
Megítélése: káros
Miért használják: tisztítás, habzás

Jellemzői:

  • súlyos bőr és szemirritációt okozhat
  • használatkor egyenletesen oszlik el
  • erősen habzik
  • hozzásegít a testfelület tisztításához

Fontos tudni, hogy az SLS és SLES bőrirritációt okozhatnak. Használatának engedélyezése arra az elvre alapszik, hogy a tényleges bőrkontaktus (amíg a sampon, vagy tusfürdő a testfelületen van) kevés idő, ezért az emberek többségénél ez nem jelent problémát.
Kifejezetten olcsó alapanyag, így nem véletlen, hogy a nagyüzemben gyártott samponok és tusfürdők zömében igen nagy arányban megtalálható. Bőrproblémákkal küszködők mindenképpen kerüljék ezeket az alapanyagokat tartalmazó kozmetikumokat!

3. Cocoamindopropyl Betaine
Megítélése:
Miért használják: tiszító, felületaktív és habzást elősegítő anyag

Jellemzői:

  • használatkor egyenletesen oszlik el
  • más tenzidek bőrkímélést fokozza
  • a habzást segíti
  • hozzásegít a testfelület tisztításához
  • jellemzően nem okoz/csillapítja a bőrirritációt

4. Sodium chloride (Nátriumklorid), vagyis só

Megítélése:
Miért használják: viszkozitást elősegítő hatása miatt

5. DIMETHICONOL

Megítélése: semleges
Miért használják: bőrpuhító, hidratáló hatása miatt

  • gátolja a habképződést a gyártás során, és a késztermék habzását is visszafogja
  • magasabb hőmersékletet is jól tűri
  • növeli a bőr nedvességtartalmát
  • puhítja a bőrt

6. GLYCERIN

Megítélése: semleges
Miért használják: oldószer, nedvesítőanyag

  • nagyobb koncentrációban (30%nál több) száríthatja a bőrt
  • a bőrön belül tartja a nedvességet
  • eredetétől függően natúrkozmetikában is alkalmazzák

7. PARFUM
Megítélése: nagyon káros
Miért használják: illatosít

Jellemzői:

  • Bőrirritációt és komoly allergiát okozhat
  • Fényérzékeny reakciót válthat ki
  • Asztmás reakciót válthat ki
  • Gyermekeknél fejlődési rendellenességeket is okozhat
  • Hormon zavarokat okozhat
  • A 20 leggyakoribb allergén csoportjába sorolható
  • Szintetikusan előállított anyag, amelynek valódi összetevőiről, azok számáról a terméket felhasználók nem tudnak meg semmit
  • Csökkenti / elfedi a kellemetlen testszagot
  • A termék (esetlegesen nemkívánatos) szagát elfedi

Nem számít károsnak amennyiben a zárójelben feltüntetik mellette hogy illóolajokból tevődik össze („Essential oils”). Miután „parfum” illatosítót rendkívül széles körben használják, nem csupán a kozmetikai iparban, így naponta szinte megszámlálhatatlan mennyiségben veszi körül az egyént. Ez is magyarázat arra, hogy fokozott érzékenység alakulhat ki ezen szintetikus illatkompozíciók iránt, amelyek mind rendkívül sok mesterségesen előállított vegyi komponensekből állnak.

Mivel a „parfum” kereskedelmi titoknak számít, a tényleges összetevőkről, azok mennyiségéről a végtermék felhasználójának soha nem lesz tudomása.

8. GLYCOL DISTEARATE

Megítélése:
Miért használják: lágyítószer, emulgeálószer, viszkozitást javító

  •  az adott komzmetikum állagának beállítását segíti elő
  • bőrpuhító
  • megőrzi a bőr állagát
  • segíti az egyébként a bőrbe nehezen bejutó anyagok bőrbe szívódását

9. CARBOMER

Megítélése: semleges
Miért használják: az emulzió stabilitásának elősegítésére, gélállag elősegítésére, viszkozitás kontroll

    •  környezetszennyező
    • segít a folyékony alapanyagok gélállagúvá alakításában
    • segíti a termék egyneművé válását, és az állag hosszú távú megtartását – a hosszan polcon tarthatóság érdekében
    • segítségével szabályozható a kozmetikum viszkozitása

10. GLUCONOLACTONE

Megítélése:
Miért használják: nedvesítő- és vivőanyag, bőrvédelem

  • fémionokkal reakcióba lép és olyan komplexeket hoz létre, amelyek befolyásolják a késztermék stabilitását és/vagy jó megjelenését
  • natúrkozmetikumokban is engedélyezett összetevő
  • megtartja a bőr nedvességtartalmát
  • segíti a bőrt megvédeni a káros környezeti hatásoktól

11. TEA-DODECYLBENZENESULFONATE

Megítélése: nagyon káros
Miért használják: felületaktív anyag, habképző

  •  karciongén
  • toxikus
  • nitrózaminokká alakul
  • apró buborékokat képez a folyadékban, ezzel a felületaktivitását befolyásolja az adott folyadéknak
  • a kozmetikum felületaktivitását csökkenti

12. TETRASODIUM EDTA
Megítélése: káros
Miért használják:
kelátképző

  • rákkeltő hatást tulajdonítanak neki
  • környezetkárosító
  • azért alkalmazzák, hogy a kozmetikum stabilitását növeljék, valamint előnyösebb megjelenést alakítsanak ki vele
  • természetes kozmetikumokban nem használható

13. AMODIMETHICONE

Megítélése: semleges
Miért használják: antisztatikus, hajkondicionáló

  • környezetszennyező
  • tartást, fényt ad a hajnak
  • könnyen fésülhetővé teszi a hajat
  • bírja a különböző hőmérsékleti ingadozásokat is
  • természetes konzmetikumokban nem engedélyezett az alkalmazása

14. PPG-9

Megítélése: káros
Mire használják: lágyítószer, kondícionáló

  •  a bőrt porózussá teszi és ezzel elősegíti a veszélyes anyagok felszívódását
  • bőrirritáló hatása lehet
  • környezetkárosító

15. TEA-SULFATE

Megítélése: nagyon káros
Mire használják: tartósítószer, pH beállítás

  • rákkeltő hatású
  • nitrózaminokká alakulhat a szervezetben
  • toxikus

16. SODIUM HYDROXIDE (Nátriumhidroxid)

Megítélése: káros
Mire használják: tartósító, denaturáló szer

  • nagyon agresszív anyag
  • a rossz ízű kozmetikumok ízének elrejtésére is szolgálhat (általában az ethyl alkohol tartalmúaknál használják ki ezt a tulajdonságát)
  • pH szabályozó hatású

17. GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE

Megítélése:
Mire használják: antisztatikus hatású, filmképző hatású, viszkozitásnövelő, bőrkondícionáló

  • csökkenti a sztatikusságot
  • alkalmazása során filmréteget képez a bőrön, hajon
  • a késztermék megfelelő állagának beállítását segíti elő
  • segít megtartani a bőr jó állapotát

18. CITRIC ACID (Citromsav)

Megítélése:
Mire használják: tartósítószer, kelátképzés

  • elősegíti a késztermék stabilitását
  • segít a kozmetikum pHjának beállításában
  • natúrkozmetikumokban is engedélyezett

19. ADIPIC ACID

Megítélése: semleges
Mire használják: tartósítószer

  • segít a kozmetikum pHjának beállításában
  • irritálhatja a szemet

21. MICA

Megítélése:
Mire használják: UV szűrő

  • UV védelem
  • engedélyezett natúrkozmetikumokban is

22. TRIETHANOLAMINE

Megítélése: nagyon káros
Mire használják: tartósítószer

  • karcinogén
  • toxikus
  • nitrózaminokká alakul
  • természetes kozmetikumokban nem engedélyezett
  • pH stablilizáló hatású

Most tartunk az összetevők felénél, a következő adag legközelebb!

Vélemény, hozzászólás?

Annak érdekében, hogy a jobb felhasználói élményt tudjunk biztosítani, az oldalon cookie-kat használunk. Az oldalunk használatával, Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás