Kozmetikum összetevő elemzés – egy átlagos, középkategóriás, ismert márkájú férfi tusfürdő

ferfi_furdik

Ahogy ígértem, elhoztam az egyik találomra kiválasztott, népszerű márka férfi tusfürdőjének összetevőlistáját.

Lássuk az alapanyagokat, amelyekről olvashatunk.

Nézzük, milyen koktéllal kényezteti magát használója minden fürdésnél!

1. Aqua (víz)
Megítélése: semleges
Miért használják: egyéb alapanyagok feloldására

2. Sodium Laureth Sulfate
Megítélése: káros
Miért használják: tisztítás, habzás

Jellemzői:

  • súlyos bőr és szemirritációt okozhat
  • használatkor egyenletesen oszlik el
  • erősen habzik
  • hozzásegít a testfelület tisztításához

Fontos tudni, hogy az SLS és SLES bőrirritációt okozhatnak. Használatának engedélyezése arra az elvre alapszik, hogy a tényleges bőrkontaktus (amíg a sampon, vagy tusfürdő a testfelületen van) kevés idő, ezért az emberek többségénél ez nem jelent problémát.
Kifejezetten olcsó alapanyag, így nem véletlen, hogy a nagyüzemben gyártott samponok és tusfürdők zömében igen nagy arányban megtalálható. Bőrproblémákkal küszködők mindenképpen kerüljék ezeket az alapanyagokat tartalmazó kozmetikumokat!

3. Cocoamindopropyl Betaine
Megítélése:
Miért használják: tiszító, felületaktív és habzást elősegítő anyag

Jellemzői:

  • használatkor egyenletesen oszlik el
  • más tenzidek bőrkímélést fokozza
  • a habzást segíti
  • hozzásegít a testfelület tisztításához
  • jellemzően nem okoz/csillapítja a bőrirritációt

4. PEG-7 Glyceryl Cocoate
Megítélése: káros
Miért használják: emulgeáló szer, felületaktív

Jellemzői:

  • Bőrirritációt okoz
  • A bőr porózusságát növeli, amellyel a veszélyes anyagok felszívódását segíti
  • Előállítása környezetvédelmi szempontból káros
  • használatkor egyenletesen oszlik el

A polyethylene glycol (PEG) és a polypropylene glycol (PPG) használata nem csupán a bőrirritációt okozó jellemzője miatt vitás, hanem azért is, mert olyan mérgező, rákkeltő anyagokból is kinyerhető, mint a kőolaj melléktermékek (ethylene oxide). Fontos tudni, hogy a komolyabb natúr kozmetikumok gyártói visszautasítják ezen anyagok használatát!

5. Parfum
Megítélése: nagyon káros
Miért használják: illatosít

Jellemzői:

  • Bőrirritációt és komoly allergiát okozhat
  • Fényérzékeny reakciót válthat ki
  • Asztmás reakciót válthat ki
  • Gyermekeknél fejlődési rendellenességeket is okozhat
  • Hormon zavarokat okozhat
  • A 20 leggyakoribb allergén csoportjába sorolható
  • Szintetikusan előállított anyag, amelynek valódi összetevőiről, azok számáról a terméket felhasználók nem tudnak meg semmit
  • Csökkenti / elfedi a kellemetlen testszagot
  • A termék (esetlegesen nemkívánatos) szagát elfedi

Nem számít károsnak amennyiben a zárójelben feltüntetik mellette hogy illóolajokból tevődik össze („Essential oils”). Miután „parfum” illatosítót rendkívül széles körben használják, nem csupán a kozmetikai iparban, így naponta szinte megszámlálhatatlan mennyiségben veszi körül az egyént. Ez is magyarázat arra, hogy fokozott érzékenység alakulhat ki ezen szintetikus illatkompozíciók iránt, amelyek mind rendkívül sok mesterségesen előállított vegyi komponensekből állnak.

Mivel a „parfum” kereskedelmi titoknak számít, a tényleges összetevőkről, azok mennyiségéről a végtermék felhasználójának soha nem lesz tudomása.

Vannak olyan alkatrészek is, amelyek önmagukban nem illatosítanak, ám elősegítik az illat hosszan tartását. Ilyen anyag a diethyl phthalate, amely a szervezet hormonális működésében okoz zavart.

6. Glycerin
Megítélése: változó (a felhasznált mennyiségtől függ)
Miért használják: nedvszívó, vízelvonó

Jellemzői:

  • nagyobb koncentrációban (30%) a bőrből vizet von ki, így bőrirritációt okozhat
  • egyéb alapanyagok feloldására
  • a bőrt lágyítja
  • 30% alatti koncentrációban nedvesen tartó komponens

7. Glyceryl Glucoside
Megítélése:
Miért használják: hidratáló, bőrápoló

Jellemzői:

  • Növeli a bőr víztartó képességét, így azt puhán tartja
  • Bőrkondicionáló hatása van

Natúrkozmetikumokban gyakori alkotórész.

8. Menthol
Megítélése:
Miért használják: frissítő, illatosító

Jellemzői:

  • kozmetikumok illatának és ízének (fogkrémek) megváltoztatására; gyakran etil-alkoholos kozmetikumok esetében adják hozzá.
  • felfrissülés érzetét adja, hűsítő hatású
  • fertőtlenítő hatású

9. Sodium Chloride
A nátrium-klorid más néven konyhasó.
Megítélése:

Miért használják: térfogatnövelő, viszkozitás szabályozó

Jellemzői:

  • Kozmetikumok sűrűségét csökkenti
  • Kozmetikumok megfelelő viszkózitását stabilizálja
  • Natúrkozmetikumokban is ajánlott

10. Alcohol Denat.
Megítélése: nem ajánlott
Miért használják: oldószer, habzásgátló, antimikrobiális, frissítő, viszkózitás stabilizáló

Jellemzői:

  • A hormonrendszert befolyásolhatja
  • A bőr védekező mechanizmusát befolyásolhatja
  • Elnyomja a gyártáskor keletkező habzást, illetve a késztermék habzását is csökkenti
  • Kozmetikumok megfelelő viszkózitását stabilizálálja
  • Elnyomja a végtermék (esetlegesen kellemetlen) alapillatát és -ízét

Hétköznapi nevén: denaturált szesz.

11. PEG-40 Hydrogenated Castor Oil
Megítélése: káros
Miért használják: emulgeáló, felületaktív anyag

Jellemzői:

  • Bőrirritációt okoz
  • A bőr porózusságát növeli, amellyel a veszélyes anyagok felszívódását segíti
  • Előállítása környezetvédelmi szempontból káros
  • használatkor egyenletesen oszlik el

A polyethylene glycol (PEG) és a polypropylene glycol (PPG) használata nem csupán a bőrirritációt okozó jellemzője miatt vitás, hanem azért is, mert olyan mérgező, rákkeltő anyagokból is kinyerhető, mint a kőolaj melléktermékek (ethylene oxide). Fontos tudni, hogy a komolyabb natúr kozmetikumok gyártói visszautasítják ezen anyagok használatát!

12. Polyquaternium-7
Megítélése: káros
Miért használják: nedvességmegkötő filmet képez

Jellemzői:

  • bőrirritációt okozhat
  • biológiailag nem bomlik le (környezetszennyező)
  • allergizálhat
  • erősen habzó
  • a bőrön, hajon, körmökön filmbevonatot képez
  • kis mértékben tisztító hatású

13. Citric Acid
Megítélése: semleges
Miért használják: bőrlágyító, tartósító

Jellemzői:

  • Fémionokkal reagálva a kozmetikum stabilitását és megjelenését befolyásolja
  • A kozmetikumok pH értékét stabilizálja
  • Natúr kozmetikumokban használják

Hétköznapi nevén: citromsav.

14. PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate
Megítélése: káros
Miért használják: bőrpuhító

Jellemzői:

  • Bőrirritációt okoz
  • A bőr porózusságát növeli, amellyel a veszélyes anyagok felszívódását segíti
  • Előállítása környezetvédelmi szempontból káros
  • Puhítja a bőrt

A polyethylene glycol (PEG) és a polypropylene glycol (PPG) használata nem csupán a bőrirritációt okozó jellemzője miatt vitás, hanem azért is, mert olyan mérgező, rákkeltő anyagokból is kinyerhető, mint a kőolaj melléktermékek (ethylene oxide).
Fontos tudni, hogy a komolyabb natúr kozmetikumok gyártói visszautasítják ezen anyagok használatát!

15. Sodium Benzoate
Megítélése:
Miért használják: tartósítószer.

Jellemzői:

  • Allergizálhat
  • Natúrkozmetikumokban is használják
  • Természetazonos alapanyag
  • A kozmetikumokban előforduló mikrobák kifejlődését és szaporodását gátolja

16. Sodium Salicilate
Megítélése:
Miért használják: tartósítószer

Jellemzői:

  • A kozmetikumokban előforduló mikrobák kifejlődését és szaporodását gátolja
  • Natúrkozmetikumokban is használják

17. Methylparaben
Megítélése: nagyon káros
Miért használják: tartósítószer

Jellemzői:

  • A bőr és test enzimek aktivitását (tevékenységét, hatását, reakcióját) akadályozza
  • Mellrák daganatokban kimutatott a felhalmozott parabén
  • Felszívódik a szarurétegbe
  • Keresztallergiát okozhat
  • A kozmetikumokban előforduló mikrobák kifejlődését és szaporodását gátolja

Különösen negatív jellemzője, hogy a bőrön keresztül könnyen felszívódik és a véráramlatba jutva a   főszervekben raktározódik. Tartósítószerként oly annyira hatásos, hogy e tulajdonsága kihat a szervezet normál enzimatikus működésére, ekképpen a normál élettani folyamatokra.

18. Propylparaben
Megítélése: nagyon káros
Miért használják: tartósítószer

Jellemzői:

  • A bőr és test enzimek aktivitását (tevékenységét, hatását, reakcióját) akadályozza
  • Mellrák daganatokban kimutatott a felhalmozott parabén
  • Felszívódik a szarurétegbe
  • Keresztallergiát okozhat
  • A kozmetikumokban előforduló mikrobák kifejlődését és szaporodását gátolja

Különösen negatív tulajdonsága, hogy a bőrön keresztül könnyen felszívódik és a véráramlatba jutva a főszervekben raktározódik. Tartósítószerként oly annyira hatásos, hogy e tulajdonsága kihat a szervezet normál enzimatikus működésére, ekképpen a normál élettani folyamatokra.

19. Linalool
Megítélése: semleges
Miért használják: illatosító, fertőzésgátló, dezodoráló

Jellemzői:

  • Fényérzékeny reakciót okozhat
  • Allergizáló hatása miatt kell külön kiemelni az összetevők listáján
  • A termék illatát befolyásolja
  • Natúr kozmetikumokban is használják
  • A természetben (illóolajokban) is előfordul (pl. levendulaolajban)

20. Limonene
Megítélése: semleges
Miért használják: illatosít

Jellemzői:

  • Fényérzékeny reakciót okozhat
  • Allergizáló hatása miatt kell külön kiemelni az összetevők listáján
  • A termék illatát befolyásolja
  • Natúr kozmetikumokban is használják

A természetben (illóolajokban) is előfordul (pl. narancsolajban)

21. Hexyl cinnamal
Megítélése: káros
Miért használják: illatanyag

Jellemzői:

  • erős allergén, ezért is van külön kiemelve (és nem a „parfum” kategóriába eltüntetve)
  • központi idegrendszeri zavarokat okozhat.
  • jázmin szerű illatot ad a végterméknek

Olyan szintetikus illatanyag, amelyet gyakran használnak parfümökben és illatosított bőrápolási termékekben.

22. Butylphenyl Methylpropional
Megítélése: nem ajánlott
Miért használják: mesterséges illatanyag

Jellemzői:

  • fényérzékenységet okozhat
  • olyan mesterséges illatanyag, amelyet külön fel kell tüntetni a „parfum” megjelölésen kívül
  • illatot és/vagy ízt ad a végterméknek

23. Citronellol
Megítélése: semleges
Miért használják: illatanyag

Jellemzői:

  • olyan természetes összetevő, amely fényérzékenységet okozhat
  • olyan természetes illatanyag, amelyet külön fel kell tüntetni a „parfum” megjelölésen kívül
  • illatot és/vagy ízt ad a végterméknek
  • natúr kozmetikumokban használják

Bizonyos éter olajok összetevője (rózsa, geránium, citrom), amely rózsa-szerű illatot ad. Természetes összetevő.

24. Benzyl Alcohol
Megítélése:
Miért használják: tartósítószer, oldószer

Jellemzői:

  • az összetevők megfelelő feloldására is használják
  • illatanyag, amelyet külön fel kell tüntetni a „parfum” megjelölésen kívül
  • kis dózisban jól tolerálható
  • a kozmetikumokban előforduló mikrobák kifejlődését és szaporodását gátolja
  • natúr kozmetikumokban használják

25. Coumarin
Megítélése: káros
Miért használják: illatanyag

Jellemzői:

  • fényérzékenységet okozhat
  • a vesében felhalmozódhat
  • természetes illatanyag, amelyet külön fel kell tüntetni a „parfum” megjelölésen kívül
  • illatot és/vagy ízt ad a végterméknek

26. Citral
Megítélése: semleges
Miért használják: természetes illatanyag (citrusos illóoljokban)

Jellemzői:

  • fényérzékenységet okozhat
  • természetes illatanyag, amelyet külön fel kell tüntetni a „parfum” megjelölésen kívül
  • illatot és/vagy ízt ad a végterméknek
  • natúr kozmetikumokban is használják

27. CI 61570
Megítélése:
Miért használják: kozmetikai színező anyag

Jellemzői:

A kozmetikum színét adja

KONKLÚZIÓ: A listát végignézve láthatjuk, hogy egy átlagos, közkedvelt tusfürdő 27 feltüntetett, azaz nyilvánosságra hozott alapanyagából (amelyről mára már tudjuk, hogy sajnálatosan NEM fedi az összetevők valós számát és listáját), 13 kifejezetten káros, vagy használata nagyon nem ajánlott!

Kinek mik a meglátásai ezzel kapcsolatban?

 

Vélemény, hozzászólás?

Annak érdekében, hogy a jobb felhasználói élményt tudjunk biztosítani, az oldalon cookie-kat használunk. Az oldalunk használatával, Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás