Kozmetikum összetevő elemzés sorozat – egy antibakteriális tusfürdő

no_megijed_meglepodikFolytatom a sorozatot, ezúttal egy antibakteriális tusfürdőt veszek górcső alá: vajon mit tartalmazhat?

Ugye, nem árulok el titkot, ha azt mondom: semmi olyat, amire szükségünk van!!!

Még mielőtt belemennénk az összetevők listájának elemzésébe, szeretném előre bocsátani, hogy már magát az alapötletet is rettenetesnek tartom. Miért kell antibakteriális tusfürdővel mosakodnunk? Testünk felszínén (és belsejében) ugyan rengeteg mikroorganizmus él, de egyáltalán nem felesleges a létük. Egészséges immunrendszerünk helyén tudja kezelni őket.

A tőlük való agresszív megszabadulni vágyás engem erősen emlékeztet arra a sajnos széles körben berögzült orvosi gyakorlatra, mely szerint rengeteg esetben indokolatlanul antibiotikumot rendelnek pácienseiknek, és ennek negatív következményét manapság már érezhetjük.

Nem vitatom, hogy pl egy kórház intenzív osztályán vagy műtőjében semmi keresnivalója nincsen patogén mikroorganizmusoknak, így ott van létjogosultsága a fertőtlenítőszereknek, de a mindennapok során fel nem foghatom, hogy mi lehet az az ok, ami arra késztethet valakit, hogy ilyen anyagokkal rendszeresen, vagy akár csak alkalmanként is tisztálkodjon.

Ennyi bevezető után lássuk az összetevőlistát (INCI)!
Ne feledjük, a sorrend lényeges, az összetevők csökkenő mennyiségben szerepelnek, tehát az első helyen szereplő összetevőből van a legtöbb, és így tovább.

1. Aqua (víz)
Megítélése: semleges
Miért használják: egyéb alapanyagok feloldására

2. Sodium Laureth Sulfate
Megítélése: káros
Miért használják: tisztítás, habzás

Jellemzői:

  • súlyos bőr és szemirritációt okozhat
  • használatkor egyenletesen oszlik el
  • erősen habzik
  • hozzásegít a testfelület tisztításához

Fontos tudni, hogy az SLS és SLES bőrirritációt okozhatnak. Használatának engedélyezése arra az elvre alapszik, hogy a tényleges bőrkontaktus (amíg a sampon, vagy tusfürdő a testfelületen van) kevés idő, ezért az emberek többségénél ez nem jelent problémát.
Kifejezetten olcsó alapanyag, így nem véletlen, hogy a nagyüzemben gyártott samponok és tusfürdők zömében igen nagy arányban megtalálható. Bőrproblémákkal küszködők mindenképpen kerüljék ezeket az alapanyagokat tartalmazó kozmetikumokat!

3. Cocoamindopropyl Betaine
Megítélése:
Miért használják: tiszító, felületaktív és habzást elősegítő anyag

Jellemzői:

  • használatkor egyenletesen oszlik el
  • más tenzidek bőrkímélést fokozza
  • a habzást segíti
  • hozzásegít a testfelület tisztításához
  • jellemzően nem okoz/csillapítja a bőrirritációt

4. PEG-3 DISTEARATE
Megítélése: káros
Miért használják: emulgeáló szer, felületaktív

  • A bőr porózusságát növeli, amellyel a veszélyes anyagok felszívódását segíti
  • Előállítása környezetvédelmi szempontból káros
  • bőrirritáló hatású

5. COCAMIDE DEA
Megítélése: nagyon káros
Miért használják: emulgeáló szer, felületaktív szer, viszkozitásnövelő, stabilitásnövelő, megnöveli a polcon tarthatósági időt

  • toxikus hatású
  • rákkeltő nitrózaminokká alakulhat

A DEO vagy más néven diethanolamine egy olyan kémiai vegyület, melyet gyakran használnak samponokban, lotionokban, krémekben, mivel jó habképző anyag és kellemesen egységes konzisztenciát ad a termékeknek. Maga a DEA önmagában nem veszélyes, de a tárolás során reakcióba léphet egyéb összetevőkkel, melyek hatására rákkeltő nitrosodiethanolamine-vá (NDEA)-vá alakulhat. Az NDEA könnyen felszívódik a bőrön keresztül, és összefüggésbe hozható a gyomor, nyelőcső, máj és vesedaganatokkal. 

6. PROPYLENE GLYCOL
Megítélése: semleges
Miért használják: hidratálás, vízmegkötés

A Propylene Glycol kőolajszármazék. Vízmegkötő, hidratáló hatású molekula, mélyen behatol a bőrbe, és elősegíti, hogy más anyagok is a mélyebb rétegekbe jussanak.

  • Bőr-, szem- és légzőszervi irritációt okozhat. Bár a kozmetikumokban általában nagyon kevés van belőle ahhoz, hogy káros hatású legyen, mivel mélyen beszívódik, és más anyagok felszívódását is fokozza, jobb az óvatosság vele szemben.

7. Parfum
Megítélése: nagyon káros
Miért használják: illatosít

Jellemzői:

  • Bőrirritációt és komoly allergiát okozhat
  • Fényérzékeny reakciót válthat ki
  • Asztmás reakciót válthat ki
  • Gyermekeknél fejlődési rendellenességeket is okozhat
  • Hormon zavarokat okozhat
  • A 20 leggyakoribb allergén csoportjába sorolható
  • Szintetikusan előállított anyag, amelynek valódi összetevőiről, azok számáról a terméket felhasználók nem tudnak meg semmit
  • Csökkenti / elfedi a kellemetlen testszagot
  • A termék (esetlegesen nemkívánatos) szagát elfedi

Nem számít károsnak amennyiben a zárójelben feltüntetik mellette hogy illóolajokból tevődik össze („Essential oils”). Miután „parfum” illatosítót rendkívül széles körben használják, nem csupán a kozmetikai iparban, így naponta szinte megszámlálhatatlan mennyiségben veszi körül az egyént. Ez is magyarázat arra, hogy fokozott érzékenység alakulhat ki ezen szintetikus illatkompozíciók iránt, amelyek mind rendkívül sok mesterségesen előállított vegyi komponensekből állnak.

Mivel a „parfum” kereskedelmi titoknak számít, a tényleges összetevőkről, azok mennyiségéről a végtermék felhasználójának soha nem lesz tudomása.

8. Hexyl cinnamal
Megítélése: káros
Miért használják: illatanyag

Jellemzői:

  • erős allergén, ezért is van külön kiemelve (és nem a „parfum” kategóriába eltüntetve)
  • központi idegrendszeri zavarokat okozhat.
  • jázmin szerű illatot ad a végterméknek
  • fényérzékenyítő hatással bír

Olyan szintetikus illatanyag, amelyet gyakran használnak parfümökben és illatosított bőrápolási termékekben.

9. Limonene
Megítélése: semleges
Miért használják: illatosít

Jellemzői:

  • Fényérzékenyítő hatású lehet
  • Allergizáló hatása miatt kell külön kiemelni az összetevők listáján
  • A termék illatát befolyásolja
  • Natúr kozmetikumokban is használják, amennyiben természetes eredetű

A természetben (illóolajokban) is előfordul (pl. narancsolajban)

10. Triclosan
Megítélése: nagyon káros
Miért használják: tartósítószer, antibakteriális és gombaölő adalék

A triklozán széles körben alkalmazott adalékanyag, gombaölő és antibakteriális hatása miatt. Találhatunk triklozánt például ruhákban, cipőkben, konyhai eszközökben, játékokban, ágyneműkben, szemetes zacskókban, gumi óvszerekben, festékekben, linóleumban, bútorokban, ragasztókban, konyhai munkalapokban és szőnyegekben is. A triklozán baktériumölő hatását hasznosítják például szagmentes sportruházatban, zoknikban, antibakteriális fogkeféknél is.A triklozán ezekkel a termékekkel bejut az emberi szervezetbe (szájon, száj-nyálkahártyán vagy a bőrön keresztül) és felhalmozódik.  A szervezetbe jutó triklozán, bár akut módon nem mérgező, hosszú távon már egészen alacsony koncentrációban is súlyosan károsíthatja az egészséget.  Az Európai Unió élelmiszerrel érintkező termékekben (01010/169/EU) valamint biocid (rovarirtó, szabadtéri fertőtlenítő stb.) termékekben (2010/675/EU) betiltotta a triklozán használatát, viszont kozmetikumokban és például fogkrémekben továbbra is engedélyezettek.

11. Aloe barbadensis
Megítélése: jótékony hatású
Miért használják: ápol, lágyít

Az Aloe barbadensis növény kivonata, ápolja, táplálja, gyógyítja a bőrt.

12. Camelia Oleifera
Megítélése: jótékony hatású
Miért használják: tonizál, összehúzza a bőr

A Camelia Oleifera növény kivonata, tonizál, frissít, összehúzza a bőrt.

13. DMDM HYDANTOIN
Megítélése: nagyon káros
Miért használják: tartósítószer

Jellemzői:

  • sejtkárosító hatású, immunrendszert gyengíti
  • allergizáló
  • rákkeltő
  • formaldehid-forrás, melynek hatásai például fejfájás, depresszió, fájdalomérzés és asztma

14. Diazolidinyl Urea
Megítélése: nagyon káros
Miért használják: tartósítószer

Jellemzői:

  • sejtkárosító hatású, immunrendszert gyengíti
  • allergizáló
  • rákkeltő
  • elpusztítja a bőrbarát baktériumokat is
  • formaldehid-forrás, melynek hatásai például fejfájás, depresszió, fájdalomérzés és asztma

15. Disodium EDTA
Megítélése: káros
Miért használják: kelátképző, viszkozitást növelő anyag

Jellemzői:

  • környezetkárosító hatású
  • növeli, illetve csökkenti a termék viszkozitását

16. Methylchloroisothiazolinone
Megítélése:
nagyon káros
Miért használják:
tartósítószer

Jellemzői:

  • toxikus
  • károsítja a szervezet fehérjéit, és a géneket
  • rákkeltő nitrózaminná alakulhat
  • allergén
  • a bőrbarát baktériumokat is elpusztítja

17. Methylisothiazolinone
Megítélése: nagyon káros
Miért használják:
tartósítószer

Jellemzői:

  • toxikus
  • károsítja a szervezet fehérjéit, és a géneket
  • rákkeltő nitrózaminná alakulhat
  • allergén
  • a bőrbarát baktériumokat is elpusztítja
  • bőrirritációt okozhat

A végső egyenleg tehát a következő:

17 összetevő, ebből:
jótékony hatású: 4
semleges: 2
káros: 4
nagyon káros: 7

VAN MÉG VALAKI, AKI SZERETNE A FENTIEK ELOLVASÁSA UTÁN ANTIBAKTERIÁLIS TUSFÜRDŐT HASZNÁLNI?

Vélemény, hozzászólás?

Tisztelt Vásárlóink!

 

A koronavírus intézkedések miatt az érdi személyes átvétel lehetősége bizonytalan ideig szünetel.

 

Megértéseteket köszönjük!

 

A Deja-vu világ csapata

Annak érdekében, hogy a jobb felhasználói élményt tudjunk biztosítani, az oldalon cookie-kat használunk. Az oldalunk használatával, Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás