Barion Pixel

Könyvajánló: Richard Adams: Gesztenye, a honalapító

2013.11.16.


Arra gondoltam, hogy elkezdek egy új rovatot, amiben azokat a könyveket mutatom majd be, amiket valamilyen okból szívesen olvastam, és ajánlanék másoknak is.

Kezdem is a sort egy teljesen véletlenszerűen beszerzett gyerekkönyvvel, amit egy nyár eleji könyváruházas akció során láttam meg egy könyvesboltban. Belelapoztam, és hazavittem a fiaimnak, mondván, hogy ha nem most, majd később biztosan jó lesz nekik. Elég vastag ugyan, de választékos a nyelvezete, és szépek a képei. Ennyit láttam belőle elsőre.

Aztán a fülszövegből kiderült, hogy ez a könyv az angol nyelvterületen sokadszorra kiadott bestseller, sőt, mi több, kötelező olvasmány, generációk kedvence.

Ennyi a bevezetője:

“Vakarcs a legapróbb az egész nyúltanyán, de titokzatos képesség szorult beléje: tévedhetetlenül megérzi a jövőt. Íme, most is rátör a látnokok emésztő nyugtalansága, tudja, hogy a tanyát végveszély fenyegeti. De ki hallgat a prófétára a maga hazájában? Mindössze tucatnyi társa kerekedik föl vele együtt a nyúltermészettel igazán ellenkező vándorútra, hogy száz veszéllyel dacolva új lakóhelyet találjanak. És amikor itt már biztonságban érezhetnék magukat, csak akkor törnek rájuk a még nagyobb veszedelmek, akkor várnak rájuk a még nyaktörőbb kalandok. Aki Gesztenye, Vakarcs, Bósás és a többi hős tapsifüles történetét végigizgulta, kétszer is meggondolja majd, hogy nyúlszívűnek nevezze a gyáva embert. – Richard Adams világsikert aratott – negyven nyelven, több mint tízmillió példányban megjelent – állatregénye úgy teszi a történetet emberközelivé, és úgy bont ki fontos emberi tulajdonságokat, hogy közben apró hősei hiteles állatok maradnak, nálunk is meghittebb értői és érzői a természetnek. És ha a szerző emberi szót ad a szájukba, csak arra figyelmeztet minket, hogy minden élő a testvérünk, ám egyedül mi, emberek menthetjük meg a végpusztulásól a természetet.”

Tudni kell, hogy egészen kicsi koruk óta minden este mesélünk a fiúknak, leginkább a párom a mesefelelős, de néha én jövök soron. Volt, amikor fejből meséltünk, amióta nagyobbacskák, szívesen veszik a hosszabb történeteket, minden este egy-egy fejezettel.

Amikor a nyáron Horvátországba indultunk, elvittük ezt a könyvet is. Elkezdtük olvasni, és egyre jobban belefeledkeztünk.
Előfordul, hogy a könyv, amit olvasunk, nagyon tetszik a fiúknak, az is előfordul, hogy a család minden tagjának nagyon tetszik, de ennyire már nagyon régen nem varázsolt el egy történet sem.
Mindegyik karakter szerethető, a történet szövése izgalmas, lebilincselő, zseniális, a nyelvezete választékos. Vannak benne megható és mulatságos részek is. Megvallom őszintén, amikor nagyon izgalmas résznél jártunk, bizony a fiúk lefekvése után tovább olvastam, sőt, a végénél úgy jártam, mint csak a nagyon izgalmas könyveknél: nem tudtam letenni,amíg végig nem olvastam.

Azt hiszem, ezzel már elég kedvet csináltam annak, akinek iskolás korú gyerekei vannak, hogy ha másért nem, az ő kedvükért megéri megvenni és elolvasni velük, többször is.
Én biztos vagyok abban, hogy aki elkezdi olvasni, nem fogja tudni letenni, és abban is, hogy én is el fogom olvasni megint. Akinek mégsem tetszene, nyugodtan jöjjön hozzám reklamálni!

Kapcsolódó bejegyzések

Fontos lépés a hulladékcsökkentéshez: Dobd ki a szemetest!

Fontos lépés a hulladékcsökkentéshez: Dobd ki a szemetest!

Emlékszel még, hány termék volt műanyag csomagolásban gyerekkorunkban a boltokban? És manapság? Hány zacskót, műanyag tálcát hozol haza minden egyes vásárlásnál? Ma már naponta szembesülünk így vagy úgy a környezetünket ért károsodás mértékével. Egyre kevésbé...

bővebben
Könyvajánló: Singer Magdolna: Vigasztalódás a gyászban

Könyvajánló: Singer Magdolna: Vigasztalódás a gyászban

Így, halottak napján aktuális a könyv, amit szeretnék megmutatni. "Egy szeretett hozzátartozó elvesztésének gyásza életünk legmegrázóbb tapasztalata. A megfosztottság, kisemmizettség, reményvesztettség, harag, bűntudat, befejezetlenség érzései kínozzák a magára maradó...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás