Barion Pixel

Könyvajánló – India Knight: szex, pasik, gyötrelmek…

2014.01.18.

Mai könyvajánlóm tárgyát a kisgyerekes anyukáknak hoztam. Egyik kedvencem ez a könyv, igazi könnyed olvasmány, női táskába való.

A fülszövegből idézek:
“Clara Hutt harminchárom éves, középosztálybeli angol fiatalasszony. Gyereket nevel, háztartást vezet, és egy magazinba írogat. Szép háza, no meg két imádnivaló gyereke van – akik többnyire idegesítik -, nagy, különc, “darabokra hullott”, ámde elbűvölő családja, valamint jóképű (bár egyre titokzatosabb) férje. És rendszeresen szeretkezik – nos, többé-kevésbé. Megvan a férj, a ház, a gyerekek, szóval minden rendben is volna, ám Clara mégis úgy érzi, valami nem stimmel az életében. Talán épp azért, mert mindene megvan, kissé unatkozik, és elég bizarr módon szórakoztatja magát: folyamatosan nassol, jóllehet némi súlyfelesleggel küszködik; zavarba ejtő témákkal szekírozza a barátnőit és a férjét; ráadásul mindenféle eszement helyzetbe keveri magát. ”

Maga a történet semmi különös, megtörtént már ilyesmi a történelemben.

Ami miatt én nagyon szeretem, és legalább évente újraolvasom, az a zseniális stílusa, nekem nagyon bejön, minden egyes alkalommal könnyesre netevem magamat bizonyos részleteken. Jók benne a dialógusok, a belső monológok, a cselekmény is, annak ellenére, hogy hétköznapi történetet és szituációkat ír le, egy percre sem hagyja lankadni a figyelmet. A könnyed stílus mellett azonban nagyon sok olyan kérdést is feszeget Clara a belső monológjai során, ami mindannyiunkat foglalkoztat: párkapcsolati dolgok (örökké tart-e a házasságom? ha nekem már nem jó, merre tovább?); mások élete (hogy lehet, hogy a másik anyuka jobban csinálja, mint én?); irigykedés (milyen jó lenne mások bőrébe/életébe bújni), stb stb. Szórakoztat, de elgondolkodtat is egyben.

És gondolom nem árulok el titkot, ha a regényben pozitív fordulatok is történnek Clarával (is).

Hoztam egy kedvenc idézetet a sok közül:

“És elindulunk konvojban, mi ketten, anyák, más kocsikban ülő, más anyáktól körülvéve, akik más kávékat fognak másutt meginni. Hangyának érzem magamat. Legszívesebben kiugranék a kocsiból és elfutnék. Akármikor ilyesmi történik velem, elkezdem felsorolni, hogy miért is kell megbecsülnöm magam:

1. FÉRJES ASSZONY vagyok. Mindenki férjezett akar lenni. Vagy nem?
2. Isteni gyerekeim vannak, még akkor is, ha megvan az a szokásuk, hogy az idő 90%-ában az idegeimre mennek.
3. Rendszeresen szeretkezem. Nagyjából.
4. Nagy, zűrös, de mindenképpen segítőkész családom van. Igazán elbűvölőek, tényleg – olyan divatosan ír család a miénk. Mit számít (fél)testvérek közt némi drogprobléma és néhány furcsa kleptomániás eset?
5. Mindenki unatkozik néha. Ám jobb partnerrel az oldaladon unatkozni, mint egyedül, nem igaz?

Manapság a fentiek egyre kevésbé nyugtatnak meg, különösen az 5. pont. Valami újjal kell előállnom!”

Akit felcsigáztam annyira, hogy elolvasná, a Bookline oldalán néhányszáz forintért elérhető is jópár antikvár példány. Elolvasás után kérek visszajelzést, hogy ufó vagyok és csak nekem tetszik ennyire, vagy másnak is bejön?

Kapcsolódó bejegyzések

Fontos lépés a hulladékcsökkentéshez: Dobd ki a szemetest!

Fontos lépés a hulladékcsökkentéshez: Dobd ki a szemetest!

Emlékszel még, hány termék volt műanyag csomagolásban gyerekkorunkban a boltokban? És manapság? Hány zacskót, műanyag tálcát hozol haza minden egyes vásárlásnál? Ma már naponta szembesülünk így vagy úgy a környezetünket ért károsodás mértékével. Egyre kevésbé...

bővebben
Könyvajánló: Singer Magdolna: Vigasztalódás a gyászban

Könyvajánló: Singer Magdolna: Vigasztalódás a gyászban

Így, halottak napján aktuális a könyv, amit szeretnék megmutatni. "Egy szeretett hozzátartozó elvesztésének gyásza életünk legmegrázóbb tapasztalata. A megfosztottság, kisemmizettség, reményvesztettség, harag, bűntudat, befejezetlenség érzései kínozzák a magára maradó...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás