Barion Pixel

Könyvajánló – Dr. Natasha Campbell-McBride: GAP-szindróma (Az emésztés és a pszichológia kapcsolata)

2014.03.29.

GAP_szindroma

A mai könyvajánlómban egy nagyon fontos könyvet szeretnék bemutatni. Ez az a könyv, amit véleményem szerint nemcsak a (kis(gyermekes szülőknek, de mindenkinek el  kellene olvasnia, igazi alapmű.

Már a legelső fejezet címe megdöbbentő: “Az összes betegség a belekből ered”.
Ahogyan haladunk tovább a könyvben, szépen kitisztul a kép, és megértjük, miért van összefüggés emésztőrendszerünk állapota és általános egészségi állapotunk között.

Natasha nagyon érthetően elmagyarázza, hogyan működik jól a bélrendszerünk, hogyan hat ezen állapot felborulása a szervezetre, és ad egy olyan megoldást (konkrétan egy gyógyító étrendet), amellyel ezt a – sokunknál már elveszett – egészségi állapotot visszaállíthatjuk.

Idézem a fülszöveget:
Dr. Natasha Campbell-McBride neurológus, második szakdiplomáját táplálkozástudományból szerezte Angliában. Kisfiáról 3 éves korában állapították meg, hogy autista. Mivel az akkori hagyományos orvostudomány nem látott reményt fia állapotának javítására, nem adta fel, hanem saját maga kezdte el kutatni a különböző gyógyítási módszereket. Miután kisfiát kigyógyította az autizmusból, visszatért az orvosi pályára és 1998-ban megalapította, az azóta világhírűvé vált Cambridge Táplálkozástudományi Klinikát. Táplálkozási alapokra helyezte a gyógyítást és speciális táplálkozási programjával jelentős eredményeket ér el a viselkedés és tanulási zavarokkal, illetve emésztési és immunrendszeri problémákkal küzdő gyerekek és felnőttek állapotának javításában.

Saját kutatásai eredményeire épített meggyőződése, hogy a tanulási zavarok közvetlen és kimutatható kapcsolatban állnak az emésztőrendszer állapotával és az elfogyasztott ételek és italok összetételével. Több éves klinikai és személyes tapasztalatait 2004-ben foglalta össze közérthető kézikönyv formában, ami azóta Nagy-Britanniában 12 kiadást élt meg és 6 más nyelv után most végre magyarul is megjelent, sőt, most kapható már az átdolgozott, kibővített kiadás is.

A szerző rendkívül jól elmagyarázza, hogyan működik az emésztőrendszer és hogyan tesszük tönkre azt a különböző ételekkel és életmódunkkal. Mindez hogyan öröklődhet tovább a következő generációkra. Ismerteti azt is, hogy a különböző betegségek és állapotok hogyan és miért alakulnak ki és elmagyarázza, hogyan gyógyíthatjuk meg az emésztőrendszerünket és hogyan javíthatjuk természetes módon az immunrendszerünket és általános egészségi állapotunkat.”

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy milyen szerencsénk van, hogy ma élünk, abból a szempontból, hogy manapság bármivel kapcsolatban rengeteg információ hozzáférhető a neten. Gyakorlatilag bármilyen téma alaposan körbejárható, találhatunk érveket és ellenérveket, és mindenki szabadon eldöntheti, hogy melyik álláspontot teszi meg magáénak.
Természetesen érvényes ez mind a táplálkozási, mind pedig egyéb témákra is.

Engem ez a vonal győzött meg. Több bejegyzésben írtam már arról, hogy milyen utat jártam végig, kezdve a paleolit diétától, a WAPF étrenden és a személyre szabott étrendkialakításon keresztül a GAPs diétáig, és az út korántsem végleges, azt hiszem, itt nyer értelmet az “élethosszig tanulás” kifejezés. Hozzá kell tegyem, mivel komoly egészségügyi probléma nincsen a családunkban, ezért nem követjük fanatikusan és kizárólagosan egyik irányzatot sem, azonban igyekszem ezen elveket szem előtt tartani.

Sok mindent abból, amit a könyvben olvastam, beépítettem a családi gyakorlatunkba.

Természetesen ez a felsorolás nem egyezik meg a GAP diétával, de ezek közül sokat ez a könyv inspirált, bár sokat korábban is tartottunk.

Hogy mik ezek?

– szinte teljesen elkerülök minden adalékanyagot, nem, vagy csak rendkívül ritkán vásárolok készételt, nem étkezünk gyorséttermekben
– kerüljük a cukrot, fehérlisztet, chipseket, rágcsálnivalókat, bolti desszerteket, üdítőitalokat.
– rendszeresen készítek kollagénben gazdag csontlevest, és levét felhasználom egyéb ételféleségekhez.
– rendszeresen fogyasztunk májat és belsőségeket, valamint háztáji gazdaságból származó tojást és húst.
– saját fermentálású zöldségsavanyúságokat fogyasztunk, legalább naponta egy étkezéshez.
– nem használunk finomított étolajat, visszatértünk a mangalicazsírhoz és a kókuszzsírhoz.
– nem használunk margarint, kizárólag vajat, abból is igyekszem biot vásárolni.
– rendszeresen fogyasztunk halolajat étrendkiegészítőként.
– az egész család szed valamilyen probiotikumot (Bio-Kult), mivel az egészséges bélbaktériumflóra rendkívül fontos az immunrendszer egészséges szempontjából
– igyekszünk rengeteget mozogni, friss levegőn tartózkodni.
– környezetbarát mosó-, tisztító- és tisztálkodószereket használok.

Úgy gondolom, hogy ezzel rengeteget teszek a családom egészségéért.
Ismeritek a könyvet? Ha nem, olvassátok el, megéri!

Kapcsolódó bejegyzések

A világ legfinomabb gyümölcskenyere

A világ legfinomabb gyümölcskenyere

Ezer éve, még amikor a Tesco központban dolgoztam, volt nekem egy kolléganőm, aki egyszer karácsony előtt behozott egy rúd gyümölcskenyeret, amit azóta sem felejtek el. Abszolút anti-reform, porcukorba forgatva, tele őrületesen kalóriadús finomsággal: kandírozott,...

bővebben
Átállás az öko-háztartásra: öblítő? Minek?

Átállás az öko-háztartásra: öblítő? Minek?

Használsz öblítőt? Biztosan megvan a kedvenc illatod is. És biztos vagyok benne, hogy ha behunyod a szemedet, fel tudsz idézni egy öblítőreklámot. És azt vajon tudod-e, mi van az öblítőben, amitől illatos és puha lesz a ruha? A szokásos kérdésem következik:...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás