Halottak napja közeledtével igazán aktuálissá válik a dolog: ha nem cserepes virágot viszel a sírra, és az időjárás elég enyhe ahhoz, hogy ne fagyjon meg a víz a vázában, mit tehetsz azért, hogy a lehető legtovább friss maradjon?
Természetesen ez a gyűjtemény hasznos lehet az otthoni vázás virágok esetében is.
Mi az a pár kulcsfontosságú szempont, amire ha figyelsz, tovább marad szép a vágott virág?
A kulcsszó ugyanaz, mint a befőzésnél: a tisztaság.
A virág edényében a vízben ugyanis fokozatosan elszaporodnak a mikroorganizmusok.
Minél kevésbé tudnak szaporodni, annál tovább bírja a virág.
Az alábbiakra figyelj tehát, és a vágott virág meghálálja tartósságával!
- Figyelj oda, hogy a váza, üveg, tárolóedény tiszta legyen! Ha használtad előtte, mosd ki alaposan!
- A növény azon részeiről, melyek a víz alá kerülnek, távolítsd el a leveleket, melyek a víz alatt könnyebben rohadásnak indulhatnak!
- Az edénybe mindig tiszta vizet tölts! Ha teheted, a víz ne legyen túl hideg, hanem inkább állott!
- Ha teheted, cseréld naponta a vizet!
- Amikor cseréled a vizet, a szárak levágott végét vágd meg egy kicsit, hogy mindig friss felülettel tudják felvenni a folyadékot! Ha keményebb szárú a virág, kicsit meg is törheted a szárat.
- Ha nincs lehetőséged minden nap cserélni a vizet: cseppents az edénybe egy csepp teafaolajat! A teafaolaj megakadályozza a mikroorganizmusok szaporodását, és ezzel a rothadási folyamatokat késlelteti. (Clorox, Hypó és egyéb fertőtlenítőszer 1 cseppje is megteszi, de itt különösen vigyázni kell az adagolással, ugyanis ha túl sok kerül a vízbe, a virágok színét is halványíthatja).
- Az alábbi tápláló keverékkel hosszabb életűvé teheted a virágot: a váza aljára tégy 2 kanál almaecetet és 2 kanál cukrot, majd ezt a keveréket öntsd fel vízzel. A cukor táplálja a virágot, az ecet pedig segít a mikroorganizmusok ellen. Olvastam azt is, hogy 2-3 evőkanál Sprite vagy Traubisoda a vízhez adva (a rendes, cukros változat, nem az édesítőszeres) szintén táplálja a virágokat, meghosszabbítva ezzel élettartamukat.
0 hozzászólás