Barion Pixel

Hogyan tüntesd el a gusztustalan WC-lerakódásokat fél óra alatt?

2015.03.16.

Talán említettem már, hogy a fénylő szaniterek a gyengéim.

Ha takarítani nincs is időm, egy gyors mosdó- vagy WC tisztítás mindig belefér a fürdőszobai tartózkodásomba :). Ha tehát foltok képződnek valamelyik fent említett berendezésen, az nekem kész kínszenvedés, és igyekszem minél hamarabb orvosolni.

Elmeséljem az én WC-kagyló tisztítási történetemet?

Nem használok budi-rudit (azt a WC-be helyezhető tisztítórudacskát), sem zselét, sem egyéb spéci tisztítószert, nem eregetek folyamatosan erős vegyszereket a kagylóba megelőzés céljából. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem tartom tisztán a területet.

Ecetes-szódabikarbónás keverékkel szoktam tisztítani, vagy környezetbarát WC-kacsát használok.

Egyik nap észrevettem, hogy a víz alatt nem tisztul rendesen a lefolyó, hiába dörzsölöm a kefével, és mosom ecetes-szódabikarbónás kencével.

Ahogy telt az idő, egyre barnásabb, egyre nagyobb és egyre gusztustalanabb lett az eredetileg feltűnt apró folt, és nem úgy tűnt, hogy a folyamat meg akar valaha is állni. Hiába vetettem be még (elveimmel ellentétesen) a Domestost is, mégsem akaródzott sem eltűnni, sem pedig kifehéredni.

A teljes kétségbeesés határán elgondolkodtam, hogy vajon mi lehet a lerakódás anyaga, és megvilágosodtam.

Hirtelen ötlettől vezérelve beleszórtam három evőkanálnyi citromsav port a vízbe, és magára hagytam. Fél óra múlva a WC-kefével alaposan megdörzsöltem, és láss csodát: a barnás réteg nyomtalanul eltűnt!

Hogy miért? Vízkőlerakódás lehetett, amire a citromsav a lehető legjobb megoldás. Az ecet úgy látszik, nem volt elég tömény az eltüntetéséhez.

Tanulság: mielőtt ágyúval kezdesz verébre lőni, próbáld ki az egyszerűbb, természetes megoldásokat, azok lehetnek legalább ugyanolyan hatásosak!

Kapcsolódó bejegyzések

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Valódi kincs lesz a konyhádban, ezt garantálom. Már több éve, hogy a Chili és Vanília blogon olvastam az alapreceptet. Abban az évben sikerült jó áron hozzájutnom 10 szál valódi vaníliarúdhoz, és elkészítettem. Az esszencia azóta kitart, és mivel újratölthető és újra...

bővebben
Tudástár – (Tartalomjegyzék)

Tudástár – (Tartalomjegyzék)

Itt összegyűjtöttük neked a blogon megjelent rengeteg hasznos cikket natúr szépségápolás, öko-háztartás, élelmiszer adalékanyagok témájában. Neked csak annyi a feladatod, hogy elolvasod! Aromaterápia, illóolajok, növényi olajok Az aromaterápia alapjai -...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás