Hogyan készítsünk jázminolajat házilag?

jazmin_sajat_kertbolNéhány évvel ezelőtt kaptam anyukámék egyik ismerősétől egy kis jázmindugványt, ami a kertem sarkában azóta szépen növekedésnek indult, és ilyenkor nyár elején hetekig elvarázsol csodaszép virágaival és édes illatával. Ez a kép is ott készült, a méhecskének is tetszett a bokrocskám 🙂

Arra gondoltam, ki kéne kísérletezni, hogy hogyan őrizhető meg illata.

Kedves barátnőmnél, Katinál láttam meg a tuti ötletet: a szirmokat olajba áztatva készíthetünk magunknak jázminos olajat, mely testápolásra, masszázshoz, vagy akár saját parfümolaj alapnak is tökéletes! Természetesen nem lesz annyira erős jázminillata, mint a valódi jázmin illóolajnak, de ha elég sok szirmot használunk fel, kellemes illatú masszázsolajhoz jutunk.

Mit érdemes tudni a jázminról? Az olajfafélék családjába tartozik, és rengeteg fajtája létezik. Egyes fajtái éjszaka virágzanak.
A jázmin virágát már az ókorban is használták, krémekhez, fürdővízhez és más illatszerek elkészítéséhez. A rómaiak, a görögök és az egyiptomiak is termesztették virágáért. Ma is sok országban foglalkoznak a jázmin különböző fajtáinak termesztésével, mert igen keresett növény az illatszerpiacon.
A jázmin illóolaja afrodiziákum, különleges, édes parfümillat, mely segít kilábalni a rosszkedvből, elvarázsol és kényeztet.  Különleges és ritka olaj, egyike a legdrágább illóolajoknak. 8 millió virágból készül 1 kg jázminolaj.

jazminolaj_hazilag

Hogyan készítsük el a jázminos olajat?
Vegyünk egy szép üveget, és tömjük meg minél jobban jázminvirágokkal. A virágokat lehetőleg akkor szedjük, amikor süt a nap, szárazak, és minél jobban illatoznak.
Az esőben szedett, harmatos, nyirkos virágok bepenészesedhetnek, ezért mindig figyeljünk, hogy véletlenül se legyenek nedvesek.
Ezután öntsük fel jó minőségű olajjal (én a jojoba vagy az olívaolajat ajánlanám, mert ezek hosszú ideig nem avasodnak, de szinte bármilyen hidegen sajtolt olaj megteszi, csak figyelni kell a felhasználási időre), majd tegyük napos helyre, és érleljük 3-4 hétig.
Naponta rázogassuk meg az üveget. Ha az érési idő letelt, szűrjük le a szirmokat, és máris kész!

Ugye, milyen egyszerű?

Köszönet a fényképért Katinak!

Vélemény, hozzászólás?

Annak érdekében, hogy a jobb felhasználói élményt tudjunk biztosítani, az oldalon cookie-kat használunk. Az oldalunk használatával, Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás