Barion Pixel

Hogyan készítsünk jázminolajat házilag?

2014.05.16.

jazmin_sajat_kertbolNéhány évvel ezelőtt kaptam anyukámék egyik ismerősétől egy kis jázmindugványt, ami a kertem sarkában azóta szépen növekedésnek indult, és ilyenkor nyár elején hetekig elvarázsol csodaszép virágaival és édes illatával. Ez a kép is ott készült, a méhecskének is tetszett a bokrocskám 🙂

Arra gondoltam, ki kéne kísérletezni, hogy hogyan őrizhető meg illata.

Kedves barátnőmnél, Katinál láttam meg a tuti ötletet: a szirmokat olajba áztatva készíthetünk magunknak jázminos olajat, mely testápolásra, masszázshoz, vagy akár saját parfümolaj alapnak is tökéletes! Természetesen nem lesz annyira erős jázminillata, mint a valódi jázmin illóolajnak, de ha elég sok szirmot használunk fel, kellemes illatú masszázsolajhoz jutunk.

Mit érdemes tudni a jázminról? Az olajfafélék családjába tartozik, és rengeteg fajtája létezik. Egyes fajtái éjszaka virágzanak.
A jázmin virágát már az ókorban is használták, krémekhez, fürdővízhez és más illatszerek elkészítéséhez. A rómaiak, a görögök és az egyiptomiak is termesztették virágáért. Ma is sok országban foglalkoznak a jázmin különböző fajtáinak termesztésével, mert igen keresett növény az illatszerpiacon.
A jázmin illóolaja afrodiziákum, különleges, édes parfümillat, mely segít kilábalni a rosszkedvből, elvarázsol és kényeztet.  Különleges és ritka olaj, egyike a legdrágább illóolajoknak. 8 millió virágból készül 1 kg jázminolaj.

jazminolaj_hazilag

Hogyan készítsük el a jázminos olajat?
Vegyünk egy szép üveget, és tömjük meg minél jobban jázminvirágokkal. A virágokat lehetőleg akkor szedjük, amikor süt a nap, szárazak, és minél jobban illatoznak.
Az esőben szedett, harmatos, nyirkos virágok bepenészesedhetnek, ezért mindig figyeljünk, hogy véletlenül se legyenek nedvesek.
Ezután öntsük fel jó minőségű olajjal (én a jojoba vagy az olívaolajat ajánlanám, mert ezek hosszú ideig nem avasodnak, de szinte bármilyen hidegen sajtolt olaj megteszi, csak figyelni kell a felhasználási időre), majd tegyük napos helyre, és érleljük 3-4 hétig.
Naponta rázogassuk meg az üveget. Ha az érési idő letelt, szűrjük le a szirmokat, és máris kész!

Ugye, milyen egyszerű?

Köszönet a fényképért Katinak!

Kapcsolódó bejegyzések

Férfi hajfestés Dejavu barna hajfesték és indigó használatával

Férfi hajfestés Dejavu barna hajfesték és indigó használatával

Egyik kedves vásárlónk osztotta meg velem férje hajfestésének történetét. Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy megoszthatom! Az induló alap kétoldalt a halántéknál teljesen fehér, a fejtetőn és a tarkónál szürkés fehéres színű haj. Tőletek rendelt 2/3 barna keverék...

bővebben
Természetes hajfestés információk – (Tartalomjegyzék)

Természetes hajfestés információk – (Tartalomjegyzék)

Ez a bejegyzés a blogon található valamennyi saját és vásárlói tapasztalatot tartalmazza, rendszerezve a természetes hajfestés és hajápolás témájában. Remélem, hasznosnak találod. A bejegyzés rendszeres időközönként frissül, ahogyan új bejegyzések kerülnek fel a...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás