Barion Pixel

Hasznosítsd újra – avagy mi mindenre jó a kávézacc?

2014.04.28.

kavezacc
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én az a típus vagyok, akinek egyik jelmondata a “jó lesz ez még valamire”. Persze ez bizonyos határon túl nem túl szerencsés, hacsak az ember lánya nem egy hatalmas és nyújtható falú házban él, ami sajnos keveseknek adatik meg (többek között nekem sem).

Sokszor elszomorít, hogy a mai életmódunkkal mennyi szemetet termelünk, olyan dolgokat is kidobunk, amelyek másoknak értéket jelentenek. Én magam is örömmel vadászom régi tárgyak között, amiknek saját történetük van, amelyeken látszik, hogy valamikor, valahol jó szolgálatot tettek. Ezért is tartom jó ötletnek a garázsvásárokat, bolhapiacokat, csereberéket, mert az “ami az egyiknek kacat, a másiknak kincs” mondat jegyében rengeteg tárgyat lehet megmenteni a kidobástól, és másoknak örömet szerezni vele.Kicsit elkanyarodtam az eredeti témámtól, de csak részben.

Sokszor nem is gondolunk arra, hogy apró tippekkel, ötletekkel a saját háztartásunkban is fel tudunk használni olyan anyagokat, melyekről nem is gondoltuk volna, hogy jó lesz még valamire. Hoztam már egy jó kis listát a tojáshéjról, most a kávézaccot szemeltem ki magamnak.

Lássuk tehát, mi mindenre lehet felhasználni a kávézaccot ahelyett, hogy rögtön kidobnánk!

1. Virágföld minőségének javítására: mivel a kávézacc savanyítja a földet, kifejezetten jót tesz azoknak a  növényeknek, melyek szeretik a savanyú talajt, ilyen pl a hortenzia, a rózsa, egyes bogyósok. Egyes források szerint a házilag termesztett gombák is bőséges terméssel hálálják meg a kávézaccos föld-dúsítást.

2. Kézszagtalanításra: ha hagymával, fokhagymával, hallal dolgoztunk és a kezünkön érződik, egyszerűen dörzsöljük be kávézaccal, majd mossuk le.

3. Szagtalanító tulajdonságánál fogva tökéletesen alkalmas hűtőszekrény belsejének szagtalanítására is, egyszerűen tegyünk egy tálkában kávézaccot a hűtő elsejébe.

4. Testradírként: igen, jól olvastad!
Keverd össze a kávézaccot kevés hidegen sajtolt olajjal (pl folyékony állagú kókuszolaj, szőlőmagolaj, mandulaolaj, stb.), és zuhanyozás közben dörzsöld át bőrödet vele, majd öblítsd le alaposan. Igazi jótétemény bőrünknek.

5. Hajkúraként: A kávézacc  alkalmazása extra fényt ad a hajnak, és elősegíti a gyorsabb és egészségesebb növekedést.
Az eljárás menete egyszerű: masszírozd be a kávézaccot a hajba és a fejbőrbe, majd alaposan öblítsd le. (Szőkék vigyázzanak: a zacc enyhén foghat!). Más források folyékony kávés hajöblítést javasolnak.

6. Egy újabb természetes megoldás a húsvéti tojások festésére: jövőre kipróbálom! A leforrázott kávézaccos lé ugyanis állítólag halvány barnára festi a tojáshéjat.

7. Kártevők elriasztására: szórjunk le kávézaccot azokra az útvonalakra, amelyeken a csigák, hangyák szoktak járni, elkerülik azt.

8. És ha a fentiek közül egyik sem lenne szimpatikus, akkor legalább komposztáld!

Tudod folytatni a listát? Ha igen, írj bátran, örömmel fogadom!

Kapcsolódó bejegyzések

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Valódi kincs lesz a konyhádban, ezt garantálom. Már több éve, hogy a Chili és Vanília blogon olvastam az alapreceptet. Abban az évben sikerült jó áron hozzájutnom 10 szál valódi vaníliarúdhoz, és elkészítettem. Az esszencia azóta kitart, és mivel újratölthető és újra...

bővebben
Férfi hajfestés Dejavu barna hajfesték és indigó használatával

Férfi hajfestés Dejavu barna hajfesték és indigó használatával

Egyik kedves vásárlónk osztotta meg velem férje hajfestésének történetét. Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy megoszthatom! Az induló alap kétoldalt a halántéknál teljesen fehér, a fejtetőn és a tarkónál szürkés fehéres színű haj. Tőletek rendelt 2/3 barna keverék...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás