Barion Pixel

Hajfesték-allergia? Hogyan előzzük meg?

2014.11.12.

Az elmúlt napokban több olyan vásárló talált meg, akiknek a szintetikus hajfestékekre allergiás tünetekkel válaszolt a szervezetük, és természetes alternatívát szerettek volna a szintetikus megoldások helyett.
Volt egy hölgy, aki a kemoterápia után szeretett volna visszatérni a hajfestéshez, de egészségesebb módon, mint azelőtt. Jó szívvel ajánlottam nekik a hennás hajfestést.

Ennek kapcsán utánajártam annak, hogy a “hagyományos” hajfestékekben és hajszínezőkben milyen anyagok lehetnek, amelyek allergiát okozhatnak.

Hogyan veheted észre, hogy allergiás vagy a hajfesték valamelyik összetevőjére?

Az alábbi tünetek megjelenése nagy eséllyel utal arra, hogy a festék valamelyik alapanyagát nem tolerálja a szervezeted (a tünetek jelentkezhetnek rögtön a festés alatt ill után, de néhány óra, vagy akár nap elteltével is):

  • bőrpír arcon, fejbőrön
  • fejviszketés
  • égő érzés a fejbőrön
  • duzzanat
  • súlyosabb esetben légzési nehézségek

A fentiek megjelenése esetén mindenképpen érdemes orvost felkeresni, ugyanis az allergiás tünetek enyhítését szakember sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudja megtenni. A jövőben pedig mindenképpen olyan festési módot kell választani, amelyikkel nem károsítjuk egészségünket.

A leggyakoribb allergiát okozó összetevők a következőek:
● PPD – paraphenylenediamine
● PTD – paratoluenediamine vagy toluene-2,5-diamine (2,5-Toluylendiamin)
● ammonium-thioglycolate – thioglycolsavat tartalmazó ammóniumsó
● ammonium-persulfate, ammonium-peroxodisulfate – ammóniumsó

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az ún. fekete henna (amit pl nyaralóhelyeken gyors tetoválásként kínálnak a turistáknak) SEM kizárólag természetes anyagokat tartalmaz, hanem PPD-t!!! “A valódi henna nem fekete, nem okoz sebeket, hólyagokat. Amit akár hennához, akár más porszerű anyaghoz hozzákevernek, hogy fekete nyomot hagyjon a bőrön, az a PPD nevű színező anyag. A PPD a Para-Phenylenediamine nevű vegyület rövidítése” (forrás: Wikipédia)

Érdemes tehát a vásárlás előtt mindenképpen alaposan átolvasni az összetevőlistát, és visszatenni a polcra azokat a termékeket, amelyek a fenti vegyületek valamelyikét tartalmazzák.

Sőt, tovább is megyek: ha csak kicsi esélye is van annak, hogy allergiásak legyünk a hajfestéktől, akkor miért kockáztassunk?
Valóban megér annyit a szépségünk, hogy az egészségünk lássa kárát?

Jó szívvel ajánlom mindenkinek a természetes növényi őrleményekkel történő hajfestést,a henna és az indigó már évszázadok óta rengeteg nőnek bevált.

A hennás hajfestésnek természetesen vannak korlátai:

  • minden hajon más színt eredményez, nem jósolható meg egyértelműen, hogy milyen lesz a végeredmény, bár adott hajon mindig ugyanazt az eredményt adja
  • világosítani, illetve szőkére festeni nem lehetséges vele
  • a festés nem olyan egyszerű, mint a szintetikus festékekkel, rá kell szánni legalább 3 órát az ideális eredmény eléréséhez
  • az előkészületek is nagyobb macerával járnak, az őrleménnyel pamacsolást sem szereti mindenki, ráadásul előre el kell készíteni a masszát, hogy ideális végeredményt kapjunk

Azonban előnyeként elmondható, hogy a használatukkal semmilyen káros anyag nem kerül a szervezetünkbe, ráadásul a hennapakolás kiválóan regenerálja és ápolja mind a hajat, mind pedig a fejbőrt. Én mindenképpen erre szavazok!

Kapcsolódó bejegyzések

Férfi hajfestés Dejavu barna hajfesték és indigó használatával

Férfi hajfestés Dejavu barna hajfesték és indigó használatával

Egyik kedves vásárlónk osztotta meg velem férje hajfestésének történetét. Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy megoszthatom! Az induló alap kétoldalt a halántéknál teljesen fehér, a fejtetőn és a tarkónál szürkés fehéres színű haj. Tőletek rendelt 2/3 barna keverék...

bővebben
Természetes hajfestés információk – (Tartalomjegyzék)

Természetes hajfestés információk – (Tartalomjegyzék)

Ez a bejegyzés a blogon található valamennyi saját és vásárlói tapasztalatot tartalmazza, rendszerezve a természetes hajfestés és hajápolás témájában. Remélem, hasznosnak találod. A bejegyzés rendszeres időközönként frissül, ahogyan új bejegyzések kerülnek fel a...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás