Barion Pixel

Gyomnövény, vagy gyógynövény? Mindent a pitypangról…

2013.04.20.


Nem vagyok szakértője a gyógynövényeknek! Fontos ezt tisztázni. Elmondhatom, hogy nagyon érdeklődöm a téma iránt és számos nagyon pozitív tapasztalat van mögöttem.

Elhatároztam, hogy jobban belemerülök a témába és sorra veszem a gyógynövényeket. És ha már így teszek, összegyűjtöm az információkat egy helyre, miért is ne lehetne az a hely éppen ez a blog?

A pitypangról:

Úgy gondolom, hogy ez az a növény, amelyet a legkevésbé kell bemutatni. Ki ne látott volna pitypangot, ki ne ismerné a gyermekláncfüvet?
Ám küldetését tekintve már könnyen meglehet, hogy többeknek is lehetne újat mesélni róla. Most, hogy megérkezett a tavasz és végre zöldül körülöttünk minden, egyre több apró sárga foltot láthatunk a zöld szőnyeg között.
A pitypang latin neve: taraxacum officinale.
A köztudatban gyomnövényként van jelen. Mégis elmondható, hogy az egyik legértékesebb gyógynövénnyel van dolgunk!
A pitypangnak minden részét, a gyökeret, szárát, leveleit és virágát is használják a népi orvoslásban. Nézzük sorban!
Gyökere:
Ha a pitypangot nem csupán irtani szeretnénk a szépen rendezett kertünkből, hanem terápiás célra kívánjuk szedni, érdemes ásóval nekiállni a tevékenységnek. A gyökere ugyanis nagyon értékes és mivel vastagon és mélyen nő a föld alá, ezért nem könnyű kiszedni onnan. Ha kiássuk egészben a gyökeret, otthon alaposan le kell mosni, akár erre a célra kinevezett súrolóval lesikálni róla a földet.
A pitypang gyökere az egyik legkiválóbb méregtelenítő gyógynövény. Legjellemzőbb tulajdonságai:
– serkenti a máj működését
– elősegíti az epe termelését és kiválasztását
– javítja az emésztést (emésztési zavar okozta ekcéma vagy egyéb bőrelváltozások esetén is alkalmazható, illetve székrekedés, gyomorpanaszok alkalmával)
– vértisztító, vérhígító
– élénkítő
– inulin tartalma miatt cukorpótló, csökkenti a vércukorszintet
Fogyasztható: teának nyersen, vagy szárítva (télire is eltehető)
Szára:
A szárának kesernyés íze van, állítólag az envídia salátára emlékeztet. Levertség és fáradtság idején ehető kúraszerűen, illetve epekő esetén érdemes fogyasztani. A szára esetében érdekesség lehet, hogy számos természetgyógyász javasolja cukorbetegeknek naponta legalább 10-et elfogyasztani a virág szárából, amíg virágzik (kúraszerűen).
Levelei:
Leveleit érdemes virágzás előtt leszedni, vagy a növény kisebb, zsengébb leveleit gyűjteni, mivel a nagyobb, érettebb levelek keserűbbek. Érdemes megjegyezni, hogy a pitypang nemesített rokona a ruccola, ezért ne ódzkodjunk attól, hogy salátákba keverjük, vagy pizzák tetejét megszórjuk vele.
Tulajdonságai:
– Vízhajtó, húgysavhajtó
– Reuma és köszvény ellen
– Nyirokcsomó duzzanatra kúraszerűen
Fogyasztható: teának, salátákba és egyéb ételekbe keverve, akár főzelékként is; nyersen, vagy szárítva
Virága:
Sárga virágait érdemes úgy leszedni, hogy már az aljukon levő fehér résznél levágjuk. Így a szár keserűbb része teljesen kimarad.
Tulajdonsága:
a fentiek mellett hurutoldásra is alkalmazható
Fogyasztható: szárítva teába, vagy főzve lekvárba, esetleg nyersen mézbe keverve.
Tartósítószermentes pitypanglekvár recept a “Kertész leszek” blogon taláható.
Pitypang szirup/méz recpetek:
Nosalty
Erdőkóstoló
Gizi receptjei
FONTOS! Betegség, tünetek esetén gyógynövény fogyasztása előtt mindenképpen elsődleges az orvosi konzultáció!

Kapcsolódó bejegyzések

Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Éljen a bodzaszezon! Hoztam nektek egy különleges receptet. Első hallásra furcsának tűnik, de nagyon finom, érdemes kipróbálni! Növényi tejből is készíthető. Hozzávalók: 4 frissen szedett bodzavirágzat (lehetőleg por- és szmogmentes helyről) 1/2 liter friss (növényi)...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás