Barion Pixel

Fürdő, szaniterek és WC tisztítása természetes módszerekkel

Lefolyók, szaniterek és fürdőszobai tisztítás természetesen
2017.09.14.

Biztosan láttál már olyan WC tisztító reklámot, melyben hatalmas méretű és félelmetes, láthatóan RENDKÍVÜL veszélyes baktériumok masíroznak a WC kagylóban, és a reklámozott szer egyetlen öblítésétől menekülnek, majd elpusztulnak.

Az üzenet: a WC kagyló telítve van potenciálisan veszélyes, megsemmisítésre váró kórokozókkal, melyek ellen minél erőteljesebb hatású szert használsz, annál jobban jársz.

Nos, nem vitatom, hogy nem szeretnék azokkal a mikroorganizmusokkal találkozni az ebédlőasztalomnál, amiket a WC kagylóból tudnék kitenyészteni, de úgy érzem, a megsemmisítésük és állandó fertőtlenítési kényszer erős túlzás. Az immunrendszerünk, ha jól működik, tökéletesen tudja kezelni a találkozást ezekkel az apró élőlényekkel.

Az én véleményem: nincs szükség drasztikus hatású, mindent kiirtó vegyszerekre egy átlagos háztartásban. A tisztaságot azonban természetesen nem szabad megspórolni.

Mit tehetsz tehát? Készíthetsz házilag is tisztítószert!

A házi készítményeknek több előnyük is van a boltiakéhoz képest:

  • környezetbarátok, nem terhelik a vizeinket
  • olcsón és egyszerűen elkészíthetőek néhány alapanyagból
  • néhány perc alatt elkészíthetőek, nincs szükség hosszas pepecselésre
  • nem fertőtlenítenek drasztikusan, nem pusztítanak el minden kórokozót- az én szememben ez előny, hiszen a csíramentesség az immunrendszerünk szempontjából egyáltalán nem előnyös.

Lássuk, hogy mely tisztítókat hívhatjuk segítségül a szaniterek tisztításához, fertőtlenítéséhez?

Nem kell rögtön Domestoshoz és társaihoz nyúlni!

A boltban kapható 15-20%-os ecet hígítatlanul legtöbbször elegendő a WC, a fürdő és a szaniterek tisztításához, főleg egy egyszerű takarítás során.

Az ecet segít eltávolítani a vízkőmaradványokat és a lerakódásokat. Fugatisztításra is alkalmas. A fürdőszobai csempére spriccelős flakonból érdemes felvinni, a WC-be mehet közvetlenül a flakonból. Vigyázz, ne szippants a gőzéből mélyet! Körülbelül fél óra hatóidő után öblíthető.

Sokan nem szeretik vagy nem bírják az ecet szagát, nekik javaslom a citromsavat.

Kevés vízzel hígítva a boltban kapható 15-20%-os ecetnél erősebb sav is keletkezik, tehát rendkívül hatékony, viszont nincs szaga. Vigyázz, savval dolgozol, használj gumikesztyűt! A citromsav remekül eltünteti a gusztustalan WC-lerakódásokat is, leírás itt.

Felületfertőtlenítésre használhatsz alkoholt is.

Gyógyszertárból.

A jól bevált szódabikarbóna-ecet páros itt is segíthet:

fényessé teszi a szanitereket, és segít a lefolyók elzsírosodását megelőzni (módszer leírása itt). Érdemes rendszeressé tenni az eljárást, körülbelül havonta. (Szódabikarbónát vásárolhatsz nálunk is, itt.)

A fenti kombó tökéletesen alkalmas a WC-csésze tisztítására is. Ha a szódabikarbónához néhány csepp fertőtlenítő hatású illóolajat (úgy mint például a teafa, levendula, citrom) adsz, a hatást még erősebbé teheted.

Fugatisztításra a jolly joker a Folttisztító só, vagy más néven nátrium-perkarbonát.

Az alábbi bejegyzésben padlófugákon mutatom meg a hatékonyságát. (Folttisztító só a webáruházban: itt)

Hatékonyan tisztítja a WC-t 2 rész bórax és egy rész citromlé keveréke is.

Megjegyzés: a bórax fertőtlenítő hatású, megöli a kórokozókat. Bár természetes anyag, lenyelve mérgező, illetve bőrirritációt okozhat. Az elkészített tisztítószert tartsuk távol a gyermekektől, háziállatoktól! Ha ha valaki a fenti okok miatt nem kívánja használni, válasszon az egyéb alternatívák közül.

Kapcsolódó bejegyzések

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Valódi kincs lesz a konyhádban, ezt garantálom. Már több éve, hogy a Chili és Vanília blogon olvastam az alapreceptet. Abban az évben sikerült jó áron hozzájutnom 10 szál valódi vaníliarúdhoz, és elkészítettem. Az esszencia azóta kitart, és mivel újratölthető és újra...

bővebben
Tudástár – (Tartalomjegyzék)

Tudástár – (Tartalomjegyzék)

Itt összegyűjtöttük neked a blogon megjelent rengeteg hasznos cikket natúr szépségápolás, öko-háztartás, élelmiszer adalékanyagok témájában. Neked csak annyi a feladatod, hogy elolvasod! Aromaterápia, illóolajok, növényi olajok Az aromaterápia alapjai -...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás