Barion Pixel

Ezüst tárgyak fényének megőrzése és visszaszerzése környezetbarát megoldásokkal

Ezüst tárgyak fényének megőrzése és visszaszerzése környezetbarát megoldásokkal
2016.02.29.

A hagyományos fémtisztítók az arra érzékenyek szemét és nyálkahártyáját irritálhatják, ezért érdemesebb szelídebb megoldásokhoz nyúlni, környezetbarát és olcsó praktikákhoz.

Nem is gondolnád, milyen egyszerűen lehet újra fényessé tenni a megfeketedett ezüsttárgyakat.

Lássuk csak, mire figyelj az ezüsttárgyaid kezelésénél!

  • Legjobb a megelőzés: az ezüstholmik alufóliába csomagolva megtartják fényüket.
  • Az értékesebb ékszereket az ékszeres dobozban is tartsd elkülönítve, hogy ne karcolják meg egymást.
  • Ezüst tisztítására kiváló a sós vízben főzött burgonya főzővize.
  • Kisebb tárgyakat, láncokat aludttejben áztatva is megszabadíthatod az oxidrétegtől.
  • Gyors megoldás nehezebben tisztítható ezüsttárgyakhoz: egy liter vizet forralj fel, abban oldj fel egy evőkanál sót és egy evőkanál szódabikarbónát. Helyezd bele az ezüsttárgyat, és forrald három percig. Ez alatt az idő alatt tökéletesen megtisztul.
  • Alumíniumlábasban egy kanál szódabikarbónát húsz kanál vízzel oldj fel, és helyezd bele a kisebb tárgyakat, ékszekeret. Ebben az oldatban fél óra alatt visszanyeri csillogását minden ezüsttárgy, már csak puha ruhával szárazra kell törölni.
  • Fontos: akármilyen megoldást is alkalmaztál a tisztításra, a végső lépés minden esetben az alapos öblítés és szárazra törlés legyen. Az alkalmazott tisztítószer, főleg ha súrolókrém, vagy speciális fémtisztító szer maradványai ugyanis szinte “rákövülnek” a tárgyra, és rendkívül nehéz letakarítani azokról.

Kapcsolódó bejegyzések

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Valódi kincs lesz a konyhádban, ezt garantálom. Már több éve, hogy a Chili és Vanília blogon olvastam az alapreceptet. Abban az évben sikerült jó áron hozzájutnom 10 szál valódi vaníliarúdhoz, és elkészítettem. Az esszencia azóta kitart, és mivel újratölthető és újra...

bővebben
Tudástár – (Tartalomjegyzék)

Tudástár – (Tartalomjegyzék)

Itt összegyűjtöttük neked a blogon megjelent rengeteg hasznos cikket natúr szépségápolás, öko-háztartás, élelmiszer adalékanyagok témájában. Neked csak annyi a feladatod, hogy elolvasod! Aromaterápia, illóolajok, növényi olajok Az aromaterápia alapjai -...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás