Elkerülendő adalékanyagok – avagy olvasd el alaposan a címkéket vásárlás előtt!

Amióta a fiaim megszülettek, nagyon sokat változtam. Azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül. Megváltoztak a preferenciáim, előtérbe került az egészséges életmód, és sokkal tudatosabb vagyok abban, hogy mit vásárolok.

Ahogyan a Tudatos Vásárlók Egyesületének egyik jelmondata is mondja: a pénzem szavazat, nem mindegy, hogy mire költöm.

Én alaposan megnézem, mire adom ki a pénzemet, mert, bár szerencsés vagyok és hónap végén nem kell számolgatni, de úgy gondolom, épp ezért kötelességem úgy elkölteni, ahogyan felelős vásárlóhoz méltó.
Meggyőződésem, hogy már most meg kell tanítanom a gyerekeimet arra, hogy amikor majd felnőttek lesznek, saját maguk is tudatosan válasszanak.Vásárláskor alaposan elolvasom a termékek címkéjét, eleve nem vagy csak ritkán vásárolok készételt, és egyébként is kritikusan választok.
Sajnos manapság már egyáltalán nem könnyű olyan élelmiszert vásárolni, amely a szó valódi értelmében élelem, és nem csak ételnek álcázott termék. Pusztán a reklámok miatt nem fogok szemetet venni és fogyasztani.

Nemrégiben olvastam egy nagyon jó mondatot: “Amit reklámoznak, tedd vissza a polcra!”
Ha nem is ennyire szélsőségesen gondolom én is, de abban (jó néhány év kereskedelmi tapasztalat birtokában) biztos vagyok, hogy az értékesítési és az egészségmegőrzési szempontok a legritkábban fedik egymást.

Ezért is teszem közzé az alábbi listát, melyet egy külföldi blogon olvastam, amely a 7 legveszélyesebb összetevőt sorolja fel. Ha bármelyik szerepel a termék összetevőinek listáján, érdemes visszatenni azt a polcra!

1. Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, glükózszirup, glükóz-fruktóz szirup
Szinte bármiben előfordulhatnak, fogyasztásuk többek között szívproblémákhoz, inzulinrezisztenciához vezethet. Szénsavas üdítőitalok – ugye, senkinek nem árulok el titkot, hogy a “soha ne vedd meg!” kategória?

2. Transzzsírok: “részben hidrogénezett”, “hidrogénezett” növényi zsírok, “zsírsavak mono-és digliceridjei”A növényi olajokat a hidrogénezéssel folyékonyból szilárd halmazállapotúvá alakítják át. Így készülnek például a margarinok, de rengeteg édesipari készítményben is megtalálhatjuk őket. Ezzel azonban az ún. transzzsírok létrejöttét segítik elő, amelyek bizonyítottan veszélyesek az egészségre: tönkreteszik az ereket, szívinfarktust és egyéb komoly problémákat okoznak.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 1 energiaszázalékban adja meg a transzzsírsavfogyasztás határértékét, ami körülbelül napi 2 gramm transzzsírsav-bevitelnek felel meg, az efeletti mennyiség bevitele bizonyítottan káros. Ez a határérték jóval alatta van a mindennapi életben tapasztalható értéknek, hiszen Európa-szerte és Magyarországon is jelenleg körülbelül ennek a dupláját, illetve háromszorosát fogyasztják az emberek. Érdemes ezeket az ételféleségeket teljesen kiiktatni az étrendünkből, ha nem szeretnénk néhány év múlva szembesülni a fent említett problémákkal.

Az OÉTI megvizsgálta számos itthon kapható élelmiszer transzzsír tartalmát, melynek eredménye az alábbi táblázatban látszik, érdemes átböngészni, mivel sajnos sok temrékben találtak a határértéket meghaladó transzzsírsav értékeket. A lista rendszeresen frissül, és itt található:
http://www.oeti.hu/download/tfa.pdf

3. Mesterséges aromák, színezékek
Szintetikus úton előállított íz- és színanyagok. Néhány esetben már bizonyított, hogy káros hatással vannak a gyermekek viselkedésére (E102, E104, E110, E122, E124, E129). Üdítőitalok, cukorkák, jégrémek, chipsek gyakori összetevői.
Amerikai kutatások bizonyították, hogy a hiperaktív gyerekek viselkedésében jelentős pozitív változások érhetőek el,ha olyan étrendre térnek át, melyből (többek között) teljesen hiányoznak a mesterséges színező- és aromaanyagok (erről később szeretnék majd egy posztot írni, addig is kulcsszó: GAP-szindróma).

Az E102, E104, E110, E122, E124, E129 színezőanyagok és a nátrium-benzoát (E211). Ha megnézzük a boltok polcain található élelmiszereket, szinte mindegyikben megtaláljuk valamelyik adalékot. Üdítőitalok, szörpök, cukorkák, jégkrémek, chipsek jól ismert összetevőiről van szó.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/1786/oszinten-az-etelszinezekekrol

Melyek a gyanúba keveredett adalékok? Az E102, E104, E110, E122, E124, E129 színezőanyagok és a nátrium-benzoát (E211). Ha megnézzük a boltok polcain található élelmiszereket, szinte mindegyikben megtaláljuk valamelyik adalékot. Üdítőitalok, szörpök, cukorkák, jégkrémek, chipsek jól ismert összetevőiről van szó.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/1786/oszinten-az-etelszinezekekrol

Melyek a gyanúba keveredett adalékok? Az E102, E104, E110, E122, E124, E129 színezőanyagok és a nátrium-benzoát (E211). Ha megnézzük a boltok polcain található élelmiszereket, szinte mindegyikben megtaláljuk valamelyik adalékot. Üdítőitalok, szörpök, cukorkák, jégkrémek, chipsek jól ismert összetevőiről van szó.Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/1786/oszinten-az-etelszinezekekrol

4. Nátrium-glutamát (ízfokozó)

itt írtam erről: http://dejavuvilag.blogspot.hu/2013/11/elelmiszereink-adalekanyagai-natrium.html

5. Mesterséges édesítőszerek
úgy mint: aszpartám (NutraSweet), szukralóz, aceszulfám-Kálium, szacharin

Sokféle tanulmány látott már világot az édesítőszerek hatásairól, bizonygatják mind az ártalmasságukat, mind pedig az ártalmatlanságukat. Mivel én magam nem vagyok szakember, és így nem tudom eldönteni, kinek van igaza, ezért személy szerint azt a döntést hoztam meg, hogy amennyire csak lehet, elkerülöm ezeket. Ha van esély arra, hogy ártson, akkor azzal nem okozok gondot magamnak, ha nem fogyasztom őket.

6. Tartósítószerek: nitrátok/nitritek (hústermékeknél), Kálium-szorbát, nátrium-benzoát, szulfitok (aszalványoknál)
Számos tartósítószert allergiás reakciók kiváltásával hoznak kapcsolatba, egyes esetekben rákkeltő hatásról is olvastam már. Sajnos rengeteg késztermékben előfordulnak, ezért is éri meg saját magunknak készíteni a lekvárt, szörpöt, savanyúságot, aszalványokat, és ellenőrzött helyről vásárolni a hústermékeket, zöldséget, gyümölcsöt.

És nem győzöm hangsúlyozni: azok, akik a reklámokat készítik, nem fogják a mi egészségünk érdekében megmásítani az üzenetet, ha az nem a forgalomnövelést és a profitmaximalizálást fogja szolgálni. Saját magunk vagyunk a felelősek magunk és családunk egészségéért, és azért, hogy a jövő generációk is egészséges, valódi élelmiszereket válasszanak.

Vegyünk egyszerű, valódi alapanyagokat, és készítsük magunknak, otthon!
Vagy támogassuk azokat a kistermelőket, akiknél valóban ellenőrizni tudjuk, hogy amit állít, az valóban így van! Kevés pénzből se szemetet vegyünk!

Hosszú távon (is) mindenképpen megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Tisztelt Vásárlóink!

 

A koronavírus intézkedések miatt az érdi személyes átvétel lehetősége bizonytalan ideig szünetel.

 

Megértéseteket köszönjük!

 

A Deja-vu világ csapata

Annak érdekében, hogy a jobb felhasználói élményt tudjunk biztosítani, az oldalon cookie-kat használunk. Az oldalunk használatával, Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás