Barion Pixel

Egyszerű ötletek, amelyek megkönnyítik az életet, avagy háztartási praktikáim 1.

2014.01.31.


A múltkor gondolkodtam azon, hogy milyen jó is lenne egy olyan gyűjtemény, amelybe összeszedjük azokat az egyszerű, de nagyszerű módszereket, eszközöket, amikkel megkönnyíthetjük saját életünket, pénzt, időt, fáradságot takarítunk meg magunknak.

Arra gondoltam, elkezdem a listát, aztán bővítem, a saját és mások tapasztalataival.
Segítsetek nekem!

Amik elsőként eszembe jutottak:

1. Hűtőfüzet
Ha van fagyasztónk, akkor érdemes a tartalmát egy füzetbe vezetni, hogy ne kelljen a fagyasztóban turkálás, esetleg leolvasztás közben szembesülni azzal, hogy mi is van / mi nincsen már benne. Ezt én a húsok nyilvántartására használom, magára a húsra csak egy számot írok, és a füzetbe gondosan vezetem, hogy az adott szám mit takar és mikor került be a hűtőbe. Segítség a menütervezésnél is, nem kell hozzá nyitogatni a hűtőt. Amikor valamit kiveszek, kihúzom a listáról.

2. Csipeszes zokniszárító
Biztosan ismeritek azt a néhány száz forintért kapható, esernyőszerűen kinyitható, csipeszekkel ellátott szárítót, amit szerintem pont a zoknik szárítására találtak ki. Létezik olyan, hogy zoknicsipesz, ami valószínűleg még egyszerűbbé teszi a folyamatot, mert azt a mosógépbe is bele lehet tenni (bár ez feltételezi, hogy mindenki a levételkor összecsipeszeli a szennyes zokniját….), de ha az nincs, már ez is nagy segítség, nem kell a száraz ruhák kupacában keresgélni a zoknik párjait.

3. Bevásárlólista
Ez a tétel olyan evidensnek tűnik, de van olyan ismerősöm, aki egyszerűen ad hoc vásárol, bemegy a boltba, emlékszik, hogy néhány dologra szüksége van, azt megveszi, meg ami még közben eszébe jut. Nos, sokszor vesz akciós terméket, és sokszor vesz olyat, amire igazán nincs is szüksége.
Nálunk az a rendszer, hogy szinte mindenből van egy tartalék (persze nekem könnyű, a családi háznak van kamrája is, ahol lehet tárolni…). A bevásárlólistára akkor kerül fel egy tétel, ha elkezdjük használni a tartalékot. A soron következő bevásárláskor megvett tétel bekerül a kamrába a tartalékok közé. Ebben az esetben nem fordul az elő, hogy pl kifogy a WC papír és nincs utánpótlása, ezért gyorsan be kell ugrani valahová venni egy zacskóval. Tervezhetőbőbek a vásárlások és a kiadások is.

4. Házi befőzés, tartósítás
Szerencsém van a tárolóhelyekkel, ugyanis van egy szép nagy spájzom. Amit csak lehet, igyekszem a szezonban eltenni, hogy ne kelljen olyan terméket vásárolni, amiben számomra nem kívánt összetevők szerepelnek. Egyáltalán nem ördöngösség, és nagyon sok sikerélményt ad, szívből ajánlom mindenkinek! Ha csak néhány üveg lekvárt, savanyúságot tud az ember eltenni, akkor is megéri, már csak a család egészségéért is, plusz nem utolsósorban a pénztárcánkért.
De ha ezen a vonalon tovább gondolkodom, akkor ide tartozik, ebbe a vonulatba egyenesen a saját főzés is, ami szerencsére egyre több családban válik evidenssé. Természetesen vannak éltehelyzetek, amikor jól jön, ha nem kell főzni (pl kisbaba születése után), de alapjában véve úgy gondolom, azzal teszünk a legjobbat, ha magunk főzünk otthon, legalább hétvégén, és együtt eszik a család.

5. Textilszalvéta
Az IKEÁban kapható néhányszáz forintért frottír kéztörlő, fehér, 10 db-os szettben. A fiaim kicsi koruk óta nyúznak két szettet szalvétaként. Nem baj, ha foltos lesz, könnyű mosni, fehéríteni,  és  nem kell rengeteg szalvétát használni, szemetet termelni vele.

Ki folytatná a listámat? Írjatok!

Kapcsolódó bejegyzések

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Valódi kincs lesz a konyhádban, ezt garantálom. Már több éve, hogy a Chili és Vanília blogon olvastam az alapreceptet. Abban az évben sikerült jó áron hozzájutnom 10 szál valódi vaníliarúdhoz, és elkészítettem. Az esszencia azóta kitart, és mivel újratölthető és újra...

bővebben
Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Éljen a bodzaszezon! Hoztam nektek egy különleges receptet. Első hallásra furcsának tűnik, de nagyon finom, érdemes kipróbálni! Növényi tejből is készíthető. Hozzávalók: 4 frissen szedett bodzavirágzat (lehetőleg por- és szmogmentes helyről) 1/2 liter friss (növényi)...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás