Barion Pixel

Egyszerű, gyors és különleges leves: citromkrémleves – ünnepi asztalra is!

2015.01.05.

Új év, új lendület – megint itt vagyok, és folytatom a munkát.

Remélem, mindenkinek kellemes és pihentető ünnepek állnak a háta mögött. Én a magam részéről igyekeztem a lehető legkevesebb munkával és a legtöbb pihenéssel bezsúfolni a napokat, és ennek részeként minél egyszerűbb ételeket is főztem.

Arra gondoltam, az idei első bejegyzésben megmutatom, mi volt nálunk a leves szenteste.

Egy rendkívül egyszerűen el- és előkészíthető levesről van szó, amit még a gyerekek is nagy örömmel fogyasztanak nálunk, ez a citromleves.

Aki nem ragaszkodik a hagyományokhoz, jó szívvel ajánlom akár karácsonyestére is, de természetesen bármikor!
Egyszerűen elkészül, különleges és finom.
Tej- és tojásmentes diétába, paleo étkezésbe is beilleszthető, ugyanis kis változtatással minden kritériumnak megfelel.

A legfontosabb, amit már talán nem kell elmondani senkinek, hogy a hagyományos citrom héját erős, mérgező gombaölőszerekkel kezelik, ezért mivel a héját is használjuk, kizárólag bio minősítésű citromból készítsük! Bio citrom kapható a legtöbb nagy hipermarketben, vagy a bioboltokban.

Az elkészítés rendkívül egyszerű, fontos, hogy ne essünk a mennyiség bűvöletébe, sokkal több citromot ne tegyünk a levesbe mint a a megadott, ugyanis megkeserítheti a végeredményt.

Hozzávalók:

2-3 db bio citrom (ebből egynek a reszelt héját is felhasználjuk, a többinek pedig csak a levét)
cukor, édesítőszer ízlés szerint
1 rúd egész fahéj
néhány egész szegfűszeg
2 dl tejszín / növényi tejszín
étkezési keményítő 2 kávéskanál

Elkészítés:

1,5 liter vizet az édesítővel, fahéjjal és szegfűszeggel felteszem forrni. Az egyik citrom héját belereszelem, majd félbevágom, és két karikányit szintén a lébe teszek.
Körülbelül öt percig forralom a fentieket, majd besűrítem a tejszínnel, melybe előzőleg csomómentesen elkevertem a keményítőt.

Ezzel is felforralom, majd leveszem a tűzről és belecsavarom a citromok levét. Ezután lehűtöm.

Az egész nem tart tovább 15 percnél.

Néhány órára, de akár egy egész éjszakára hűtőbe teszem.

Tálalhatjuk tejszínhabbal, gyümölcsökkel (ananászkockákkal például igazán különleges), citromkarikákkal és mentalevelekkel, de az ínyencek megszórhatják frissen őrölt borssal is. Narancsból elkészítve is finom.

Kapcsolódó bejegyzések

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Valódi kincs lesz a konyhádban, ezt garantálom. Már több éve, hogy a Chili és Vanília blogon olvastam az alapreceptet. Abban az évben sikerült jó áron hozzájutnom 10 szál valódi vaníliarúdhoz, és elkészítettem. Az esszencia azóta kitart, és mivel újratölthető és újra...

bővebben
Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Éljen a bodzaszezon! Hoztam nektek egy különleges receptet. Első hallásra furcsának tűnik, de nagyon finom, érdemes kipróbálni! Növényi tejből is készíthető. Hozzávalók: 4 frissen szedett bodzavirágzat (lehetőleg por- és szmogmentes helyről) 1/2 liter friss (növényi)...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás