Barion Pixel

Egy figyelemreméltó cikk – ADHD, autizmus és diéta – Beszélgetés Bartha Ákos táplálkozáskutatóval

2013.12.20.


Nagyon sokat olvasok mostanában táplálkozással kapcsolatban, angol nyelvű irodalmat is, és egyre döbbenetesebb tapasztalatokra ébredek rá. Amióta a férjem a több mint egy évtizedig szedett gyógyszereit (vérnyomás, vérzsír, koleszterin) pusztán a táplálkozása átalakításával le tudta tenni, a laborértékeit néhány hónap alatt normalizálva, azóta meggyőződésemmé vált, hogy ezen a téren nagyon sokat kell még tanuljak.

Nagy segítségemre van a Mamami fórum néhány lelkes anyukatársa is, akiktől folyamatosan inspiráló ötleteket, elolvasásra váró könyv-ötleteket és linkeket kapok, amin tovább rágódhatok.
Mindenképpen szeretném majd bemutatni azokat az általam alapműnek tekintett könyveket, elméleteket, melyekből meglátásaimat veszem: kezdve a GAPS diétától, a paleolit elveken keresztül egészen Sally Fallon és a Weston A.Price alapítvány munkásságáig.

Manapság már nagyon sokan megértik, hogy a rengeteg adalékanyag és mesterséges élelmiszerféleség fogyasztása mennyire káros. Viszont nagyon sok olyan elmélet is elérhető manapság, az internet korában, amely gyakorlatilag az elmúlt évtizedekben belénk sulykolt elveket is megkérdőjelezni látszik – hogy csak néhány példát elmítsek: rehabilitálják a vajat/állatí zsírok fogyasztását és elvetik a margarint; egyre több negatív dolog derül ki a szénhidrátokról (és nemcsak ez egyszerű, finomított fajtáikról); rejtett gluténérzékenységet sejtenek sok betegség hátterében…

A Facebook-on létezik egy nagyon jó kis oldal, a neve Táplálkozás-Beállítás. Az oldal üzemeltetőjével készült egy hiánypótló interjú. Magyar nyelven ennyire pontos összefoglalás még nem született ezekről az összefüggésekről.

Egy kis ízelítő ebből az interjúból, melynek címe:
ADHD, autizmus és diéta – Beszélgetés Bartha Ákos táplálkozáskutatóval

-Bartha Ákos vagyok, az alapképzettségemet tekintve élelmiszer-biológus. Hosszabb ideig dolgoztam az élelmiszeriparban, először mint élelmiszer-biztonsági szakértő, azután mint élelmiszer-biológus. Ezt a fajta alaptudásomat, illetve az évek során szerzett tapasztalataimat használom, amikor jelenleg táplálkozással összefüggő kérdésekről beszélgetünk vagy a Táplálkozás-Beállítás névre hallgató koncepción belül ezekkel a kérdésekkel foglalkozom.
(…)
Te mint táplálkozáskutató milyen összefüggéseket látsz? Milyen speciális módon működnek az autisztikusak, ADHD-sek, hogyha mint táplálkozáskutató tekintesz rájuk?
-Egyértelmű, hogy van nagyon komoly emésztőrendszeri érintettség, elsősorban a vastagbélben területén, de a helyzet ennél sokkal összetettebb. A bélrendszer egyensúlytalansága minden ponton megjelenik. A másik, hogy ezek a gyerekek anyagcsere szinten rettenetesen érzékenyek a finomított szénhidrát-forrásokra, legyen ez liszt, cukor, vagy más nagy keményítőtartalmú gabonaféle. A harmadik, hogy a háttérben általában meghúzódnak figyelmen kívül hagyott ételintoleranciák vagy valamilyen enyhe ételallergia, amit éveken keresztül nem vesznek észre. Ez valószínűleg a szülőkre is jellemző, csak nem tudnak róla. Nagyon érzékenyek pl. a gluténra, ami a búzafélékben található fehérje, és ugyanúgy a tejtermékek bizonyos részeire, legyen az a tejfehérje (kazein) vagy akár a tejcukor (laktóz). Ezek a termékek is nagymértékben katalizálják, hogy tovább károsodik a bélhámjuk, így felszívódási zavarok jelentkeznek vagy a vastagbelükben olyan változások következnek be, aminek az lesz a következménye, hogy aztán a tápanyagok helyett méreganyagok kerülnek a vérbe.
(…)
Pozitív lépésekben gondolkodnánk, olyan tápanyagokat bevinni, hogy az eredetileg nem túl egészséges étrend is kisebb károsodást okoz a gyerekben?
-Igen, de a leghatékonyabb az, ha a kettő egyszerre történik. Allergénektől mentes étrend, és emellett segítjük, hogy mind a vékonybél, mind a vastagbél el tudjon kezdeni regenerálódni. Fontos kiemelni, hogy azért szoktam javasolni speciális vizsgálatokat, mert ezek szokták a szülő számára is eldönteni a kérdést, megerősíteni a motivációt. A nyugati emberek gondolkodásának a sajátossága, hogy hiába mondom el, hogy a gyerekének a problémáját 90%-ban az egészségtelen ételek okozzák, nem fogja nekem elhinni. De ha lát egy tőlem független laborvizsgálati eredményt, onnantól kezdve sokkal hatékonyabban tudunk a gyerek érdekében együttműködni. A magyarok 30-50%-a genetikailag gluténérzékeny, akár tudja magáról, akár nem. Ha egy gyereknek magas a homociszteinje vagy komoly immunrendszeri gyengeséget tárunk fel, egész biztos, hogy javasolnék egy szigorú étrendet, mert különben soha nem fog megoldódni a problémája. Ezt felnőtteken is látjuk, ezek a vizsgálatok segítenek motivációt nyújtani és erősítik a megértést.

A teljes interjú itt olvasható, hosszú, de megéri!

http://www.figyelemkontroll.hu/adhd-figyelemzavar-autizmus-es-az-etrend-kapcsolata-beszelgetes-bartha-akos-taplalkozaskutatoval/

Kapcsolódó bejegyzések

A téli egészség és szépség tízparancsolata

A téli egészség és szépség tízparancsolata

Tökéletes egészség, ragyogó bőr télen is? Egyáltalán nem vágyálom! Néhány egyszerű szabály betartásával sikeresen átvészelheted a hosszú téli hónapokat! Lássuk csak, mikre érdemes odafigyelni, hogy az egészséges bőrt is megalapozd! 1. Fogyassz sok telítetlen zsírsavat...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás