Barion Pixel

Cukormentes, egyszerű és egészséges desszert, praliné, szaloncukor (paleo, nyersvegán)

2017.12.18.

Gondolkodtál már azon, hogy magad készítsd el a szaloncukrodat?

Hoztam hozzá egy ötletet.

Cukormentes és semmilyen egyéb édesítőszert nem tartalmaz, a mazsola édességétől lesz édes. Alig néhány hozzávaló szükséges az elkészítéséhez, méricskélni és sütni sem szükséges, ezért hát pont a hozzám hasonlóan kevés idejűeknek való!

Fél óra alatt elkészül, vágj bele bátran!

A gyerekek is biztosan szívesen segítenek, a gombócka-formázás pont a kis gyerekkezeknek való!

Ha vegán (vagy nagyon szigorú paleo) lennék, a vajat kókuszzsírral helyettesíteném, de nekem most vaj volt itthon, azzal is tökéletesen működik.

Hozzávalók kb. 35db, kisebb diónyi (kb. szaloncukorbelső) méretű pralinéhoz:

200g mazsola
körülbelül 150g kókuszreszelék
1 kávéskanál cukormentes natúr kakaópor a színezéshez
kakaópor a külső borításhoz ( nem kötelező a kakaópor, lehet bármilyen egyéb anyag, amibe hempergetni lehet, darált dió, kókuszreszelék, mandulaforgács, olvasztott étcsokoládé stb)
fél mokkáskanál fahéj

Elkészítés:

A mazsolát leforrázom annyi vízzel, ami éppen ellepi, és hagyom állni körülbelül egy negyedórát.

Ha nagyon szeretném cifrázni, aromás teába is lehet áztatni, akkor még finomabb lehet.

cukormentes_praline1

Ezután turmixgépbe öntöm a vízzel és a kókuszreszelékkel együtt.

cukormentes_praline2

Kicsit összeturmixolom, majd hozzáadok körülbelül 1 dkg vajat (vagy kókuszolajat), a fahéjat és a kakaóport.

A kókuszreszeléket szükség esetén pótolom, az a lényeg, hogy masszaállagú legyen, tehát a vizet/teát/folyadékot felszívja a kókuszreszelék.

(Ha nincs otthon ilyen sok kókuszreszeléked, tegyél bele zabpelyhet, de érdemesebb a kis szemű változatot választani, hogy jobban elázzon. Főtt rizzsel vagy bármilyen gabonával is kipróbálható.)

cukormentes_praline3

Igyekszem minél krémesebbre és egyneműbbre turmixolni.

cukormentes_praline5

Ha elkészült, beteszem körülbelül 20 percre a fagyasztóba, hogy a massza megdermedjen.

Ezután vizes kézzel gombóckákat formázok belőle, és meghempergetem akármiben, én most kakaóport találtam ki, ez volt a legegyszerűbb.

Ha szép szaloncukrot szeretnék és sok időm lenne, olvasztott étcsokiba mártanám.

Szintén fontos, ha szaloncukorként szeretnéd “tálalni”, hogy mindenképpen sűrű, kemény legyen a massza, nehogy kifolyjon a papírból. Ha tányéron kínálod, akkor nem gond, ha lágyabbak a gombóckák. Tehát ne spórolj a kókuszreszelékkel.

Így nézett ki a végeredmény: próbáld ki te is, egyszerű és egészséges!

cukormentes_praline8

Megjegyzés: körülbelül negyedóra alatt falták fel a fiaim 🙂

Kapcsolódó bejegyzések

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Valódi kincs lesz a konyhádban, ezt garantálom. Már több éve, hogy a Chili és Vanília blogon olvastam az alapreceptet. Abban az évben sikerült jó áron hozzájutnom 10 szál valódi vaníliarúdhoz, és elkészítettem. Az esszencia azóta kitart, és mivel újratölthető és újra...

bővebben
Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Éljen a bodzaszezon! Hoztam nektek egy különleges receptet. Első hallásra furcsának tűnik, de nagyon finom, érdemes kipróbálni! Növényi tejből is készíthető. Hozzávalók: 4 frissen szedett bodzavirágzat (lehetőleg por- és szmogmentes helyről) 1/2 liter friss (növényi)...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás