Loading the content... Loading depends on your connection speed!

Kérdésed van? Írj nekünk! Hívj minket!   [email protected]06 70 953 28 43
Kosár tartalma -

0 Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

TT
Gasztroajándékok saját kezűleg

Mit tegyünk, hogy mi is újra élvezni tudjuk a karácsonyt? 3.rész.

Az előző két bejegyzésben körbejártam az ajándékozás témakörét. Például, hogy egész évben vásárolok ajándékokat, akciós ajánlatokra vadászok, külföldről és nagyobb webáruházakból is időben rendelek és nem esek bele a Black Friday csapdájába.

Decemberben már egyáltalán nem foglalkozok ajándékvásárlással és csomagolással, így van időm a családra és arra, hogy együtt készítsünk egy-két meglepetést a közeli hozzátartozóknak, barátainknak és az óvónéniknek.

Persze előtte felmértem, hogy kik azok, akik ezeket a különleges finomságokat valóban értékelik!

 

Viszont nem szeretném az egész decemberemet feláldozni a konyhában, ezért listába szedtem, hogy melyek azok a gasztroajándékok, amiket előre is el lehet készíteni.

 

Ilyenek például a különféle likőrök. Nem csak, hogy előre lehet – pénztárca vastagságtól függően – őket akár „sorozatgyártani”, de kell is, mert a likőröknek legalább 3 hétig kell sötét, hűvös helyen érlelődniük.

tojáslikőr

Szeretitek a tojáslikőrt? Régen nagyon népszerű volt, és ma újra reneszánszát éli! Kép forrása ITT

 

Számtalan likőrfélét tudtok készíteni, például:

  • Tojáslikőr
  • Limoncello
  • Kökénylikőr
  • Kókuszlikőr
  • Ír krémlikőr
  • Narancslikőr
  • Kávélikőr

De a sort még folytathatnám tovább. Ezeket az italokat aztán szép üvegekbe öntjük, lezárjuk és ajándékozásig hűvös, sötét helyen tároljuk. Akár szeptemberben is nekiláthatunk, mert hűtőben tárolva akár 6 hónapig is eltarthatóak.

 

gasztroajándék

A neten is találni szép üvegeket, de érdemes ellátogatni borászati üzletekbe vagy kertészeti boltokba is!

 

A lekvárokat és chutneykat is elkészíthetjük jóval korábban, idénynek megfelelő gyümölccsel, zöldségekkel vagy összedobhatunk egy házi pestot is akár, magyarosan is, ha csak petrezselymet és diót tudunk szerezni. Bár tudtátok, hogy milyen egyszerű bazsalikomot nevelni otthon?

Ha most állunk neki a gasztroajándékoknak, akkor is sok lehetőségünk van:

  • Narancslekvár
  • Csokis-körtelekvár
  • Lilahagyma-chutney vagy lilahagyma lekvár
  • Borban eltett vagy konfitált fokhagyma
  • Citromos alma-chutney
  • Csilis narancs-chutney
  • Vagy akár egy finom cékla-chutney!

 

Még van idő a házi vanília esszencia elkészítésére, de jobb, ha időben nekilátsz, mert 2-3 hétig kell áztatni a vanília rudakat, mielőtt leszűrnéd! Siess vele, hogy készen legyen karácsonyra!

 

Amit még előre elkészíthetünk, mondjuk már november végén:

  • Kandírozott citrusfélék, dió
  • Karamellás mogyoró
  • Házi karamella
  • Karamellakrém, amit kuktában is készíthetünk nagyon egyszerűen
  • Sütőben pirított, sós dió

Csak jól dugjuk el magunk elől, nehogy megegyük (tapasztalat).

 

Muffin üveg

Hallottatok már a muffin üvegről? Mutatós és hasznos ajándék! A kép forrása ITT

 

Jól záródó üvegben hónapokig elállnak:

  • Cappucino por
  • Forró csoki por
  • Házi teakeverék
  • Házi fűszerkeverékek
  • Házi bourbon vaníliás cukor
  • Házi granola vagy müzli
  • Mézes aszalványok (kisebb üvegbe asztalt gyümölcsöt tenni, és mézet csurgatni rá)
  • „Muffinüveg” vagy más sütemény üvegben
  • Vagy különféle fűszerolajokat

Készíthetünk házi „marinált sajtot” is!

 

Tejfölt vagy joghurtot lecsepegtetve, ízesítve és sajtolva pár nap alatt elkészül a házi „sajtgolyó”, amit egy szélesebb szájú, szép díszes üvegbe teszünk, fűszerekkel és olajjal marinálunk. Legalább egy hétig érleljük és ajándékozásig sötét, hűvös helyen tároljuk, így hónapokig fogyasztható. Ezt a mutatós gasztroajándékot is elkészíthetjük már november végén! A receptet hamarosan megosztjuk a Nagybetűs Élet blogunkon!

 

olajban eltett sajt

Ugye milyen jól néz ki? A kép forrása ITT

 

De nem lehetetlen otthon VALÓDI, finom, házi sajtot készíteni sem!

 

Ha van friss házi tejed, oltód és sód akkor a többi már tényleg csak a fantázia dolga. Ha viszont nem tudsz oltót beszerezni, akkor csinálhatsz indiai friss sajtot: a panír (paneer) sajtot is, nagy sikert arathatsz vele karácsonykor!

 

A „panír” rendkívül sokoldalú sajt, mely nagyon egyszerűen, valamilyen savval, többnyire citromsav felhasználásával elkészíthető otthon is. Még ha kicsit bonyolultabb is, érdemes beszerezni házi tejet. Én megpróbáltam bolti tejből, (3,6%-osból) és ezzel is sikert arattam. Ezt érdemes csak pár nappal korábban készíteni, hogy friss maradjon!

 

házi sajt

Házi sajt otthon? Próbáld ki, nagy sikert arathatsz vele!

 

Mostanában nagyon divatos a bonbonkészítés

 

Csodálatos gasztroajándékok készíthetők, de a temperálás és a töltelékek elkészítése nem egyszerű és a formák megvásárlása is költségekkel járhat. Rengeteg isteni bonbonrecept fellelhető, ám ha nem akarunk bajlódni velük, akkor gyártsunk egyszerűen trüffeleket.

Vagy egyéb csokis finomságokat, például:

  • Házi szaloncukor (recept például itt és itt)
  • Csokikanál
  • Sütinyalóka
  • Csokis, karácsonyi muffin, cupcake, bár ez nehezen csomagolható

 

Ezeket is hagyjuk a végére, mert sok recept tartalmaz vajat, tejszínt és egyéb romlandó vagy avasodásra hajlamos hozzávalót!

 

 sütinyalóka

A sütinyalóka nagyon népszerű a gyerek és fiatalok körében!

 

És végül ne feledkezzünk meg a finomabbnál finomabb omlós karácsonyi kekszekről sem!

 

Ha jól záródó dobozba tesszük őket (töltetlenül), vagy lefagyasztjuk a megsült kekszeket, akkor nagyon sokáig frissek maradnak! Nálunk már kész a linzer alapja és a diós patkó is, ez utóbbi azért is nagyszerű süti, mert mivel tojásmentes, akár 2 hónapig is eltartható. Ha addig meg nem ennénk. Ami csak akkor működik, ha tényleg nagyon jól eldugom őket 😀

 

Tehát foglaljuk össze, mostantól kezdve mikor, milyen gasztroajándéknak álljunk neki:

 

A héten:

  • Lekvárok, chutneyk
  • Fűszerkeverékek stb.
  • Fűszerolajok
  • Marinált sajt

 

December közepéig elintézhetjük, hogy utána már ne kelljen foglalkozni vele:

  • Kekszek
  • Kandírozott finomságok
  • Csonthéjasok különféle ízesítéssel
  • És bármi, ami jól záródó dobozban tárolható hónapokig

 

Karácsonyi kekszek

 

December 23-ig:

  • Bonbonok
  • És egyéb romlandó édességek

 

Végezetül engedjetek meg egy gondolatot:

 

Direkt nem írtam a kézműves ajándékokról, hosszú lenne kifejtenem, hogy miért nem pártolom a készítésüket most már, úgy, hogy voltak évek, amikor én is sokat készítettem. Szívvel, lélekkel, nagy lelkesedéssel. Az eredmény nem lett tökéletes, sokszor az ajándékozott nagyon lelkesnek tűnt, de aztán soha többet nem láttam nála az ajándékot.

 

Vagy pedig, mire valaki megszerezzük a szaktudást és az alapanyagokat, például mostanában nagyon divatos házi szappant készíteni karácsonyra vagy esetleg gyertyát stb., jóval drágább lesz a végeredmény, mintha kézművesektől vennénk meg.

 

De mi készítettük, az nem ér valamit?

 

De igen. Ám ha belegondolunk abba, hogy mi lenne, ha idén az ilyen jellegű ajándékokat karácsonyra ismerős vállalkozótól vásárolnánk meg? Így támogatva őket: a szomszédtól, a mestertől, a képzőművésztől közvetlenül, a zenésztől, aki eladja a CD-t, a baráttól, aki interneten kínálja kézműves portékáit?

Engedjük meg, hogy a pénz a hétköznapi emberekhez áramoljon, és ne pedig a nagy multinacionális cégekhez, és így több embernek lesz boldogabb karácsonya!

 

Mi pedig megtakarítunk rengeteg időt, amit a családunkkal tölthetünk!

 

Ezzel a gondolattal fejezném be az ajándékokkal kapcsolatos bejegyzések sorozatát!

Ne feledjük: az advent és karácsony nem arról szól, hogy agyon hajtsuk magunkat, és az ajándékozás a szeretet, és kedvesség kézzel fogható kell, hogy legyen!

Ha van kedvetek, látogassatok meg a Nagybetűs Élet blogon, hamarosan számos gasztroajándék receptet megosztunk Veletek! /Stee/

Vélemény írása

Mobile version: Enabled

Annak érdekében, hogy a jobb felhasználói élményt tudjunk biztosítani, az oldalon cookie-kat használunk. Az oldalunk használatával, Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás