Loading the content... Loading depends on your connection speed!

Kérdésed van? Írj nekünk! Hívj minket!   [email protected]06 70 953 28 43
Kosár tartalma -

0 Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

TT
Bodzaszörp tartósító nélkül – hogyan készítsd egyszerűen?

Elolvasta már valaki a bolti bodzaszörpök összetevőit? Érdemes.
Meghozza az ember kedvét a bodzaszörp házi eltevéséhez.

Évek óta teszek el magunknak bodzaszörpöt.

Nem lesz olyan sűrű, mint a bolti szörpök, de ez nem zavaró.

Finom, és pontosan tudom, hogy mi kerül bele.

Hogyan készül?
Először is, leszedem a virágokat. Csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjünk, jól szellőző kosárba, hogy ne fülledjenek be.

Lehetőleg ne rakjuk őket műanyag zacskóba, mert gyorsan megbarnulnak, vagy ha mégis abba tesszük, igyekezzünk gyorsan kiönteni onnét. Közutaktól, kipufogógázos területtől távol szedjük az alapanyagot.

Úgy szedjük a bodzavirágokat, hogy minél kevesebb virágpor hulljon ki belőlük – a legjobb, ha nem tépjük, hanem ollóval vagy éles késsel szedjük azokat.

Leszedés után érdemes kicsit félretenni, hogy a bogárkák kimásszanak belőle. Óvatosan meg is rázogathatjuk a virágtányérokat, mielőtt a vízbe kerülnek.

Megmosni nem érdemes, mert lemossuk a virágport is, ami a finom ízt adja. (Persze, aki szeretné, meg is moshatja.)

A bevált receptem:

20-25 virágot 5 l hideg vízben 1 napig áztatok.

Másnap leszűröm, majd beleteszek 3 kg cukrot/édesítőt (pl xilitet), 5 dkg citromsavat (vagy 3 citrom levét).

Felforralom, még forrón tiszta üvegekbe töltöm, majd szárazdunsztban kihűlni hagyom.

Az üvegek töltésénél figyelj, hogy apránként töltsd őket, nehogy elpattanjanak. Lehet alájuk meleg vízzel töltött edényt tenni, hogy felmelegedjenek.
A fenti édesítőmennyiség nem kőbe vésett, ízlés szerint nyugodtan csökkenthető, a tartósságot nem befolyásolja.

Érdemes először magában felforralni a vizet, majd a megadottnál kevesebb édesítőt és citromsavat beletenni, azokat elkeverni, majd kóstolgatni és szükség szerint utánízesíteni.
Van, aki a fentinél jóval kevesebb édesítéssel szereti. Nem a cukortól fog elállni, így nyugodtan lehet kevesebbet is használni.

Ha az üveg csíramentesen tiszta, a kupak is tiszta, sérülésmentes és jól zár, a szörpöt felforraljuk és forrón töltjük, majd szárazdunsztban (alaposan bebugyolálva, hogy lassan hűljön ki) hagyjuk kihűlni, akkor évekig eláll megromlás nélkül. Esetleges zavarosodás előfordulhat.

Ha a szörphöz egy csokor mentalevelet, citromfűlevelet teszel, az íze pikánsabb lehet. Érdemes kísérletezni!

Felbontás után hűtőben tároljuk, és néhány napon belül fogyasszuk el!

A szörp édesítéséhez xilit, eritrit kapható webáruházunkban itt!

One Response to Bodzaszörp tartósító nélkül – hogyan készítsd egyszerűen?

  1. Pingback: Receptjeim – készítsünk bodzavirág-ecetet! | DEJA VU Világ blog

Vélemény írása

Mobile version: Enabled

Annak érdekében, hogy a jobb felhasználói élményt tudjunk biztosítani, az oldalon cookie-kat használunk. Az oldalunk használatával, Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás