Loading the content... Loading depends on your connection speed!

Kérdésed van? Írj nekünk! Hívj minket!   [email protected]06 70 953 28 43
Kosár tartalma -

0 Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

TT
Én és az elrontott mézeskalács, avagy hogyan tanulhatunk a hibáinkból?

Az idén sikerült valahová elkevernem a bevált mézeskalács receptemet, megkértem hát az olvasóimat, hogy küldjék el a sajátjukat.

Nagyon sok választ kaptam, igazán nagyon jól esett a levéláradat. Szinte elvesztem a jobbnál jobb receptek között, volt olyan, aki még fényképet is küldött az elkészült süteményekről.

Már az első döntést is nehéz volt meghozni, azaz hogy melyiket próbáljam ki először, hiszen jobbnál jobb megoldásokat írtak nekem a lányok. Nem ígérem, hogy valamennyit megsütöm és megmutatom az eredményt, de amit megsütök, azt megmutatom. Mindenképpen hasznos lesz mások okulására, hogy mik azok a hibák, amiket senki ne kövessen el 🙂

Megjegyzésem: Meglepő, de a mézeskalács receptek túlnyomó többsége nem csak mézet, hanem cukrot is tartalmaz az édesítésre. Sőt, tovább megyek: néhány változatnál a cukor mennyisége több, mint a mézé, sőt, olyan receptet is olvastam már, ahol a mézet épp csak (néhány evőkanállal) megmutatták a süteménynek.

Első alkalommal úgy döntöttem, hogy olyan receptet sütök meg, ami valóban mézes, a szó szoros értelmében, tehát kizárólag mézzel készül.

így esett a választás arra, amit Zsuzsi küldött. Mutatom, hogy mire jutottam.

Az eredeti recept így szól:

Hozzávalók:

“12dkg puha vaj

20 dkg méz

1 tojás felverve

40 dkg liszt (lehet vegyíteni (fehér, rozs, teljes)

1 púpozott teáskanál szódabikarbóna

és persze a legfontosabb a fűszerek, amiket én darálok (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, és mindig teszek bele egy csipet borsot is). Tehetsz még bele reszelt narancs vagy citromhéjat, ha kapsz vegyszermentes gyümölcsöt.

egy csipet só

Minimum 30 percet hidegen pihentetni kell.

A szódabikarbóna miatt megdagad a tészta, ezt az elhelyezésnél vedd figyelembe. Nekem villanysütőm van, 170-180 fokon szoktam sütni és tepsiről, tepsire egyre gyorsabban készül el, ahogy egyre melegebb lesz a sütő. Hagyhatod vastagabbra (8-9 mm) is, így formás kis puszedlik lehetnek belőlük.”

Elkészítési tanulságok:

A receptleírás nem tartalmazott részletes instrukciókat arra nézve, hogy pontosan hogyan állítsam össze a tésztát, én pedig nem kérdeztem rá erre a részletre, gondoltam, hogy a magam rutinjával majdcsak sikerül. Nos, inkább rá kellett volna kérdeznem 🙂

Emlékeztem rá, hogy a korábban sütött receptemnél meg kellett olvasztani a vajat és a mézet, majd apránként hozzákeverni a többi alkotórészt, tehát így tettem most is. Én kész mézeskalács fűszervekeréket és tönköly félbarna lisztet használtam, ennek köszönhetően a tészta már nyersen enyhén barnás színű volt, így nehezen állapítottam meg, hogy mennyi sütés lesz neki elegendő.

Két sütőtepsi mennyiségű mézes lett a végeredmény. Sütés után elég keményre száradt, azonban egy-két nap elteltével kellemes állagú lett, karácsonyfa díszítésére (amire én szeretném) tökéletesen alkalmas.

Összességében tehát bátran ajánlanám, azonban álljanak itt azok a hibák, amiket te ne kövess el, ha megsütöd a receptet:

Tapasztalataim, avagy az elkövetett hibák, amikből tanulok 🙂

  • Az összemelegített mézet és vajat hagynom kellett volna kihűlni. Mivel még melegen elkezdtem összeállítani a tésztát, jóval több (legalább 10 dkg-mal) lisztet vett fel, mint amennyit a recept írt, és ez a végeredmény minőségét is befolyásolta, nehezebben nyújtható és törékenyebb tésztát eredményezett.
  • mivel a tészta nagyon “törékeny”, morzsálódós lett, ezért nem nyújtottam elég vékonyra, csak körülbelül 4 mm-nyire. Mivel azonban a tészták a sütőben megdagadtak, ezért inkább hasonlítottak kis hasas puszedlikre, mint az igazán pofás mézeskalácsokra. Legközelebb vékonyabbra nyújtom, igaz, akkor jobban kell lisztezni a deszkát, különben elszakadnak a figurák.
  • a mézessütemény fűszerkeverékem bontott volt, és az aromája nem volt már tökéletes, így nem eléggé érződött a sütiben. Bátran lehet belőle tenni, sőt, a legjobb lenne frissen elkészíteni, ahogyan Zsuzsi is javasolja. Legközelebb így fogok tenni.
  • 12 percig sütöttem 180 C-ra előmelegített sütőben, de elég lett volna 10 perc is, főleg az utolsó adagnál, ahol a sütő már alaposan felmelegedett. Nem kell megijedni attól, ha nem elég barna a tészta, megsül rendesen.

A végső következtetés: érdemes egy új recepttel próbát tenni, hogy ne az éles bevetés előtt álljunk megfürödve 🙂

Összességében finom lett a végeredmény, bátran merem ajánlani kipróbálásra, ha a fenti hibákat nem követed el.

Ha te is megsütöd, megírod, hogy sikerült?

One Response to Én és az elrontott mézeskalács, avagy hogyan tanulhatunk a hibáinkból?

  1. Pingback: Gondolataim a karácsonyi előkészületek kapcsán 1. - DEJA VU Világ

Vélemény írása

Mobile version: Enabled

Időben szólunk:

AUGUSZTUS 1-11-IG NYARALUNK!


A FENTI DÁTUM ALATT A VEVŐSZOLGÁLAT NEM ELÉRHETŐ
ÉS A KISZÁLLÍTÁS IS SZÜNETEL.

Ezen időszak alatt leadott rendelések kiszállítása
az augusztus 12-i héten történik.

Kérlek, ha sürgős rendelésed van, rendelj előbb!

Annak érdekében, hogy a jobb felhasználói élményt tudjunk biztosítani, az oldalon cookie-kat használunk. Az oldalunk használatával, Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás