Loading the content... Loading depends on your connection speed!

Kérdésed van? Írj nekünk! Hívj minket!   [email protected]06 70 953 28 43
Kosár tartalma -

0 Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

TT
Bodzavirágos eperdzsem, egy igazi különleges ínyencség

Idén az a szerencsés helyzet állt elő, hogy az eperszezon beköszöntével még van virágzó bodza a kertben, így csavartam egyet az egyszerű recepten.

Az eredmény egy különleges ízű, finom dzsem lett, melyet jó szívvel ajánlok mindenkinek kipróbálásra.

Mivel az eper elég lédús, és nagyon sokáig kellett volna főzni a megfelelő sűrűség eléréséig, ezért a Dzsemfix 3:1 változatát használtam, így a főzési idő jelentősen megrövidült.

Ebben a termékben szorbinsav a tartósítószer, amiről még nem olvastam olyat, ami miatt semmiképpen nem használnám. Tartalmaz még citromsavat és fruktózt is, tehát mindenképpen kompromisszumos megoldásnak tekintem a használatát.

Édesítésként minimális eritritet használtam.

Lássuk, hogyan készült ez a finom csemege!

Hozzávalók (a mennyiségek az én mennyiségeim, arányok a lényegesek):

  • 5 kg megmosott, egészséges eper
  • 500g eritrit
  • 7-8 tányér bodzavirág
  • 4 zacskó Dzsemfix 3:1

Ebből a mennyiségből 20 kisebb-közepes méretű üveg dzsem lett.

Elkészítés:

kicsit hosszú lesz, a rutinos befőzők nyugodtan ugorják át a bevezetőt.

Ugyan nem szorosan tartozik a dzsemkészítéshez, de szerintem nagyon fontos: az előkészítés. A lekvárfőzés környezetét alaposan átmostam, és eltávolítottam minden olyan tárgyat, ami esetleg penészcsírákat vagy piszkot juttathat a végeredménybe. Ez a mosogató környékét jelenti nálam, tehát itt szépen lemostam mindent, a jól bevált citromecetes spricnimmel.

mosogato

Ezután következett az alapanyag előkészítése.

Az epret belezúdítottam a mosogatóba, és alaposan, bő vízben átmostam, és gondosan kiválogattam minden, enyhén hibás szemet. Sajnos az a tapasztalatom, főleg az epernél, hogy ha már egy kicsit hibás a szem, az nagy eséllyel rossz ízű is, illetve könnyen megromlik, és így elronthatja az egész végeredményt.

eper-mosogatoban

A csak kicsit hibás szemeket félretettem süti és fagyi elkészítéséhez, és a tökéletesekből készítettem el a dzsemet: az alaposan átmosott szemeket a befőzős lábosba daraboltam, majd megpépesítettem botmixerrel.

Az óvatosan leöblített bodzavirág tányérokról a virágokat szépen beletépkedtem, igyekezve minél kevesebb zöld száracskát beletenni. Néhány esetben nem sikerült, ezeket a keverés közben eltávolítottam.

bodzas-eperdzsem2

Ezután beletettem az eritritet és a dzsemfixeket, és az előírásnak megfelelően elkészítettem a dzsemet: felforraltam a masszát, majd a tasakon szereplő 3 perc forralási javaslathoz képest én körülbelül 10 percig forraltam a dzsemet, majd forrón üvegekbe töltöttem.

Fontos: az üvegeket is alaposan el kell mosni, én mosogatógépben szoktam, közvetlenül a töltés előtt, így elkerülöm a forró dzsem hideg üvegbe töltését is.

A kupakokat pedig mosogatószeres átmosás után ecetes vízben szoktam 10 percig forralni, majd tiszta konyharuhán előkészíteni. Fontos ellenőrizni, hogy a kupak ne legyen sérült, rozsdás vagy deformált, ha ilyen, akkor le kell cserélni.

Az egyik leghasznosabb találmány a befőzőtölcsér, ennek használatával könnyen tölthetőek az üvegek:

Befőzőtölcsérrel gyerekjáték a töltés!

Ezután az üvegek száját gondosan, tiszta papírtörlővel áttörlöm, és így teszem rá a kupakot.

Majd szárazdunsztoltam, bár a Dzsemfix használati utasításában ez nem szerepelt, de gondoltam, nem fog ártani.

Az eredmény pedig egy kellemes, intenzíven bodzás ízű dzsem, melyet jó szívvel ajánlok mindenkinek!

bodzas-eperdzsem-kesz

Befőzéshez xilit, eritrit a webáruházban: Édesítőszerek

5 Responses to Bodzavirágos eperdzsem, egy igazi különleges ínyencség

  1. MÉva /

    2015. 06. 03. at 14:36

    Ez jó ötlet, külön-külön is finomak, együtt meg még jobb lehet 🙂
    Én is szeretem az újdonságokat, év közben olvastam valahol és kipróbáltam most a szezonban, (valódi) vaníliával. Meg egy másik üveget citromfűvel 🙂 És még pár üveget gyömbérrel, mentával és rozmaringgal, mert betévedtem a dzsemfixes oldalra, és van pár jó ötlet mindenféle gyümölcshöz http://bit.ly/befozok 😀
    Most nem emlékszem, hogy a Dzsemfix-re van írva vagy a recepteknél olvastam, hogy a tetejére kell állítani, erre gondoltál szárazdunsztolásra? Vagy ez más dolog?

    • Ó, köszönöm a tippeket, nagyon jól hangzik a menta is, a vanília és a citromfű is. A gyömbérről és rozmaringról pedig ne is beszéljünk :).
      A citromfűre külön kíváncsi vagyok, készítettem már belőle szörpöt, és önmagában nem találtam elég intenzívnek az ízét. De jövőre valamelyiket tuti kipróbálom!
      Igen, jól emlékszel, a dzsemfixnél van fejreállítási javaslat, de szárazdunszton nem ezt értettem, hanem a lassú kihűlést a pokrócos dobozomban. ez a normál módon eltett befőtteknél, lekvároknál fontos, ahol nincs tartósítószer, mert lassan hűl ki, így még jobban elősegíti a hosszú eltarthatóságot. (Van itt a blogon egy elég részletes összefoglaló az alapokról, itt: http://dejavuvilag.hu/befozesi-alapelvek-avagy-a-lekvarkeszites-aranyszabalyai/

      • MÉva /

        2015. 06. 04. at 09:37

        Jaj, hát persze, a bebugyolálás 😀 H*lye vagyok, hát azt én is csinálom, csak nem volt meg a “szakszó”. Nagyim is így csinálta régen, én is így csinálom mert emlékeztem rá, de hogy ez a szárazdunszt arról dunsztom se volt 😀
        A citromfűvel igazad van, én limonádéba használom nyáron, de csak kis extra zamatod ad valahol halványan a számban, de önmagában nem helyettesíti a citromlevet vagy karikákat. A dzsemben se biztos hogy lehet külön érezni, talán csak azért érzem másnak mert a címkéjére ráírtam 😀
        Szóval málna kipipálva, kezdődik a meggy, cseresznye, barackszezon 🙂

        • Igen, én is nagyon szeretem ezt az időszakot! Hajrá befőzőtündérek, ez a mi időnk 🙂 ! Lehet, hogy szeptemberben hirdetek egy “Mutasd meg a kamrapolcod” fotópályázatot 😉

        • MÉva /

          2015. 06. 04. at 09:47

          Dehogy málna.. eper. Csak most néztem a málnabokraimat, valami nincs rendben velük, talán rosszul metszettem őket.. Panelben nőttem fel, most tanulom a kertészkedést is 🙂

Vélemény írása

Mobile version: Enabled

Annak érdekében, hogy a jobb felhasználói élményt tudjunk biztosítani, az oldalon cookie-kat használunk. Az oldalunk használatával, Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás