Ajakápolás természetesen, avagy mit tehetsz a bársonyos ajkakért?

Ajkaink számára minden egyes évszak más kihívást tartogat. Míg télen elsősorban a hidegtől kell védeni őket, nyáron a forróság, az erős napsugárzás okozhat gondot.

Ha azt hiszed, hogy csupán télen kell odafigyelni az ajakápolásra, akkor tévedsz.

A jó hír viszont, hogy ha figyelmet fordítasz néhány egyszerű dologra, akkor ez a feladat egyáltalán nem lesz bonyolult.

Tudod-e, mik nem tesznek jót az ajkak bőrének?

  • a dohányzás: minden dohányzót el kell keserítsek: a dohányzás az erek állapotán keresztül vérkeringést is befolyásolhatja, így könnyen vezethet az ajkak idő előtti öregedéséhez, ráncosodásához.
  • a napsugárzás: nyáron ajkainkat is védenünk kell, erre tökéletesen alkalmasak azok a növényi olajok, melyeknek enyhe napvédő hatásuk is van, mint például a sárgarépaolaj, avokádóolaj, kókuszolaj, szezámolaj
  • ártalmas szintetikus összetevők: a legtöbb, kereskedelemben kapható ajakápoló szerben sajnos rengeteg olyan összetevő szerepel, ami nem tesz jót az ajkaknak, ilyenek például a parabének vagy a szintetikus illatanyagok.
  • némelyik ajakápolóban mesterséges édesítőszer is található, mely szintén aggályos lehet az egészség szempontjából
  • a kámfor és a mentol, bár természetes összetevők, száríthatják az érzékeny bőrt
  • a légkondícionáló száraz levegője is könnyen kiszáríthatja a száradásra hajlamos ajkakat.

Tudtad, hogy az ajakápoló akkor lesz igazán hatékony, ha alkalmazása előtt gyengéden leradírozod az ajkaidat?

Egyáltalán nem kell nagy dologra gondolni, egy kis mennyiségű olaj és kristálycukor vagy nagyszemű só keverékéből készíthetsz egyszerű ajakradírt, mellyel finom körkörös mozdulatokkal átmasszírozhatod ajkaidat.

Ha pedig szeretnél magadnak egyszerű ajakápolót készíteni, próbáld ki az alábbi receptet!

Ma már az interneten sok helyen lehet kapni ajakápoló tubust, melybe beletöltheted a kész masszát, és úgy használhatod, mint a bolti változatokat. Használhatsz alaposan kimosott, kiürült tubust is erre a célra.

Ha nem idegenkedsz attól, hogy ujjbegyeiddel kend fel az ajakápolót, töltheted tégelybe is (ez esetben a masszának nem szükséges annyira keménynek lennie, mint a tubusnál).

Hozzávalók (arányok):

  • 1/3 folyékony növényi olaj (pl mandula, kókusz, szőlőmagolaj)
  • 1/3 növényi vaj (shea, kakaóvaj)
  • 1/3 méhviasz
  • tubusonként 1 csepp 100%-os illóolaj (elhagyható)
  • tubusonként maximum 1 késhegynyi természetes színező, pl céklapor, kakaópor (elhagyható)

Elkészítés:

Vízfürdőben olvaszd össze az olajokat és a vajakat, viaszokat. Keverd át alaposan, majd vegyél ki egy kis mennyiséget próbaként: várd meg, amíg kihűl a kanálon, és nézd meg az állagát. Ha túl lágy, adj még a masszához méhviaszt. Ha túl kemény, adj hozzá folyékony olajat. Ha szeretnéd színezni, akkor ezután add hozzá a színezéket, és csomómentesre keverd el.

Az illóolajat akkor tedd a masszába, amikor már kicsit hűlt.  Jó választás lehet a borsmenta, a grapefruit, a narancs illóolaja, bár a nyári használatnál a citrusfélék adagolásával óvatos légy, ugyanis fényérzékenyítenek.

Ezután töltsd a tubusokba vagy a tégelyekbe, várd meg, míg kihűl, és máris használható!

Megjegyzések:

Variáld bátran az egyes alapanyagokat, ugyanis a különféle olajoknak különféle hatásaik vannak. Kísérletezz bátran, hogy melyik variáció válik be neked legjobban.
Alapanyagként használhatsz macerátumokat is, például körömvirág macerátumot (az orbáncfű macerátum fényérzékenyítő hatásáról viszont ne feledkezz el!).

Ha egy kis mennyiségű cink-oxidot adsz hozzá, extra fényvédelmet is biztosíthatsz a krémnek.

Ha pedig édesítenéd, adhatsz hozzá egy késhegynyi steviát is, de vigyázz, nehogy túl édes legyen!

Gyógyhatású ajakápolót is készíthetsz teafa és levendula illóolajjal, herpesz kezelésére kiváló megoldás lehet.

Próbáld ki, remek móka!

Nem szívesen pancsolnál otthon? Válaszd bio összetevőkből készült Eubiona ajakápolóinkat! Ajakápolás kategória itt

Vélemény, hozzászólás?

Annak érdekében, hogy a jobb felhasználói élményt tudjunk biztosítani, az oldalon cookie-kat használunk. Az oldalunk használatával, Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás