Loading the content... Loading depends on your connection speed!

Kérdésed van? Írj nekünk! Hívj minket!   [email protected]06 70 953 28 43
Kosár tartalma -

0 Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

TT
A világ legfinomabb gyümölcskenyér receptje

Ezer éve, még amikor a Tesco központban dolgoztam, volt nekem egy kolléganőm, aki egyszer karácsony előtt behozott egy rúd gyümölcskenyeret, amit azóta sem felejtek el.

Abszolút anti-reform, porcukorba forgatva, tele őrületesen kalóriadús finomsággal: kandírozott, aszalt gyümölcsökkel, csokival és magvakkal. Az ízére mind a mai napig emlékszem. A töltelék túltengett a tésztában, egy falatjáért eladtam volna az egész íróasztalomat minden tartozékával együtt.

Természetesen elkértem a receptjét, de hozzá kell tennem, hogy nekem még sosem sikerült annyira nagyon finomra reprodukálnom, mint Ági. Viszont tény, hogy minden évben egyre jobban sikerül.

Azzal gondolom, nem árulok el titkot, hogy a hozzávalók minőségétől és arányától függ a végeredmény minősége is.

Nem olcsó sütemény, de előre elkészíthető, tehát nem kell az utolsó pillanatra hagyni, és felejthetetlenül finom.

A recept biztosan reformosítható, de én az eredetit hoztam el.

Lássuk!

A megadott hozzávalók 2 püspökkenyér formához elegendőek.

 

Elkészítés:

Először is

  • 5-6 egész tojást (apróból 6, méretesből 5 elég) és
  • 15 dkg kristálycukrot

habosra keverek.

Ezután hozzáadok

  • 15 dkg lisztet
  • reszelt citromhéjat, narancshéjat, egy csipet sót
  • 0,5 csomag sütőport.

A tészta így elég híg.

  • Ezután jön a “töltelék”, vagy töltőanyagnak is nevezhetem, 60 dkg-nyi az alábbiakból vegyesen: dió, mandula, birsalmasajt, kandírozott narancshéj, mazsola, fekete étcsokoládé, mogyoró stb.
    A variációk száma végtelen, ennek csak a pénztárcánk és a kamránk mérete szab határt.
    Fontos: a szárazabb és a nedvesebb anyagok aránya a töltelékben kb 50-50% legyen. Pl ha kevesebb a mazsola, akkor legyen több birsalmasajt és narancshéj.

Sütés:

A püspökkenyér formákat zsírozom/vajazom, lisztezem, majd beletöltöm a tésztát.

Forró sütőbe teszem, 2-3 perc múlva mérsékelem a sütőt kb 180C-ra (közepes lángra).

Kb 10 perc múlva, amikor a tészta teteje színesedni kezd, kiveszem, és betakarom alufóliával, majd visszateszem a sütőbe.

Közepes lángon tűpróbáig sütöm, ez kb. 25-30 perc lesz. Fontos, hogy be kell takarni, mert különben megég.

Ha elkészült, még forrón kiborítom a formából, bekenem vastagon vajjal és jól megporcukrozom (belehempergetem a porcukorba). Így hagyom kihűlni, a porcukor jó kis réteget képez a felszínén.

Ha kihűlt, alufóliába csomagolom és eldugom a család elől, mert akkor nem tart ki karácsonyig :).

Ha az elrejtés sikerül, akkor sokáig, akár hetekig is eláll hűtés nélkül. Egyébként azonnal is fogyasztható.

One Response to A világ legfinomabb gyümölcskenyér receptje

  1. Pingback: Gondolataim a karácsonyi előkészületek kapcsán 1. - DEJA VU Világ

Vélemény írása

Mobile version: Enabled

Annak érdekében, hogy a jobb felhasználói élményt tudjunk biztosítani, az oldalon cookie-kat használunk. Az oldalunk használatával, Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás