Barion Pixel

A cukor- és tartósítószermentes lekvárkészítés aranyszabályai

2018.06.08.

Akik régóta követnek, tudják, hogy egyik vesszőparipám a (cukor- és) tartósítószermentes befőzés.

Sokszor, sok helyen elismételtem már azt a néhány alapvető tudnivalót, amivel felvértezve bárkinek sikerülhet saját, egészséges lekvárt, befőttet, szörpöt készítenie, tartósítószer és cukor nélkül is!

Szeretnéd te is megtudni, mi az a néhány dolog, amire odafigyelve neked is sikerülhet?

Akkor figyelj! Végigolvasni szinte tovább tart, mint megcsinálni 🙂

1. Fontos az alapanyag minősége.

Egészséges és érett gyümölcsből lehet finom eredményt elérni. Ha sérült, az még nem feltétlenül baj, de ha erjedni kezd vagy penészes az alapanyag, akkor gondosan ügyelj, hogy az a része ne kerüljön a végtermékbe.

2. Fontos az alapanyag tisztasága is,

tehát alaposan meg kell mosni a gyümölcsöket felhasználás előtt, ha szükséges, akár több soron is. A feldolgozás következő lépése, hogy az alapanyagot a gyümölcstől függően előkészítjük: magozzuk, héjaljuk, daraboljuk, esetleg pépesítjük.

3. Az eltevés egyik legnagyobb  titka: a sterilitás.

Ezt a mondatot nagy betűvel kell írni, hiszen ez a lényeg: NEM KIZÁRÓLAG a cukortól vagy a tartósítószertől lesz tartós a lekvár/befőtt, tehát IGENIS LEHETSÉGES cukor és tartósítószer nélkül is eltenni szinte bármit télire. Viszont nagyon kell figyelni a tisztaságra!

Fontos, hogy a felhasznált üvegek és kupakok csíramentesen tiszták legyenek.

Ez nálam a mosogatógép legmagasabb hőfokú programján történő mosogatást jelenti az üvegek esetében, a kupakokat pedig mosogatószeres mosogatást követően ecetes vízben kifőzöm. Van, aki mikróban vagy sütőben, vagy egy nagy fazék vízben főzi ki az üvegeket, az is tökéletes.

4. Az üvegek zárása:

Én személy szerint a kupak+üveg kombinációt szeretem alkalmazni, mert így biztosítható, hogy a befőtt/dzsem/lekvár légmentesen lesz lezárva, és nem kerülnek bele semmiféle oda nem illő mikroorganizmusok.

Fontos tehát, hogy a kupak sérülésmentes legyen, tiszta legyen, és tökéletesen illeszkedjen az üveghez.

Én befőzési szezon elején mindig vásárolok új kupakokat, és a sérült, rozsdásodó, görbe kupakokat szemrebbenés nélkül kihajítom. Nem ér annyit egy kupak, hogy miatta egy üvegnyi gyümölcs kárba vesszen.

5. Hőkezelés:

A hőkezelés hatására a gyümölcsön az alapos mosás ellenére is megmaradó mikroorganizmusok elpusztulnak.

Tartósítószer nélkül gyümölcsöt (az aszaláson és fagyasztáson kívül) kizárólag hőkezeléssel tudunk eltenni. Így az értékes vitaminok bizony károsodnak, de valamit valamiért, én inkább kevesebb vitamint kérek, mint tartósítószeres és cukros lekvárt, befőttet.

Tapasztalatom szerint minimum 30 percnyi rotyogtatás, forralás (az idő a FELFORRÁSTÓL számítódik) szükséges a biztonságosan eltarthatósághoz, bár vannak ismerőseim, akik épp csak felforralják a lekvárt és máris üvegelik. Ez szerintem lutri, vagy megromlik, vagy pedig nem, én inkább picit tovább forralom.

6. Forrón töltés:

Az üvegeket előkészítjük, melegen tartjuk, hogy ne hasadjanak el a hirtelen hőhatástól, és az elkészített lekvárt azon melegében üvegbe töltjük.

Ha sok a  lekvár, akkor én nem is szoktam lezárni a gázt a töltés megkezdésekor, csak egészen kis lángra veszem, hogy ne hűljön meg a lekvár, mire az utolsó üveghez érek.

7. Zárás:

Az üvegek száját alaposan, egy tiszta papírtörlővel letörlöm, mielőtt rákerül a kupak, hogy jól zárjon.

Fontos, hogy az üveg és a kupak pontosan illeszkedjen, és a kupak ne legyen sérült. Celofán vagy fólia nem szükséges a kupak alá, sőt, ront a zárási képességen.

8. (Fejre állítás: )

(ez a lépés azért kerül zárójelbe, mert én személy szerint nem alkalmazom, de van, aki esküszik erre. Tény, hogy segít a vákuum kialakításában és a kupak sterilitását is növeli, de én nem szeretem, ha a kupak lekvármaszatos – ez az én egyéni szociális problémám. Nekem enélkül is tökéletesen működik.)

9. Szárazdunszt:

Még forrón alaposan bebugyolálom az üvegeket, hogy a lehető leglassabban hűljenek ki.

Nekem erre a célra egy nagy kartonláda van rendszeresítve, melyben egy régi paplan szolgál szigetelésként, de akármilyen megoldás tökéletes, ami minél tovább megtartja az üvegek melegét.

10. Kihűlés után ellenőrzés:

Kihűlés után a kupakokat érdemes végigkopogtatni, amelyik nem jól zár, “visszhangosabb” hangot ad. Előfordulhat, hogy nem eléggé zártuk rá, vagy mégis deformálódott volt a kupak, ez a záráskor nem minden esetben tűnik fel. Ezt a sérült példányt vagy hamar el kell fogyasztani, vagy pedig újra hőkezelni egy másik kupakkal.

Azért fontos, hogy az eltevés után nem sokkal végezzük el ezt az ellenőrzést, mert ilyenkor még általában semmi gond nincs az üveg tartalmával, csak kiderül, hogy a kupak és az üveg valamiért nem zártak össze rendesen. Tehát ilyenkor jöhet az, amit a fiaim nagyon szeretnek: rögtön az eltevés másnapján befalhatják a frissen készült lekvárt :).

11. Tárolás:

Tapasztalatom szerint felbontás nélkül probléma nélkül több évig eltartható az így készült lekvár, dzsem, felbontás után viszont ajánlatos hűtőben tárolni és 1-2 héten belül elfogyasztani.

Ezért, ha nem nagyétkű a család, érdemesebb inkább sok, kisebb üvegbe eltenni a lekvárt, dzsemet, szörpöt.

12. Édesítés:

miután megírtam a bejegyzést, érkezett a következő kérdés: vajon elég édes-e az így eltett lekvár, szükséges-e tovább édesíteni? Nos, a válaszom erre a kérdésre, hogy attól függ :).
Mivel nem vagyunk egyformák, és szokás kérdése is az ízérzékelés, van, akinek tökéletesen elég édes.

Ha a gyümölcs finom édes volt, amiből készült, akkor is nagy valószínűséggel nem igényel még édesítést. Érdemes kóstolgatni, és akár még az eltevés során is édesítheted, ha szükségét érzed.

Ha valakinek a felnyitás után kívánna édesítést a végeredmény, akkor édesítheti pl. mézzel. Így a méz értékes tápanyagai sem károsodnak, hiszen hidegen keverjük bele a lekvárba, és nem forraljuk vele.

Ha xilitet, eritritet tennél a dzsembe, most akciós áron megvásárolhatod nálunk: édesítőszerek a webáruházban

Xilit 1 kg

Az én bevált tippem az édes lekvárért:

Ha a saját fádról teszel el gyümölcsöt, vagy nem egy alkalommal, egyszerre kell megvedd az összes eltennivalót, akkor meg tudod azt is csinálni, hogy minden nap csak az érett gyümölcsöt szeded le a fáról (vagy veszed meg a piacon), készíted elő, és az előkészített mennyiséget lefagyasztod. Ezt ismételed néhányszzor.

Néhány nap után, ha már elég alapanyag összegyűlt a fagyasztóban, kiveheted és megfőzheted.

Ennek a módszernek az is az előnye, hogy nem szükséges a szezon kellős közepén befőzni, lehet akár néhány héttel el is tolni, feltéve, ha a hely, amit a gyümölcs elfoglal, nem hiányzik a fagyasztóban. Így,  mivel érett gyümölcsből készül, kevesebb édesítést fog igényelni.

Egészségünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Vanília esszencia, vaníliakivonat készítése házilag

Valódi kincs lesz a konyhádban, ezt garantálom. Már több éve, hogy a Chili és Vanília blogon olvastam az alapreceptet. Abban az évben sikerült jó áron hozzájutnom 10 szál valódi vaníliarúdhoz, és elkészítettem. Az esszencia azóta kitart, és mivel újratölthető és újra...

bővebben
Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Éljen a bodzaszezon! Hoztam nektek egy különleges receptet. Első hallásra furcsának tűnik, de nagyon finom, érdemes kipróbálni! Növényi tejből is készíthető. Hozzávalók: 4 frissen szedett bodzavirágzat (lehetőleg por- és szmogmentes helyről) 1/2 liter friss (növényi)...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás