Befőzés- tartósítás: miért ne használjunk szalicilt?

A múltkorjában egy termelői piacon jártam.

A savanyúságos néninek feltett kérdésemre, miszerint használnak-e tartósítószert a csodálatos és ínycsiklandó kompozíciók elkészítéséhez, az alábbi választ kaptam: “nincs ebben semmi, csak egy kis szalicil!”.

Kitalálod, hogy vajon vásároltam-e a nénitől?

Akik olvassák a blogot, tisztában vannak vele, hogy tartósítószer nélkül is lehet tökéletes minőségű lekvárt, dzsemet, befőttet, savanyúságot eltenni télire.

A tartósítószerekhez ragaszkodóktól sokszor hangzik el az alábbi érv: nagyanyáink is használtak szalicilt, aztán mégsem lett tőle semmi bajuk, mi gondunk lehetne vele?

Az én véleményem az, hogy soha, senki nem tudja leellenőrizni, hogy egy adott adalékanyag kinek milyen hatást gyakorol a szervezetére, akár rövid, akár hosszú távon.
Azt pedig, hogy a rengeteg adalékanyag együttese mit okoz, még inkább lehetetlenség kikövetkeztetni vagy megjósolni. Az tehát, hogy közvetlenül az étkezés után nem jelentkezett semmilyen probléma egy szaliciles ételtől, még nem jelenti azt, hogy nem is volt probléma.

De akit ez a válasz nem elégít ki, lássunk egy kicsit részletesebb, tudományosabb választ, hogy miért ne fogyasszuk a szalicilt, szintén Tóth Gábor könyvéből!

A szalicilsav (más néven orto-hidroxi-benzoesav) fehér, szagtalan, kaparó ízű por , baktériumokra, élesztőkre és penészekre egyaránt hat.

Előállítása gazdaságos, alkalmazása jól szabályozható, a kívánt hatás eléréséhez viszonylag kis mennyiség (0,1-0,2% ) is elegendő. Így tehát érthető, hogy a kezdetlegesebb konzervipari technológiák során miért tett szert nagy népszerűségre.

Az alapkísérleteken átment, és széles körben használták. Az idő előrehaladtával azonban egyre több kétely merült fel, míg végül kimutatták, hogy “tetőtől talpig” káros.

A szalicilsav a szervezetben gyorsan felhalmozódik, és a vérben sokáig kimutatható.

A felhalmozódási veszély gyermekek esetén különösen nagy.

Károsítja a nyálkahártyákat (gyomorgyulladás, gyomorfekély alakulhat ki), a központi idegrendszert és a veséket.

Lassítja a pulzust, csökkenti a vérnyomást és a testhőmérsékletet, ami idős, beteg embereknél jelent nagy kockázatot. A mellékhatások ismeretében a legtöbb államban betiltották.

Hazánkban ipari felhasználása tilos, háztartási célokra sajnos még forgalomban van, tehát gyakorlatilag bárki hozzájuthat.

A vegyület azonban nem tűnt el a süllyesztőben: jelenleg gyógyszeripari hatóanyagként használatos, a keringéssel kapcsolatos különböző problémák (pl magas vérnyomás) kezelésére használják.

Ugye, most már mindenki meg tudja indokolni, miért nem használunk szalicilt, és nem fogyasztunk szaliciles terméket?

Vélemény, hozzászólás?

Annak érdekében, hogy a jobb felhasználói élményt tudjunk biztosítani, az oldalon cookie-kat használunk. Az oldalunk használatával, Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás