Barion Pixel

Befőzés, tartósítás – házi “vegeta” nyersen, egyszerűen

2018.08.03.

Az ízfokozós bolti vegeta helyett évek óta saját készítésű zöldségkeveréket használok.

Ha nem fogy el egyik évről a másikra, semmi gond, több évig is eltartható, mert nem romlik meg, és nincs benne semmi káros anyag.
Gyakorlatilag bármilyen ételbe használható, amibe zöldségeket tennénk.

Hozzávalók:

2 kg sárgarépa
1,2kg fehérrépa
40 dkg zeller (pucolás után mérve)
40 dkg karaláb
1 kg pritaminpaprika
75 dkg vöröshagyma
1 nagy csokor zöldségzöldje
1 kisebb csokor zellerzöldje
1 kg só (nem jódozott)

A zöldségek aránya tetszőlegesen változtatható, aki valamelyiket nem szereti, nyugodtan kihagyhatja, vagy tehet a kedvencből többet.

Saját tapasztalatom, hogy a fokhagymát nem érdemes beletenni, mivel elég karakteres illata miatt nem passzol mindenféle ételhez, így azt inkább kihagytam.

A fenti mennyiségből lett 28 kicsi (kb erős pistás méretű) üveggel.

Elkészítés: 

A zöldségeket felaprítjuk vagy húsdarálón ledaráljuk, összekeverjük a sóval, tiszta üvegekbe üvegeljük.

Nem kell hűtőben tartani, és tökéletesen eláll évekig.

Felhasználásakor csak arra kell ügyelni, hogy figyelembe vegyük a sótartalmát.

Kapcsolódó bejegyzések

Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Frissítő, különleges tavaszi üdítő: bodzavirágos tejital

Éljen a bodzaszezon! Hoztam nektek egy különleges receptet. Első hallásra furcsának tűnik, de nagyon finom, érdemes kipróbálni! Növényi tejből is készíthető. Hozzávalók: 4 frissen szedett bodzavirágzat (lehetőleg por- és szmogmentes helyről) 1/2 liter friss (növényi)...

bővebben
Tudástár – (Tartalomjegyzék)

Tudástár – (Tartalomjegyzék)

Itt összegyűjtöttük neked a blogon megjelent rengeteg hasznos cikket natúr szépségápolás, öko-háztartás, élelmiszer adalékanyagok témájában. Neked csak annyi a feladatod, hogy elolvasod! Aromaterápia, illóolajok, növényi olajok Az aromaterápia alapjai -...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás