Az ízfokozós bolti vegeta helyett évek óta saját készítésű zöldségkeveréket használok.
Ha nem fogy el egyik évről a másikra, semmi gond, több évig is eltartható, mert nem romlik meg, és nincs benne semmi káros anyag.
Gyakorlatilag bármilyen ételbe használható, amibe zöldségeket tennénk.
Hozzávalók:
2 kg sárgarépa
1,2kg fehérrépa
40 dkg zeller (pucolás után mérve)
40 dkg karaláb
1 kg pritaminpaprika
75 dkg vöröshagyma
1 nagy csokor zöldségzöldje
1 kisebb csokor zellerzöldje
1 kg só (nem jódozott)
A zöldségek aránya tetszőlegesen változtatható, aki valamelyiket nem szereti, nyugodtan kihagyhatja, vagy tehet a kedvencből többet.
Saját tapasztalatom, hogy a fokhagymát nem érdemes beletenni, mivel elég karakteres illata miatt nem passzol mindenféle ételhez, így azt inkább kihagytam.
A fenti mennyiségből lett 28 kicsi (kb erős pistás méretű) üveggel.
Elkészítés:
A zöldségeket felaprítjuk vagy húsdarálón ledaráljuk, összekeverjük a sóval, tiszta üvegekbe üvegeljük.
Nem kell hűtőben tartani, és tökéletesen eláll évekig.
Felhasználásakor csak arra kell ügyelni, hogy figyelembe vegyük a sótartalmát.
0 hozzászólás