Az aromaterápia alapjai – bevezető

Az aromaterápia alapjai - bevezető

Szeretnéd tudni, miért és hogyan érdemes illóolajokat alkalmazni a mindennapi életben?

Gyere, indulj el velem az illóolajok világába!

Évek óta használok illóolajokat a háztartásomban. Személyes véleményem az, hogy az illóolajok egy háztartásból sem hiányozhatnak.

Egy illóolajos házipatikával az otthoni apró segítségre szoruló helyzetek gyorsan orvosolhatóak.

Minél több mindent tapasztalok, annál világosabb számomra, hogy minél mélyebben merül el az ember az aromaterápia varázslatos világába, annál jobban érzi, hogy milyen sok mindent kell még tanulnia.

Az illatok világa fantasztikus világ, egyszer beszippant és soha többé nem enged el.

 

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az aromaterápia gyógymód lehet, de betegség esetén történő alkalmazásánál nem helyettesítheti az orvossal történő konzultációt, a diagnózist.

Senki ne diagnosztizálja tehát a problémáját önállóan, hanem irány a szakember!

Az aromaterápiás gyógymódok remekül kiegészíthetik az orvos által ajánlott terápiát, de betegségek esetén történő alkalmazását minden esetben a szakemberrel történő előzetes egyeztetés kell hogy megelőzze.

E blogban összegyűjtött információkat számos tapasztalat és kutatás támasztja alá, de saját magára ezeket a javaslatokat mindenki saját felelősségére alkalmazza csak, gondos előzetes mérlegelés után.

Ezen hosszas bevezető után jöjjön néhány, kérdés-felelek módon összeszedett általános információ az aromaterápiával kapcsolatban, amely azoknak mindenképpen hasznos lehet, akik még nem találkoztak ezzel a gyógymóddal. Bízom benne, hogy azok, akik az aromaterápiával már barátságot kötöttek, szintén találnak majd írásaimban hasznosíthatót.

1. Mit jelent az aromaterápia?

Az aromaterápia az illóolajok használatát jelenti a gyógyítás, az egészségmegőrzés, vagy csak egyszerűen a kellemes közérzet fenntartása érdekében. Rendszeres alkalmazása betegségmegelőző hatású, beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait.

2. Az aromaterápia egy alternatív gyógymód?

Igen, az aromaterápia egy holisztikus, azaz az egész embert figyelembe vevő gyógymód. Kitűnően ötvözhető más gyógymódokkal, köztük a nyugati típusú orvoslással vagy akár a homeopátiával is.

3. Mit jelent az, hogy illóolaj?

Az illóolajok, amelyeket a növények illatanyagának is neveznek, szénhidrogén-vegyületek, amelyeket a növények fényből, vízből, földből és levegőből állítanak elő.

A növényeknek az illatanyagra többek között mint csábító eszközre van szükségük, hogy a rovarokat odacsalja a megporzáshoz, vagy hogy az állatokat visszatartsa attól, hogy megegyék őket, mielőtt virágai készen állnak a szaporodásra. A növények tehát nemcsak kellemes illatokat bocsátanak ki magukból, hanem keserű anyagokat is termelnek. Az illatmolekulák azonban nemcsak az állatoktól, hanem a szélsőséges hőségtől vagy hidegtől is megvédhetik a növényeket.

A növények az illatukon keresztül kommunikálnak is egymással, így néhányuk nagyon jól harmonizál a másikkal, mások pedig nem tűrik bizonyos növények közelségét.

4. Hogyan készül az illóolaj?

Az illóolajok a növények különféle részeiből nyerhetőek ki, ezen részek lehetnek: levél, friss hajtás, egész növény, virág, rügy, gyümölcshéj, gyökér, gyümölcs, mag, kéreg, gyanta.

A kinyerhető illóolaj minősége és összetétele függ a talajtól, amiben a növény nőtt, a napsütéses órák számától, a csapadéktól, a hőmérséklettől, a termőterület elhelyezkedésétől, a begyűjtés idejétől és még számtalan tényezőtől.

Az illóolajok kinyerésének többféle módja létezik:
– Hidegen sajtolás: jellemzően a citrusféléknél alkalmazzák.
– Enfleurage: speciális esetben alkalmazzák (jázmin, tubarózsa): a virágokat egy növényi olajjal telt hálóra teszik, az olaj magába szívja az illóolajat. Az illóolajat ezután alkohollal kinyerik, majd az alkoholt elpárologtatják. Ezen kinyerési mód végterméke az enfleurage absolut.
– Oldószeres kivonás: kényes növényeknél alkalmazzák, mint a jázmin és a tubarózsa. olcsóbb, de tökéletlenebb eljárás, mint a fenti. oldószerrel kivonják az illóolajat a növényből, majd alkohollal kivonják az illóolajat, és az alkoholt elpárologtatják. ennek végterméke az abszolútum.
– Vízgőzdesztilláció: a legelterjedtebb kinyerési módszer.

5. Mik a jó minőségű illóolaj kritériumai?

A valódi illóolaj 250-300 féle összetevőből áll, azt gázkromatográfos vizsgálattal lehet kideríteni. A szintetikus, tehát mesterséges illóolajakat alig néhány molekula alkotja.

Előfordul az is, hogy a drágább illóolajat színtelen, szagtalan anyaggal, vagy hozzá illatban hasonlító más, olcsóbb illóolajjal (pl rózsát pálmarózsával) kevernek.

Gyanúra adhat okot, ha egy adott cég különféle illóolajait egységáron adja, ugyanis az illóolajok ára jelentősen eltérhet egymástól.

Szintén gyanús, ha az olajat csak illatosításra ajánlják már a csomagoláson, vagy illÓolaj megnevezés helyett illATolaj szerepel a csomagoláson. Ez esetben szintetikus változatot találunk az üvegcsében.

6. Mit jelent az, hogy hordozóolaj?

Hordozóolajon azokat a hidegen préselt növényi olajokat értjük, amelyekre akkor van szükség, ha illóolajos masszázst alkalmazunk.

Ez esetben az illóolajokat a hordozóolajba keverve alkalmazzuk.

A hordozóolajat nevezik bázisolajnak is.

Ilyen olaj például (a teljesség igénye nélkül): olívaolaj, szezámolaj, sárgabarackmagolaj, mandulaolaj, búzacsíraolaj.

7. Hogyan használjuk az illóolajokat?

a) Az aromaterápia fő alkalmazási területe a növényi eredetű bázisolajokban oldott illóolajokkal történő masszázs, de ezen kívül az élet számtalan területén alkalmazhatjuk az illóolajokat.
b) Csepegtethetjük fürdővízbe, ez esetben sosem tisztán alkalmazzuk, hanem mindig valamilyen hordozóanyagba kell előzetesen belekeverni, mivel az olajok nem oldódnak vízben. ilyen hordozóanyag pl a méz, a tejszín, a tengeri só. Bizonyos illóolajokat a bőrirritáció veszélye miatt nem alkalmazunk fürdővízben.
c) inhalálás: néhány cseppet az inlaláláskor alkalmazott vízbe. Fontos! A forró vízzel mindig óvatosan bánjunk!
d) immunerősítésre: a gerinc vonalánál történő illóolajos bedörzsölés is alkalmazható napi rendszerességgel, természetesen biztonságos és jó minőségű illóolajokkal illetve keverékekkel.
e) alkalmazhatjuk gargarizálásnál, pl torokfájásnál pár csepp teafaolaj egy pohár tengeri sós vízben csodát tesz.
f) borogatásban
g) lábfürdőként: téli felmelegítő lábfürdőnek meleg vízbe pár csepp illóolaj
h) hajpakolásként
i) ülőfürdőként: pl húgyúti fertőzések esetében az ülőfördőbepár csepp illóolaj
j) párologtatás: kerámiapárologtatóval vagy elektomos párologtatóval
k) Magyarországon az illóolajok belsőleges felhasználása csak orvossal történő konzultáció alapján és orvosi utasításra engedélyezett, de ez a gyógymód viszonylag ritka. Vannak olyan országok, ahol az aromaterápiát gyakrabban alkalmazzák, Franciaországban például ez a fajta gyógyítás sokkal elterjedtebb.
l) háztartási alkalmazás: ez már nem a szűken vett aromaterápia, de fontosnak tartom itt felsorolni, ugyanis az aromaterápiát a zöld háztartásvezetésben is rengeteg módon ki tudjuk aknázni, kezdve az illóolajos felületfertőtlenítőtől a WC illatosítón keresztül az öblítővízbe csepegtetett illatosításig.

8. Hogyan tároljuk és kezeljük az illóolajokat és a hordozóolajokat?

Illóolajok:

Sötét üvegben, hűvös és száraz helyen tároljuk.

A jó minőségű illóolajok többsége megfelelő körülmények között gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható, bár a szabályozás miatt természetesen van a csomagoláson lejárati idő. Itt is irányadó azonban a szaglásunk és a megérzésünk, mivel nem megfelelő tárolás esetében az illóolaj megromolhat, illetve vannak romlékonyabb illóolajok (citrusfélék olajai pl), így ha valamiért gyanúsnak találjuk az olajat, erős zavarosodás vagy furcsa, ismeretlen illat jelenik meg, inkább ne használjuk fel, még ha a lejárati idő esetleg nem indokolná is.

Hordozóolajok:

Sötét üvegben, hűvös és száraz helyen, sőt, bizonyos avasodásra hajlamosabb (pl ligetszépe) olajat ajánlatos hűtőben tárolni. Mindig csak kis mennyiséget vegyünk ki az üvegből, és ha túl kevés már az üvegben, töltsük kisebb edénybe. A csírásodás elkerülése végett higiénikusan kezeljük, ami azt jelenti, hogy kerüljük az üveg nyitásakor a bőrkontaktust, ezenkívül ne hagyjuk az üveget nyitva. Bizonyos időközönként ellenőrizzük, hogy nem avasodott-e meg az olaj (ez szaglással felismerhető), ez esetben már nem alkalmas masszírozáshoz.

9. Mennyire biztonságosak az illóolajok? Laikusként alkalmazhatom-e őket?

Erre a kérdésre általánosságban nagyon nehéz válaszolni. Vannak olyan illóolajok és felhasználási módok, amelyek biztonsággal alkalmazhatóak bárki számára, szinte minden életkorban.

Vannak olyan illóolajok, amelyek bizonyos életkorban, alkalmazási területen vagy bizonyos betegség esetében nem alkalmazhatóak.

A terhesség első három hónapja különösen, de az egész várandósság és szoptatás, valamint a kisgyerekkor ilyen kritikus időszak, az alkalmazható illóolajok és alkalmazási lehetőségek köre meglehetősen leszűkül.

Minden alkalmazás előtt tudni kell, hogy kinek és milyen célra szeretném használni.

Tudni kell, hogy az adott illóolajnak mik az (esetlegesen létező) ellenjavallatai, és ezeket figyelembe kell venni.

Az illóolajok, ugyanúgy, mint minden gyógymód, bizonyos megkötések mellett biztonsággal alkalmazhatóak, de bármilyen felmerülő kétely esetében szakemberhez kell fordulni. Szintén rendkívül fontos itt is megjegyeznem, hogy bármilyen egészségügyi probléma esetében nem kikerülhető az orvosi diagnózis, valamint az orvossal történő folyamatos konzultáció.

Mindenkinek, aki még nem próbálta, ajánlom az illóolajokkal történő ismerkedést. Az aromaterápia világa varázslatos világ. Érdemes az ismertebb, biztonságos illóolajokkal kezdeni az ismerkedést, és ahogy fokozatosan ráérzünk az ízére, egyre többet szeretnénk megtudni az illóolajokról.

Aki pedig szívesen olvasna bővebben az aromaterápiáról, jó szívvel ajánlom az alábbi könyveket:

Ingeborg Stadelmann: Bevált aromakeverékeim
– Gill Farrer-Halls: Az aromaterápia Bibliája
– Valerie Ann Worwood: The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy: Over 600 Natural, Non-Toxic and Fragrant Recipes to Create Health – Beauty – a Safe Home Environment

– Feller Adrienne, Tobai Ágota: Aromareneszánsz- Otthoni gyógyítás francia aromaterápiával

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Tisztelt Vásárlóink!

 

A koronavírus intézkedések miatt az érdi személyes átvétel lehetősége bizonytalan ideig szünetel.

 

Megértéseteket köszönjük!

 

A Deja-vu világ csapata

Annak érdekében, hogy a jobb felhasználói élményt tudjunk biztosítani, az oldalon cookie-kat használunk. Az oldalunk használatával, Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás