Barion Pixel

Amit már nagyanyáink is tudtak – avagy miért gyógyító hatású a húsleves?

2014.11.10.

Amikor kisgyerek voltam, ha betegen feküdtem otthon, anyukám biztosan legalább egyszer készített nekem finom tyúkhúslevest. A mai napig, ha becsukom a szememet, fel tudom idézni az aranyszínű zsírcseppeket a tányér levesben, a házi készítésű cérnametéltet és a sárgarépát. Ha nagyon igyekszem, még az illatát is érzem.

Anyukáméknál még most sem telik el úgy hét, hogy legalább egyszer ne kerüljön húsleves az asztalra.

Amióta a paleolit, a Tápláló hagyományok (Nourishing Traditions) és a GAPS-diétában lefektetett elvek mentén olvasok sok irodalmat, fokozatosan én is visszavezettem a család étrendjébe ezt a méltatlanul száműzött ételt, és legalább hetente egyszer készítek a családnak.

Egy korábbi blogbejegyzésben írtam már Sally Fallonról és a Tápláló hagyományok című könyvéről. A közelmúltban jelent meg Sally és egy társszerzője tollából egy másik könyv, amely kizárólag az erőlevesről/húsleves alapléről szól (Nourishing Broth, An Old-Fashioned Remedy for the Modern World – Tápláló erőleves: egy ódivatú gyógymód a modern világ számára, Sally Fallon Morell and Kaayla T. Daniel).

Ismerve az előző könyvet, megvettem ezt is, bár nem igazán tudtam elképzelni, mi a fenét lehet egy egész könyvön keresztül csak az erőlevesről írni, de miután elolvastam, megértettem :).

Három részből áll a könyv.

Az első részben röviden áttekinti az alapanyagok  alkotórészeit (kollagén, porc, csont, fehérjék, aminosavak, stb), és megmutatja, hogy ezen alkotórészek milyen fontos, a szervezetben lezajló folyamatok segítői, tehát fogyasztásuk milyen előnyös hatással bír a szervezetre.

A második részben esettanulmányokkal és vevői levelekkel megspékelve olyan betegségcsoportokat mutat be, amelyekre a rendszeres alapléfogyasztás jótékony hatással lehet. Ilyen betegségek például a különféle mozgásszervi megbetegedések (oszteoatrhritisz, reumatoid arthtitisz, szkleroderma), bőrbetegségek (pikkelysömör, sérülések, műtétek utáni felgyógyulás), az egyes fertőző betegségek, a mentális betegségek (úgy mint a depresszió). Egy-egy fejezetet szentel a sportolásnak, a rákmegelőzésnek és az öregedésgátlásnak is.

A harmadik részben pedig konkrét recepteket találhatunk a világ különféle tájáról. Meglepetésemre a mi kocsonyánk nem szerepel benne, pedig meggyőződésem, hogy bizony fontos helyet foglalna el ebben a könyvben is.

A könyv szerzői amerikaiak és a könyv maga is amerikaiaknak íródott első körben, így sok olyan módszert és tippet, receptet tartalmaz, amit mi még tudunk.
Minél többet olvasok ebben a témában, annál inkább hálás vagyok a sorsomnak, hogy ide születtem, és valódi alapanyagokból készült ételeket ehettem gyerekkoromtól fogva.
Örülök, hogy nálunk a menü  nem zacskós leves és mélyhűtött, mikróban melegített fagyasztott pizza volt és a mai napig értékes alapanyagokból készült étel kerül az asztalunkra.
Az amerikaiak nagy részének sajnos meg kell tanítani, hogyan főzzenek valódi ételeket, valódi és egészséges alapanyagokból. Remélem, hogy ez a tudás nálunk nem megy felejtésbe, és a mi gyerekeinknek szintén ez lesz természetes.

Azt, hogy hogyan főzzünk jó erőlevest, néhány egyszerű szabály betartásával, egy következő blogbejegyzésben fogom összeszedni.

Kapcsolódó bejegyzések

Átállás az öko-háztartásra: öblítő? Minek?

Átállás az öko-háztartásra: öblítő? Minek?

Használsz öblítőt? Biztosan megvan a kedvenc illatod is. És biztos vagyok benne, hogy ha behunyod a szemedet, fel tudsz idézni egy öblítőreklámot. És azt vajon tudod-e, mi van az öblítőben, amitől illatos és puha lesz a ruha? A szokásos kérdésem következik:...

bővebben
Rákkeltő izzadásgátlók helyett …

Rákkeltő izzadásgátlók helyett …

Tudtad ezt? Az izzadás szervezetünk egészséges működéséhez tartozik. Meggátolni tehát nem szabad, mint azt javasolják a reklámokban. (Természetesen nem kell büdösnek maradnod, sőt!) Egy átlagos, boltban kapható izzadásgátló kozmetikum összetevőlistája rengeteg tételt...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás