Barion Pixel

Amit a hennás hajfestésről tudnod kell

amit a hennás hajfestésről tudnod kell
2017.03.23.

Szívesen kipróbálnád a természetes növényi hajfestést, de még információkra van szükséged?

Segítek!

Összeszedtem néhány fontos alapvetést, amit érdemes tudni a természetes növényi színezőkkel történő hajfestésről.

1. Mindig ellenőrizd a címkét, amikor hennát vásárolsz! 

Attól, hogy valamin szerepel a “henna” szó (neadjisten Henna a márkája), egyáltalán nem biztos, hogy igazi, természetes henna port vásárolsz. Sajnos ezzel a trükkel gyakran élnek a lelkiismeretlen forgalmazók.

Gyanúra adhat okot, ha ugyanabból a készítményből többféle színárnyalatot eredményező változat is létezik, sok esetben ugyanis fémsókat, vagy akár para-phenylenediamine-t (PPD, káros kozmetikai összetevő, bőrön való használata nem engedélyezett!) használnak, hogy többféle színt vagy extra csillogást érjenek el.

Ezeknek semmi keresnivalójuk a hajon, ráadásul ha korábban festettél hajat, ezek a fémsók reakcióba léphetnek a hajfesték maradványaival, és váratlan színhatásokat is eredményezhetnek (pl zöld fény a hajon).
Vannak olyan természetes hajfestékek, amelyek többféle természetes növényi összetevő keverékéből állnak, de ha túl sok az összetevő, akkor javaslom, hogy a vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizd (az összetevők latin nevei alapján), hogy azok természetes vagy mesterséges anyagokat jelentenek-e.
Jó példa erre a megtévesztő névhasználatra a tengerparti nyaralásoknál sok helyen látható “henna tattoo” elnevezésű stand, ahol néhány perc alatt fekete “henna” mintát varázsolnak a delikvens bőrére.
Nos, el kell mindenkit keserítsek: ennek az anyagnak köze sincsen a hennához. A henna ugyanis nem festi meg a bőrt húsz perc alatt, és nem feketére fest, hanem vörösre. Ezeket a tetoválóstandokat tehát célszerűbb minél messzebbre elkerülni.

Nagyon el szoktam keseredni, amikor néhány éves kisgyerekekre “tetováltatnak” ilyen helyeken a szülők, mondván, hogy úgyis lekopik, és akkor miért ne legyen vagány a gyerek pár napig? Sajnos, biztosan nincsenek azzal tisztában, hogy ezzel gyakorlatilag vegyszerezik a gyereküket.
Ezt találtam erről a Wikipédián:
A fekete hennának nevezett készítmény nem henna növényből készül, csak az elnevezése ugyanaz. Elkészítéséhez használhatnak indigót, vagy olyan anyagokat, melyek bőrön való használata nem engedélyezett (PPD: p-phenylenediamin). A PPD-vel az 1990-es években kedtek el kísérletezni. A cél az volt, hogy olyan festéket hozzanak létre, mely gyorsan feketére festi a bőrt. Használata azért veszélyes, mert allergiás reakciót válthat ki: viszketést, állandó érzékenységet, égéshez hasonló sebet eredményez. Ezek a reakciók néha azonnal megjelennek, máskor pedig csak egy héttel a festés után. Ha temészetes hennához keverik ezeket az adalékanyagokat, akkor is kiváltódhatnak e reakciók. Az allergiás reakciók aránya 3-15% közt alakul.
A “fekete hennának” nevezett keverék 10-60% PPD-t tartalmaz, és fél órán keresztül a bőrön van, ezért különösen veszélyes. Alkalmazása a turisták által sűrűn látogatott területeken elterjedt.
Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen hennával festene ránk a hennafestő, inkább ne kérjük a hennafestést.

Joggal gyanakodhatunk fekete hennára akkor, ha fél óráig elegendő a bőrön hagyni a hennapasztát, vagy ha barnás-fekete színű sűrű folyadékkal készülne a festés.”

Tanulság: soha ne engedd, hogy fekete hennával fessenek rád vagy gyerekeidre a nyaralóhelyeken!!!!!

Ha a hajfesték csomagolásán az összetevők felsorolásánál “Lawsonia inermis” latin néven kívül bármilyen egyéb szöveg szerepel, javaslom, hogy először járj utána, hogy azok a latin nevek mit jelentenek. De a legegyszerűbb, ha olyan helyet keresel, ahol tiszta henna port is árulnak. (például itt. )

2. Miből készül a hajfestéshez használatos henna és indigó por?

A henna (Lawsonia inermis) egy virágos cserje, mely Afrika szubtrópusi területein, Dél-Ázsiában és Észak-Ausztráliában őshonos. 2-6 méter magasra nő meg. A henna növény levele önmagában nem színezi meg az emberi bőrt. Ahhoz, hogy jó minőségű festőanyag készüljön belőle, liszt finomságúra kell őrölni az előzőleg megszárított leveleket. A hajfestésre alkalmas henna tehát a cserje szárított leveleinek őrleménye.

Az indigó (Indigofera tinctoria) egy zöld színű, Indiából származó növény őrlemény, gyakorlatilag olyan, mint a henna, viszont az illata inkább a fagyasztott zöldborsóra hasonlít. Ez is egy növény szárított leveleinek az őrlésével készül.

3. Testfestésre is alkalmas a tiszta henna őrlemény?

Igen, alkalmas. Az indiai nők évezredek óta használják a hennát, csodálatos mintákat rajzolva bőrükre. Bátran tegyél egy próbát vele te is! A tiszta henna a bőrön barnás árnyalatú mintákat eredményez. (Az ún. fekete henna nem ugyanez az anyag! Fekete hennáról lásd az 1.pontot. )

4. Milyen színűre festhetem a hajamat hennával, indigóval, illetve kombinációjukkal?

Első fontos alapvetés: ezekkel a természetes növényi hajfestékekkel világosítani nem lehet a hajat, szőkére tehát biztosan nem lehet festeni. A haj alapszínétől függően hajanként eltérő eredményt kapunk, de ökölszabály szerint a henna vörösre fest, az indigó feketére, keverékük barnára.
Minél sötétebb a haj alapszíne, a henna színe annál kevésbé látszik, ilyenkor jellemzően fényben látszik a szép vöröses árnyalat, amit eredményez. Egészen sötét hajat is érdemes hennázni, de inkább csak a fénye és az ápoló hatás miatt.

Ha bizonytalan vagy, hogy milyen színű lesz a hajad, érdemes próbát tenni: a fésülködés során kihullott hajat keverd össze az előírásoknak megfelelően elkészített péppel, hagyd állni néhány órát, és nézd meg a végeredményt. Ha elégedett vagy vele, megpróbálhatod a hajra is.

(Milyen színeket érhetsz el hennával és indigóval? Kukk ide.)

5. Ősz hajra is alkalmazható a henna/indigó?

Igen, befogja az ősz hajat is, a tiszta henna ősz hajon élénk rézvörös, a tiszta indigó pedig kék színt eredményez, itt érdemes a két por keverékét alkalmazni.

6. Van-e ellenjavallata a hennával/indigóval történő hajfestésnek?

Allergiás reakció, mint minden anyag esetén, előfordulhat, de ez meglehetősen ritka. Ha bizonytalan vagy, végezz bőrpróbát a bekevert pasztával a fül mögötti területen.

(Hogyan végezd el a bőrpróbát? olvasd el itt.)

7. Mennyi időt kell várni a hagyományos hajfestés és a hennázás között?

Ha  szintetikus hajfestékkel  festett hajat szeretnél festeni hennával/indigóval, akkor általában 3 hónap szünetet javasolnak a két festés között.

8. Lekopik-e a hennás/indigós hajfestés?

A henna színe nem kopik le, csak lenő, így a következő festésnél megoldható, hogy csak a haj tövét fesd. A festés utáni 2-3 nap alatt a hennázott haj színe egy kicsit mélyül, kevésbé marad élénk.

Az indigó színanyaga a mosások során folyamatosan “kikopik”, ezért is érdemes a hennával “fixálni” a színét.

A festés utáni első néhány mosásnál a haj eresztheti a színét, így ne lepődj meg, ha a hajöblítésnél elszíneződik a víz.

Minél többször fested hennával a hajat, annál sötétebb árnyalatú lesz a vörös, ez természetes, mivel a henna rétegei egymásra rakódnak a hajon. (Több éve hennázom, és a hajam enyhén mahagónis árnyalatú az eredeti élénkebb vörös helyett.) Néhányan ezért mindig csak a haj tövét festik újra. De megoldás lehet az is, hogy 2/3 henna- 1/3 cassia kombinációval fested a hajadat.

9.  Hogyan kell használni a henna port?

Összekeverés:
Azok a molekulák, melyek a festésért felelősek, savas környezetben aktiválódnak, ezért mindenképpen valamilyen savas anyagot kell a porhoz adnunk festés előtt, amikor masszává keverjük. Többféle megoldást olvastam, javasolják a citromlét, narancslét, grapefruitlét, fekete kávét vagy fekete tea főzetét,illetve vörösbort is. Néhány helyen azonban a kávét, a teát és a vörösbort nem javasolják. Elvileg ecet illetve almaecet is megfelelő, csak ezeknek elég domináns az illata ahhoz, hogy érdemes legyen alkalmazni. Szerintem mindenki kísérletezze ki, hogy neki mi a legmegfelelőbb.

Én személy szerint citromlé és víz keverékét alkalmazom (kb. egy citrom levét teszem a folyadékba). A víz minősége is fontos: ne legyen forró, mert a forrázás nem tesz jót a hennának. Forraljuk fel, és hűtsük szobahőmérsékletűre, vagy használjunk desztillált vizet.
Keverjük össze a henna port körülbelül krumplipüré sűrűségűre a folyadékkal, majd takarjuk le és tegyük félre. Fontos, hogy alaposan keverjük össze, ne maradjon csomós. Érdemes a folyadékot apránként adagolni.

Fontos: ne használjunk fém eszközöket, és olyan tálat használjunk, amit egy esetleges elszíneződés esetén nem sajnálunk majd.

Pihentetés: 
ez a fázis nem kihagyható, mivel a kémiai reakciónak így van ideje lefolyni.
A fóliával letakart massza szobahőmérsékleten (21-22C) néhány órát álljon, de akár hagyhatjuk egy egész éjszakát is érni.

Ha rövidebb idő után szeretnénk használni, tegyük meleg, de ne forró helyre, pl radiátorra, 35 fokon körülbelül 2 óra alatt készül el.

Felkenés:
Mielőtt a hajra kenjük, ismét alaposan keverjük össze, és ha szükséges, tegyünk hozzá még a folyadékból. Körülbelül joghurtsűrűségűnek kell lennie.
Előzetesen megmosott, száraz hajra tegyük.

Fontos: a hennázást elég nehéz maszatolás nélkül megoldani. Nekem személy szerint az vált be, hogy a fürdőkádban ülve festjük, mivel így a lepotyogó illetve fröccsenő darabokat rögtön le lehet öblíteni. De jó megoldás lehet újságpapírok padlóra helyezése is. Az alkalmazás előtt győződjünk meg arról,hogy nincs a közelben olyan tárgy, aminek kárt okozna, ha rápotyogna a masszából. A massza nem fest rögtön, így letörölhető. Használjunk gumikesztyűt, hogy a kezünk ne színeződjön el. A hajfestés alanya húzzon olyan felsőt, aminek nem árt, ha foltos lesz. A haj tövét körben érdemes növényi olajjal megkenni, hogy a bőr ne színeződjön el, bár az enyhe vörösség néhány nap alatt lekopik egyébként.

Fésüljük ki a hajat, hogy könnyebben kezelhető legyen. Ezután tegyük rá a masszát, úgy, hogy alaposan a hajtövekig eljusson. Mi ezt eszköz nélkül végezzük, kézzel ráteszünk egy kis adagot (mintha sármasszával játszanánk a homokban) a fejre, és beletunkoljuk. Ezután a tincset áthajtjuk, és a következő adaggal ugyanígy teszünk. Ezt ismételjük amíg az összes hajunkat nem fedjük be a masszával. Ezután alaposan átmasszírozzuk, majd folpackkal körbetekerjük, és egy törölköző turbánnal fedjük be kívülről, hogy melegen maradjon. Ezután következik a pihenés :).

(Megmutatom, hogy én hogyan hennázom a hajamat, olvasd el itt!)

Pihenés: 
Hagyjuk a hajon a masszát 2-4 óráig. Tovább is maradhat, nem fog megártani. A lényeg, hogy ennél rövidebb ideig ne maradjon.
Az indiai asszonyoknál a hennás hajfestés egész napos női program, beszélgetéssel, masszázzsal, pihenéssel egybekötve. Ha nem is egy egész napot, de néhány órát magunknak is rá kell szánni a festésre, érdemes ezt egybekötni egy hétvégi lazulással. A hennapakolás jótékony hatással lesz a fejbőrünkre és az egész szervezetünkre is, de ne lepődjünk meg, elég nehéz lesz a turbán, tehát komoly tevékenységet nem érdemes vele végezni.
Én a hajfestés napját kényeztető napnak szoktam kinevezni, ami rólam szól, ilyenkor készítek magamnak egy finom teát, és pihenek. Már a lazítás miatt is megéri 🙂

Lemosás:

egyszerűen, a szokásos módon mossuk meg a hajunkat, a legvégén szilikonmentes samponnal.

Ha kibírod, hogy ne moss samponnal még 1-2 napig, csak vízzel, akkor tartósabb lehet a végeredmény.

Jó tudni, hogy a haj a végleges színét körülbelül három nap múlva nyeri el, tehát ne pánikolj, ha esetleg élénknek találod a színt.

10. Mennyi hennára van szükség?

100g  (egy zacskónyi) szükséges egészen rövid hajhoz (ha nagyon vékony szálú, akkor ennél kevesebb is elég lehet)
150-200g (1,5-2 zacskónyi) félhosszú hajhoz
200-300g (2-3 zacskó) lapockáig érőnél hosszabb hajhoz
3-500g (3-5 zacskó) nagyon hosszú hajhoz150-200 g félhosszú és közepesen hosszú hajhoz
A fenti mennyiségek irányadó mennyiségek. Az első alkalom után a saját tapasztalatok függvényében érdemes megjegyezni a mennyiséget.
100g henna körülbelül 3,5dl folyadékkal keverhető megfelelő állagú pasztává.

Érdemes először kicsit többet bekeverni, nehogy útközben elfogyjon, utána már kitapasztalható, hogy kinek mennyire van szüksége.

A bekevert massza hűtőben néhány napig tárolható, de le is fagyasztható. (Ha idigóval kevered, akkor már nem fagyasztható le, ez csak a tiszta henna pasztára érvényes. Az indigó a bekeverés után hamar elveszti a festőképességét.)

11. Milyen időközönként érdemes újra festeni?

Amilyen gyakran csak szeretnénk, mivel ez gyakorlatilag egy gyógynövénypakolás, szinte minden nap is alkalmazhatnánk, ha lenne rá időnk… És mivel a henna nem kopik, csak lenő, a következő alkalommal elég lesz csak a haj tövét is festeni, bár maga a procedúra ugyanaz marad.

12. Mi a helyzet az indigóval történő hajfestéssel?

Az indigó az a növényi festékanyag, ami a farmerszövet sötétkék színét adja. Az ősz hajat ezért önmagában alkalmazva kékes árnyalatúra festi.
Általában az indigó és a henna kombinációját ajánlják, mely barna színt eredményez, az összetevők arányától függő árnyalattal. Ha a henna aránya a nagyobb, jellemzően vörösesbarna színű lesz a végeredmény, ha az indigóból alkalmazunk többet, sötétbarnát kapunk.
Az indigó bőr festésére nem alkalmas.

(Milyen színeket érhetsz el hennával és indigóval? Kukk ide.)

13. Hogyan kell elkészíteni az indigó-henna keveréket?

Először készítsük el a henna masszát a fentieknek megfelelően. Miután  a henna massza készen áll a hajfestésre (tehát a pihentetés után), elkészítjük az indigó pasztát.

Az indigó paszta azonnal használatra kész, itt nincs szükség pihentetésre. Az indigót a hennához hasonló állagú pasztává keverjük, egyszerűen meleg (desztillált, vagy forralt) vízzel. Nincs szükség semmilyen adalékra.
Ezután a két masszát tetszés szerinti arányban összekeverjük.
Meleg barna árnyalatot ad 1/3 indigó és 2/3 henna, míg 1/3 henna és 2/3 indigó mélybarnára színez.

Nagyon sötét barna árnyalathoz 1 rész hennához 4 rész indigót tegyünk. A pontos arányokat mindenkinek érdemes saját magának kikísérletezni.
Ezután mindenben a hennafestésnél leírtaknak megfelelően járunk el.

Az alkalmazandó mennyiség esetében a keverék összesen legyen a következő:

100g  (egy zacskónyi) szükséges egészen rövid hajhoz (ha nagyon vékony szálú, akkor ennél kevesebb is elég lehet)
150-200g (1,5-2 zacskónyi) félhosszú hajhoz
200-300g (2-3 zacskó) lapockáig érőnél hosszabb hajhoz
3-500g (3-5 zacskó) nagyon hosszú hajhoz150-200 g félhosszú és közepesen hosszú hajhoz

A fenti mennyiségek irányadó mennyiségek. 100g por körülbelül 3,5dl folyadékkal keverhető megfelelő állagú pasztává. Az első alkalom után a saját tapasztalatok függvényében érdemes megjegyezni a mennyiséget.

Barna szín elérésére alapvetően három megoldás létezik:

Az ősz hajszálakat mindegyik megoldás fedi, de mivel minden haj más, ezért nincs egyértelműen mindenkire érvényes megoldás. Mindenkinek azt szoktam javasolni, hogy érdemes kísérletezni, az első néhány alkalom után már pontosan tudni fogja, hogy neki mi válik be.

 

1. Van, aki egy lépésben, a hennát és indigót összekeverve viszi fel a hajra a pasztát:

Először elkészíti a henna masszát a hennánál leírtaknak megfelelően. Miután  a henna massza készen áll a hajfestésre (tehát a pihentetés után), elkészíti az indigó pasztát.
Az indigót a hennához hasonló állagú (joghurtsűrűségű) pasztává kell keverni, egyszerűen meleg vízzel. Nincs szükség semmilyen adalékra.

Ezután a két masszát tetszés szerinti arányban összekeveri és úgy viszi fel a hajra.

 

2. Két lépcsős hajfestés: első körben hennázza a hajat, majd ezt lemosva, a második körben viszi fel az indigót, és attól függően, hogy mennyire akarja sötét színűre, hagyja fent a hajon (ha hosszabb ideig marad fent az indigó, akkor így lehet feketét festeni).

3. Ha nem szeretnél ennyi macerát, használd Természetes barna hajfestékünket!

14. Milyen egyéb jó hatásai vannak a hennás hajfestésnek?

A hennapakolás táplálja a fejbőrt, segít a koprásodás és a fejviszketés eltüntetésében. Rendszeres használatával hajad egészségesebbé, dúsabbá válik. Ráadásul teljesen természetes.
Megéri kipróbálni!

 

15. Hajfesték-allergia vagy kemoterápiás kezelés után is alkalmazhatóak-e a növényi festékek?

Mivel ezek kizárólag természetes anyagokat tartalmaznak, biztonsággal alkalmazhatóak, mivel semmilyen szintetikus anyag nem kerül használatukkal a szervezetbe.

A használat előtt ilyen esetben mindenképpen ajánlatos egy előzetes bőrtesztet végezni, az esetleges allergén reakciók kitapasztalása miatt. Kemoterápián átesettek egyeztessenek kezelőorvosukkal is, ha szükségét érzik. (Hogyan végezd el a bőrpróbát? olvasd el itt.)

Egy hajfesték-allergiás vásárlónk visszajelzését indigó porunk használatáról itt olvashatod. A hajfesték-allergiáról bővebben itt.

 

Természetes növényi hajfestékek webáruházunkban: DEJA-VU világ természetes növényi hajfestékek

További kérdésed van? Olvasd el a többi bejegyzést a témában: Hajfestés címke bejegyzések

Kapcsolódó bejegyzések

Férfi hajfestés Dejavu barna hajfesték és indigó használatával

Férfi hajfestés Dejavu barna hajfesték és indigó használatával

Egyik kedves vásárlónk osztotta meg velem férje hajfestésének történetét. Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy megoszthatom! Az induló alap kétoldalt a halántéknál teljesen fehér, a fejtetőn és a tarkónál szürkés fehéres színű haj. Tőletek rendelt 2/3 barna keverék...

bővebben
Természetes hajfestés információk – (Tartalomjegyzék)

Természetes hajfestés információk – (Tartalomjegyzék)

Ez a bejegyzés a blogon található valamennyi saját és vásárlói tapasztalatot tartalmazza, rendszerezve a természetes hajfestés és hajápolás témájában. Remélem, hasznosnak találod. A bejegyzés rendszeres időközönként frissül, ahogyan új bejegyzések kerülnek fel a...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás