Ezer éve, még amikor a Tesco központban dolgoztam, volt nekem egy kolléganőm, aki egyszer karácsony előtt behozott egy rúd gyümölcskenyeret, amit azóta sem felejtek el.
Abszolút anti-reform, porcukorba forgatva, tele őrületesen kalóriadús finomsággal: kandírozott, aszalt gyümölcsökkel, csokival és magvakkal. Az ízére mind a mai napig emlékszem. A töltelék túltengett a tésztában, egy falatjáért eladtam volna az egész íróasztalomat minden tartozékával együtt.
Természetesen elkértem a receptjét, de hozzá kell tennem, hogy nekem még sosem sikerült annyira nagyon finomra reprodukálnom, mint Ági. Viszont tény, hogy minden évben egyre jobban sikerül.
Azzal gondolom, nem árulok el titkot, hogy a hozzávalók minőségétől és arányától függ a végeredmény minősége is.
Nem olcsó sütemény, de előre elkészíthető, tehát nem kell az utolsó pillanatra hagyni, és felejthetetlenül finom.
A recept biztosan reformosítható, de én az eredetit hoztam el.
A megadott hozzávalók 2 püspökkenyér formához elegendőek.
Lássuk!
Elkészítés:
Először is
- 5-6 egész tojást (apróból 6, méretesből 5 elég) és
- 15 dkg kristálycukrot
habosra keverek.
Ezután hozzáadok
- 15 dkg lisztet
- reszelt citromhéjat, narancshéjat, egy csipet sót
- 0,5 csomag sütőport.
A tészta így elég híg.
- Ezután jön a “töltelék”, vagy töltőanyagnak is nevezhetem, 60 dkg-nyi az alábbiakból vegyesen: dió, mandula, birsalmasajt, kandírozott narancshéj, mazsola, fekete étcsokoládé, mogyoró stb.
A variációk száma végtelen, ennek csak a pénztárcánk és a kamránk mérete szab határt.
Fontos: a szárazabb és a nedvesebb anyagok aránya a töltelékben kb 50-50% legyen. Pl ha kevesebb a mazsola, akkor legyen több birsalmasajt és narancshéj.
Sütés:
A püspökkenyér formákat zsírozom/vajazom, lisztezem, majd beletöltöm a tésztát.
Forró sütőbe teszem, 2-3 perc múlva mérsékelem a sütőt kb 180C-ra (közepes lángra).
Kb 10 perc múlva, amikor a tészta teteje színesedni kezd, kiveszem, és betakarom alufóliával, majd visszateszem a sütőbe.
Közepes lángon tűpróbáig sütöm, ez kb. 25-30 perc lesz. Fontos, hogy be kell takarni, mert különben megég.
Ha elkészült, még forrón kiborítom a formából, bekenem vastagon vajjal és jól megporcukrozom (belehempergetem a porcukorba). Így hagyom kihűlni, a porcukor jó kis réteget képez a felszínén.
Ha kihűlt, alufóliába csomagolom és eldugom a család elől, mert akkor nem tart ki karácsonyig :).
Ha az elrejtés sikerül, akkor sokáig, akár hetekig is eláll hűtés nélkül. Egyébként azonnal is fogyasztható.
0 hozzászólás