Barion Pixel

A bőr és a pH-érték, avagy milyen ápolást igényel a bőr?

A bőr és a pH-érték, avagy milyen ápolást igényel a bőr?
2015.09.21.

Gondoltad volna, hogy egy olyan aprócska dolognak, mint a pH-értéknek, nagy jelentősége van a bőrápolásban?

Kezdjük az elejéről: mi is az a pH-érték?

A pH-érték egy skálán jelzi a savas (0-6) és a lúgos (7-14) állapotokat, melyek között mozog egész életünk. A tiszta víz pH-értéke 7, ennél kisebb pH-érték savasságot, nagyobb pH-érték pedig lúgosságot jelez.

A kémhatás fontos szerepet játszik a bőrápolásban, azon belül a bőrtisztításban, ugyanis a különböző kémhatású anyagokat más-más cél érdekében használhatjuk fel bőrünk ápolására. A természet számos kiváló tulajdonságú gyengéd tisztítószert kínál.

Mégis, mi a helyes módszer? Milyen kémhatású szerek használatával kezelhetjük helyesen bőrünket?

Erre a kérdésre nem adható egyértelmű és mindenkire érvényes válasz. Mindegyik kémhatás más-más hatást eredményez. Mindegyik módszernek megvan a maga előnye, és mindegyik erősítheti a bőrt, ha megfelelően alkalmazzuk.

A lúgos bőrápolás

 • megnyugtatja és méregteleníti a bőrt és a szervezetet,
 • visszatölti a zsír- és az ásványi anyag készleteket,
 • normalizálja a faggyúmirigyek működését és a bőr természetes nedvességtartalmát, ami javulást eredményezhet az olyan bőrproblémák esetében, mint a pattanásosság, a viszketés vagy az ekcéma.
 • a lúgos szereket, mint a só, a szappan, a sziksó, a gyógyiszap vagy hamu, már az ókorban is használták a bőr és a test ápolására és gyógyítására.

A savas szerek

 • tisztítanak,
 • frissebbé, feszesebbé teszik a bőrt,
 • vékonyítják elszarusodott rétegeit.
 • a sav élénkíti a bőrt és finomítja a bőrképet.
 • A mézzel, vajjal, joghurttal, ecettel, borral vagy gyümölcsökkel történő savas bőrápolás szintén régi múltra tekint vissza. Egészen a múlt századig a finom virág- és gyümölcsecetes tisztítás számított a puha és finom pórusú bőr titkának.

A bőrsemleges kozmetikumok

 • pH-értéke nagyjából megegyezik a bőrével (5,5).
 • Az avokádó, az állati és növényi tej, az uborka és a tejsavó gyengéden tisztít és bőrbarát.
 • Bőrsemleges ápolószereket kapunk a lúgos és savas szerek keverésével is. A tejhez mézet adnak, a gyógyiszaphoz savtartalmú növényeket, a hajat pedig szappannal mossák és utána ecettel öblítik le.

Akár ugyanannál a bőrnél is válogathatunk a különféle kémhatású természetes szerek között. Reggel némi savasság frissebbé teszi, este a lúgos ápolás ellazítja. Az irritált bőr lúgos szerekkel megnyugtatható, a fakó bőr savasokkal felfrissíthető. Akár lúgos, akár savas, akár semleges, a fő, hogy természetes és gyengéd legyen.

A szélsőséges eljárások erősen igénybe veszik a bőrt, és felborítják természetes egyensúlyát. Ezért az intenzív, vegyi anyagokkal történő, vagy egyoldalú bőrápolás kerülendő, és a kozmetikumoknak igazodniuk kell a bőr természetes igényeihez.

A természet csodálatos bőrápoló szereket fejlesztett ki, amelyeket bármikor alkalmazhatunk.

Helyes és tökéletes bőrápolás, mely mindenkire illeszthető,  általánosságban véve nem létezik, saját bőrápolási módszerünkről magunknak kell döntenünk.

Minden bőr más és más, mindegyiknek megvan a maga kívánalma és az egyéni jellegzetessége.

Kísérletezzünk bátran, és hallgassunk testünk jelzéseire, hadd döntse el ő, milyen ápolás felel meg neki, és mi az, ami segít megőriznie vagy visszanyernie természetes egyensúlyát.

Forrás: Gabriela Nedoma: Natúrkozmetikumok

Kapcsolódó bejegyzések

Férfi hajfestés Dejavu barna hajfesték és indigó használatával

Férfi hajfestés Dejavu barna hajfesték és indigó használatával

Egyik kedves vásárlónk osztotta meg velem férje hajfestésének történetét. Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy megoszthatom! Az induló alap kétoldalt a halántéknál teljesen fehér, a fejtetőn és a tarkónál szürkés fehéres színű haj. Tőletek rendelt 2/3 barna keverék...

bővebben
Természetes hajfestés információk – (Tartalomjegyzék)

Természetes hajfestés információk – (Tartalomjegyzék)

Ez a bejegyzés a blogon található valamennyi saját és vásárlói tapasztalatot tartalmazza, rendszerezve a természetes hajfestés és hajápolás témájában. Remélem, hasznosnak találod. A bejegyzés rendszeres időközönként frissül, ahogyan új bejegyzések kerülnek fel a...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás